Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Жен-Шен – коренът на живота

Жен-Шен – коренът на живота

Името на растението идва от: Jenчовечност, Shen - дух.

Женшенът е известен тоник  и стимулант. Според източните, той засилва енергията, потентността и удължава живота. В Китай билката се приема изключително широко, въпреки високата й цена.

Според научните изследвания, приема на това растение действително активира централната нервна система, повишавайки ефективността й, намалявайки  физическата и умствена умора, подобрява апетита и прекрасно стимулира половите функции.

Научно доказан е положителния  ефект на женшена при депресивни състояния и неврастения. Подобрява функционалната активност на сърдечно-съдовата система и регулира кръвното налягане.

Женшен се приема като:  тоник, общо тонизиращо средство за  повишаване на ефективността и устойчивостта при стресови ситуации, физическата активност, неблагоприятни въздействия от околната среда; при възстановяването на организма след тежко заболяване, операции; при трайна физическа и умствена умора; неврози; безсъние;  сексуални разстройства; за стимулиране на жлезите с вътрешна секреция; метаболитни разстройства; за намаляване на нивото на захарта в кръвта; за повишаване на възстановителните процеси в организма; като хемостатично средство.

Лечебните свойства на жен-шен се дължат на разнообразието и комплексността на химични вещества, съдържащи се в него. Повечето от тези вещества са изследвани много добре, но в него има и такива съединения, които действат върху човешкото тяло, без да е напълно изяснено точно по какъв начин.

Тези съединения са биологично активни пептиди, полизахариди, и етерични масла. Основните активни съставки на женшена са гликозиди (гинзенозиди), локализирани в листата, стъблата, корена и външните стени на растението. В корена на женшена се съдържат  значително количество биологично активни полиацетилени. В основата на растението са намерени алкалоиди, нишесте, пектин и дъбилни вещества, смоли, витамин С, фосфор, сяра, макро-и микроелементи, тритерпенови сапонини и много други вещества.

През последните години, учените са се фокусирали върху  пептидите, съдържащи се в жен-шена, една група, която включва нискомолекулни съединения с висока биологична активност.

 Преди няколко години, учените установиха, че в жен-шен е наличен германий, който в комбинация с витамин Е има много благоприятен ефект върху човешкото здраве.

Продукти свързани със статията

 1. Сибирски Женшен, Биохерба, 100 капсули, 420мг
 2. ЖЕНШЕН СИБИРСКИ КОРЕН, ЗА ИЗДРЪЖЛИВОСТ, NATURE’S WAY, КАПСУЛИ Х 100, 425 мг

  ЖЕНШЕН СИБИРСКИ КОРЕН, ЗА ИЗДРЪЖЛИВОСТ, NATURE’S WAY, КАПСУЛИ Х 100, 425 мг

  Цена:

  Редовна цена: 23,62 лв.

  Промо цена 22,20 лв.

 3. Жен шен , женшен , рязан червен корен , Panax ginseng С. А. Меу. , оригиналната билка от Китай
 4. ЗЛАТЕН КОРЕН РЯЗАН , РОДИОЛА КОРЕН , ТИБЕТСКИ ЖЕНШЕН , Rhodiola Rosea
 5. ЗЛАТЕН КОРЕН ПРАХ , РОДИОЛА КОРЕН , ТИБЕТСКИ ЖЕНШЕН , Rhodiola Rosea