Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Жълт имел, действие и приложение на билката

Loranthus Europaeus L.

(сем. Loranthaceae — Имелови)

jylt-imel.jpgБългарски народни наименования на жълт имел

европейски черен имел (прев.), жълта лепка, миндилък (тур.), черени мел.

Народни наименования в други страни на жълт имел

Aнглийски – Ioranth, Руки – ремнецветник, Немски – Riemenblume, Френски - loranthe.

Лечебни свойства и приложение на жълтия имел като лековита билка

В народната медицина отварата от клоните се употребява против хемороиди: 10 — 15 г ситно нарязана билка се залива с 1 л вода и се загрява до кипване; след изстиваме се прецежда и се пие по 1 водна чаша 3 пъти. на ден след ядене. Биллката се употребява против кръвно налягане, но при експериментална проверка се е оказало, че тя няма такова силно и продължително хипотензивно действие, каквото й приписва народната медицина.

От плодовете на билката правят лепило.

Характерни особености на жълт имел

Жълтият имел е дребно, полупаразитно, вилужно разклонено храстче с опадливи през зимата листа, с тъмнокафява кора. Стъблото е до 50 см високо, разклонено. Листата са обратно яйцевиднопродълговати, целокрайни, на върха тъпи, кожести, матови, тъмнозелени, с неясни жилки. Цветовете са жълтозелени, събрани в редки класчета. Външният околоцветник е чашковиден, с дребни зъбци, а вътрешният е венчевиден. Тичинките са 6. Плодът е крушовидносферична жълтеникава лепкава ягода. Цялата билка има вид на рехава жълтеникава купчина.

jylt-imel_.jpgРазпространение на жълт имел

В югоизточната и източната част на Централна Европа, Източното Средиземноморие, Югозападна Азия. У нас се среща като паразитиращ върху различни видове дъб, доста начесто из страната ни, най-много в източната й част, включително и в Странджа планина, а по-рядко в Пирин, Стара планина, Родопите, Средна гора, по кестените на Беласица и др.

Употребяема част на жълт имел

Стръковете (Herba Loranthi).

Време за бране на жълт имел

Април — юли.

Начин на бране на жълт имел

Събира се цялата облистена част на билката заедно с цветовете и плодовете. Още при брането се прочиства от необлистени и дебели стъбла и други попаднали примеси.

Недопустими подмеси на жълт имел

При брането да не се смесва с белия имел (Viscum album L.), който има срещуположни, продълговати, целокрайни с жълтозелен цвят вечнозелени неопадливи листа и белезникави или бледожълти плодове.

Начин на сушене на жълт имел

В проветриви помещения по обикновения начин или в сушилня при температура до 45°.

Рандеман на жълт имел

От 3—4 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Съхранение на жълт имел

В сухи, проветриви и тъмни помещения. Влагата се отразява много зле върху качеството на билката.

Съдържание на жълт имел

Листата съдържат тлъсто масло, лорантилов алкохол, холин, дъбилни вещества. Плодовете съдържат висцин, цетилов алкохол, пектини, дъбилни вещества. Според данни от 1966 г. плодовете, семената и околоплодникът съдържат мастни киселини и аминокиселини. От билката е изолирано и едно белтъчно вещество, притежаващо противотуморна активност. В плодовете на билката са намерена още и следните вещества: пролин, аспарагинова киселина, лизин, аргинин, глутаминова киселина, аланин, серин, метионин, фенилаланин, треонин, леудин, изолеуцин, валин, мастните киселини — стеаринова, палмитинова, линолова, миристинова, арахидинова, олеинова, линоленова, бехенова и каприлова.

Нежелани реакции на жълт имел

Да се внимава да не се предозира. Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Съчетание с билки на жълт имел

При хемороиди може да се съчетае със змийска хурка, хамамелис, троскот корен, червен кантарион стрък, репей корен, равнец жълт, решетка корен, овчарска торбичка,
глухарче корен или стрък, лайка цвят, пача трева.

Продукти свързани със статията

  1. БЯЛ ИМЕЛ , БИЛКА СТРЪК , Viscum album L.
  2. ЧАЙ ЗА СЪРЦЕ С 14 БИЛКИ ПРИ ВИСОКО КРЪВНО
  3. ЧАЙ ПРОСТАТИТ ЗА ПРОСТАТА И БЪБРЕЦИ - 120гр
  4. ЧАЙ ПРИ ХОЛЕСТЕРОЛ И КРЪВНО с 8 БИЛКИ
  5. Чай за бъбреци на проф. Ламбрев - Оригиналната рецепта
  6. Проф.ЛАМБРЕВ, Рецепта за бъбреци, Тинктура 50 мл