Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Жаблек, конски ребра, ребрика, лечебен жаблек, действие и приложение на билката

Жаблек, конски ребра, ребрика, лечебен жаблек


Galega officinalis L.
Aнглийски — Goat's rue, french lilac, Руски — Галега лекарственная, козятник лекарственный, Френски — Galega, rue de chevre, Hемски — Gabrauchliche Geissaute
Сем. Fabaceae (Leguminosae) — Бобови

Жаблек, Galega officinalis

Описание на жаблек

Многогодишно тревисто растение с късо многоглаво коренище. Стеблото в основата вдървеняващо изправено, 40—50 см високо, кухо. голо,разклонено. Листата на жабека са последователни нечифтоперести, листчетата продълговати, елиптични или ланцетни. Цветовете в дълги гроздовидни съцветия в пазвите на листата по дължината на стеблото. Венчето бяло до виолетово, от 5 нееднакви листчета. Плодът линейно цилиндричен многосеменен боб. Цъфти май — август.

Разпространение на жаблек

расте из влажни сенчести места, из изкопи, ровове, край горите. Разпространено из цялата страна докъм 1300 м надморска височина. Среща се в Централна, Южна и Източна Европа.

Използваема част на жаблек

Цъфтящите връхни стръкове (Herba Galegae).Връхните цветоносни клонки на жаблека се събират по време на цъфтежа.

Съдържание на жаблек

Стръковете от жаблек съдържат 0,11—0,2% алкалоиди. От билката са изолирани флавоновият глюкозид галутеолин, който се хидролизира на глюкоза и лутеолин; дъбилни вещества, горчиви вещества, захари и др. (Hoppe, H. A. Drogenkunde, Bd. 1, 8 Aufl. Berlin, New York, Walter de Gruyter, 1975).
Основно действие. Хипогликемично. Подобно на инсулина, диуретично, потогонно, лактогонно.

Лечебни свойства и приложение на жаблек

При леки форми на диабет, за увеличаване млякото у кърмачките.

Експериментални и клинични данни на жаблек

Хипогликемичното действие на растението е установено още през 1927 г. от Simmonet и Tanret. Те наблюдават, че под влияние на гванетидиновото производно галегин, съдържащо се в билката, кръвната захар на зайци се понижава с 50—60% от доза 75 мг на кг телесно тегло/Simmonet, H., G. Tanret. C. R. Acad. Sci., 189, 1927, 1600—1602/. Sendrail и съавт. (Sendrail, M. et al. Presse Med., 65, 1957) установяват значително увеличаване на бета-клетките на Лангерхансовите острови, корелиращо с понижаването на кръвната захар. На нормогликемични доброволци галегинът в доза 2—4 мг/кг води до понижаване на кръвната захар, което настъпва след 3—4 часа и продължава около 9 часа. По-изразен хипогликемичен ефект се наблюдава при диабетици.
Експериментално е доказаноа противосъсирващото действие на растението. Установено е диуретично и лактогогно действие.

Жаблек, лечение


В народната медицина билката се прилага като диафоретично и противоглистно средство. Използва се и като потогонно и пикочогонно средство при възпаление на пикочните пътища и за външно приложение при лечение на мокри екземи.

Начин на приложение на жаблек

Една супена лъжица ситно нарязана билка се залива с 2 чаши вряща вода. След изстиване и прецеждане се изпива, в продължение на 1 ден.
Д.Памуков и Х.Ахтарджиев предлагат друга рецепта:Две супени лъжици ситно нарязани стръкове се заливат с 600 г кипяща вода и се варят в продължение на 3 мин. Оставят се да киснат 30 мин. Запарката се прецежда и от нея се приема 6 пъти на ден по 80 г 15 мин преди ядене и 30 мин след ядене./Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев /

Външно приложение: В прясно състояние билката се прилага за разтриване при ужилване и ухапване от насекоми, за налагане на лапи при лишеи, като инсектицидно средство срещу мухи, бълхи, дървеници, молци.

Нежелани реакции на жаблек

 Жаблекът и препарати на базата на него са противопоказани при бременни жени, хора, страдащи от хипертония и с индивидуална непоносимост.

Трябва да се помни, че растението е отровно, нарушава чревната микрофлора, причинявайки дисбиоза. Продължителната употреба може да причини коремна болка, диария, холестатична жълтеница. Може да се появи и метален вкус в устата.

Съчетание с билки на жаблек

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.


Продукти свързани със статията

  1. ЖАБЛЕК ЛЕЧЕБЕН , КОНСКИ РЕБРА , СТРЪК , Galega officinalis L.