Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ведрицолистно обичниче, действие и приложение на билката

THALICTRUM AQUILEGIFOLIUM L.

(сем. Ranunculaceae — Лютикови)

vedricolistno-obi4ni4e.jpg

Български народни наименования на билката ведрицолистно обичниче

гущерче, дива кошничка, кандилколистно обичниче (прев.), обичниче, ревнивче.

Народни наименования в други страни на билката ведрицолистно обичниче

Aнглийски - meadow-rue, Руски - василистник водосборолистный, Немски - Ackeleiblatterige Wiessenraute, Френски - colombine panachee.

Употреба на ведрицолистното обичниче като лековита билка: Употребата на билката в нашата народна медицина е свързана с много народни поверия, че има чародейна сила, като събужда обич или ревност, откъдето са произлезли народните наименования на билката: 2—3 стръка заедно с корените се варят в 1 л вода и се пие по малко от извлека. При фармакологично изследване на билката е установено значително спазмолитично и слабо диуретично действие.

Билката е отровна, особено коренищата.

Декоративна билка , която прави впечатление с нежните си цветове и с декоративните си листа.

Медоносна билка.

От листата получават боя за боядисване на вълнени тъкани в жълт цвят.

Лечебни свойства на билката ведрицолистно обичниче

В народната медицина се използва под формата на инфузия, отвара, тинктура, мехлем и прах се използва при лечението на много заболявания като сърдечно, антиеметично, деконгестантно, възстановяващо средство. Например, царевицата се използва при стомашно-чревни заболявания, главоболие, настинки и др. Ефективно се използва при конвулсивни състояния и неврози, епилепсия, храносмилателни разстройства и диария, стомашни заболявания, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, външни и вътрешни кръвоизливи. Ведрицолистно обичниче се използва широко при жълтеница, асцит, оток, малария, настинки, дерматити, ревматизъм, белодробна туберкулоза, главоболие, метаболитни нарушения. В народната медицина царевицата се използва при гинекологични заболявания като хемостатик, особено при маточно кървене, като диуретик при отоци с различен произход и капки, както и за кървене от носа. Традиционната медицина препоръчва тинктура от ведрицолистно обичниче в ранните етапи на хипертонията като хипотензивно средство за разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане, както и при стенокардия и нарушения на кръвообращението. Билката се използва външно като заздравяващо и кръвоспиращо средство, язви, рани, пустули, кожни обриви и др. Приготвените отвари от корените помагат при артроза и артрит с различен произход. Раздробено прясно ведрицолистно обичниче под формата на коприва се използва при лечение на абсцеси, гнойни рани, натъртвания, ядене на нокти, както и при обостряне на ревматизъм.

Характерни особености на билката ведрицолистно обичниче

Ведрицолистното обичниче е многогодишна тревиста билка. Коренището е късо, хоризонтално, на гъсто покрито със слабо задебелени корени. Стъблата са до 1 м високи, обикновено по няколко, неразклонени или в горната си част слабо разклонени, голи, гладки, обикновено в долната си част кухи, зелени или виолетово- червени, често целите покрити със синкав налеп. Листата са последователни — приосновните с дълги дръжки, а стъблените с къси дръжки или приседнали. И едните, и другите в общи очертания са триъгълни, обикновено 2 — 3 пъти перести, разширени в основата във влагалища. Листните дялове са слабо сърцевидни при основата си или закръглени, обикновено триделни на върха. Цветовете са изправени, розови или розово- лилави, по-рядко бели, събрани в гъста или рехава щитовидна мет- лица или в редкоцветен щит. Цветните дръжки са в основата си с прицветници. Околоцветните листчета са 4, белезникави, понякога с ро- вово петно, окапващи още при разцъфтяването, обратно яйцевидно- клиновидни, неправилно назъбени или целокрайни в горната си част. Венчелистчетата липсват. Тичинките са многобройни {повече от 50), разперени, със светлолилави дръжки и жълти прашници, рядко бели, постепенно разширени от основата към върха, обикновено по-дълги от околоцветника. Плодниците са от 6 до 15, изправени, голи, с къси дръжки. Плодовете са крилати по ръбовете си. Семената са цилиндрични, гладки, до 6 мм дълги. Цъфти през юни — юли.

Разпространение на билката ведрицолистно обичниче

В Средна и Южна Европа, Балканския полуостров, Русия (европейската част, Крим, Кавказ, Сибир), Япония. У нас се среща единично и групово по тревистите места, из храсталаците, селищата, горските поляни и другаде в предпланинския и планинския пояс, а понякога и по-ниско (североизточните ни райони, край р. Дунав и др.) из цялата страна.

vedricolistno-obi4ni4e_.jpg


Употребяема част на билката ведрицолистно обичниче

Надземната част (Herba Thalictri aquilegifolii).

Време за бране на билката ведрицолистно обичниче

Юли — август.

Начин на бране на билката ведрицолистно обичниче

Отрязват се връхните цъфтящи части на билката не повече от 30 см отгоре, като същевременно билката се прочиства от прецъфтели стъбла или повредени листа.

Недопустими подмеси на билката ведрицолистно обичниче

При брането да не се смесва е други видове от същия род, виреещи у нас (още 5), като берачът се придържа точна към описанието, дадено в Характерни особености.

Начин на сушене на билката ведрицолистно обичниче

Събраният и прочистен материал се суши в проветриви помещения или в сушилня при температура, не по-висока от 40°.

Дрога на билката ведрицолистно обичниче

От 4—5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Съхранение на билката ведрицолистно обичниче

В сухи и хладни помещения в добре приготвени опаковки, настрана от неотровните билки.

Съдържание на билката ведрицолистно обичниче

Билката съдържа алкалоида изокоридин и глюкозида линамарин, който при хидролиза се разлага, в резултат на което се отделя циановодород. Семената съдържат до 20% тлъсто масло с йодно число. При ориентировъчен анализ на нашата билка е установено определено количество сапонини.

Начин на употреба на билката ведрицолистно обичниче

70% алкохолна тинктура, получена от ведрицолистно обичниче, доскоро се използва в медицината като умерено хипотензивно средство за хипертония. Използва за лечение на рак, папиломатоза на пикочния мехур и анациден гастрит. В хомеопатията ведрицолистно обичниче се използва при болезнени, оскъдни периоди и отслабване на зрителната острота.

Нежелани реакции на билката ведрицолистно обичниче

Ведрицолистно обичниче в отровно растение! Ето защо, когато се използва за лекарствени цели, е необходимо стриктно да се спазват дозировката и препоръките на специалист, за да се избегнат странични ефекти. Използването на препарати на базата на Ведрицолистно обичниче при брадикардия, слаба сърдечна дейност, хипотония, атоничен запек и индивидуална непоносимост, както и по време на бременност и хранене, не се препоръчва, както при деца.

Съчетание с други билки на билката ведрицолистно обичниче

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Продукти свързани със статията

 1. ВЕДА, НЕОСТАРЯЛА ЛЮБОВ, ПЛОДОВ ЧАЙ, 50гр

  ВЕДА, НЕОСТАРЯЛА ЛЮБОВ, ПЛОДОВ ЧАЙ, 50гр

  Цена:

  Редовна цена: 4,50 лв.

  Промо цена 4,24 лв.

 2. РЪЧЕН АРОМАТЕРАПЕВТИЧЕН САПУН СЪРЦЕ, БИОХЕРБА, 60 гр
 3. НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ БЯЛ ТРЪН , Биохерба, 150 гр, без термична обработка
 4. КНИГА ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ, ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО - Д-р ПАШКУЛЕВ