bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Царевична коса, действие и приложение на билката

Zea mays L.

Aнглийски — Maize, Pуски — Кукуруза, маис, Френски — Mais, Hемски — Mais
Сем. Poaceae (Gramineae) — Житни

 • Царевична коса - при цистит и бъбречни камъни, Stigmata Maydis
 • Царевична коса - при цистит и камъни в бъбреците, Bioherba, 230 мг, 100 капсули
 • Царевична коса, Zea maysОписание на билка царевична коса

  Едногодишно тревисто растение. Стеблото изправено, до 2—3 м високо, цилиндрично, просто, наделено на възли и междувъзлия, плътно (с шуплеста сърцевина). Листата широки последователни във възлите, с широки влагалища. Цветовете събрани във връхни метлици; женските спирално наредени около масивно цветно легло, формиращи съцветие кочан (мамул), обвито от листа, извън които излизат дългите стълбчета („свила"). Плодът зърно. Цъфти юли — септември.

  Разпространение на билка царевична коса

  Отглеждано нашироко из страната като зърнена култура. Древно културно , растение, създадено в Мексико и Централна Америка. Култивира се в целия свят с множество сортове.

  Дрога /билка/ на билка царевична коса

  Сухи близалца от женските съцветия /царевична коса, царевична свила/(Stygmata Maydis).

  Съдържание на билка царевична коса

  витамин К, сапонини, танини, мазнини, стерини, флавоноиди, пантотенова киселина.

  Основно действие на билка царевична коса

  При камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, хронично възпаление на бъбреците и отоци, застой на жлъчка и чернодробни и жлъчни заболявания. При диабет, като подтискащо апетита средство за отслабване,  като успокояващо средство,  при атеросклероза.

  Експериментални и клинични данни на билка царевична коса

  Още в четиридесетте години на миналия век експериментално е установено, че царевичната коса, ако се събере бързо и се изсуши бързо, притежава диуретично действие / Perrot, Em. Matieres premieres usuelles du regne vegetal, Paris, Masson, 1943/. Доказано е експериментално ,че царевичната коса засилва кръвосъсирването. Установено е наличието на вещества, прилични на алкалоидите на моравото рогче по фармакодинамичните си свойства. При 30 мин запарка на царевична коса в извлека се съдържа 64% от количеството калций и 38% от количеството на калия, намиращи се в косата. В 20 г суха коса има 0,028 г калций и 0,532 г калий. Лабораторните изследвания показват, че количеството калий и калций в запарката е достатъчно, за да се получи фармакологичен ефект. В косата са открити още глюкоза, малтоза, алантоин и стигмастерол. Счита се, че царевичната коса предизвиква излъчване с урината на по-голямо количество пикочна киселина и фосфати. Най-добри резултати има прилагането на чай от коса на царевица при цистити, албуминурия и хронична сърдечна слабост. Приема се, че царевичната коса е най-доброто лекарство за успокояване болките при хроничен цистит и бъбречни камъни.

  Действие на билка царевична коса

  Косата на царевицата има и изразено жлъчкогонно действие. Това действие се обуславя от сумата на всички вещества, съдържащи се в билката. В последно време жлъчкогонно действие се предписва и на царевичното масло. Проведени са опити при кучета за влиянието на царевичното масло върху моторната функция и тонуса на гладката мускулатура на жлъчните пътища. Царевично масло е давано на гладно в количество 50 г. В контролните групи кучетата са получавали по 50 г суров яйчен белтък и краве масло. Данните показват, че 20—30 секунди след началото на приемането на царевичното масло се наблюдава понижаване на тонуса на жлъчния мехур, а след 2—3 минути — трайно повишение на тонуса. Едновременно с това се установява ускорено съкращение на стените на жлъчния мехур, съчетано с ритмична усилена активност на sphincter Oddii. Максималното съкращение на жлъчния мехур се появява между 5-ата и 90-ата минута. След това жлъчният мехур се отпуска и се напълва отново с прясна жлъчка. Царевичното масло по своето действие върху моториката на жлъчния мехур наподобява действието на суровия яйчен жълтък. Общото и за двата фактора е кратковременното първоначално разширяване на мехура с последващо продължително и енергично съкращение, общо е също мекото действие, отсъствието на резки колебания в ритмичността на съкращенията, тонуса на мехура, в ритмичността на свиванията на sphincter Oddii. Двете средства се отличават по това, че при царевичното масло съкращението на стените на жлъчния мехур е по-продължително. Трайното понижение на тонуса и напълването на мехура с прясна жлъчка настъпват по-късно. Кравето масло за разлика от царевичното предизвиква веднага след приемането понижение на тонуса на жлъчния мехур за 10 мин, сменяващо се постепенно с тонично съкращение на мехура. Атропинът премахва моторните ефекти на царевичното масло и яйчния жълтък, което показва, че усилената двигателна дейност и отделянето на жлъчка под влияние на царевичното масло се осъществяват при помощта на блуждаещите нерви.

  Царевична коса, лечение


  Българската народна медицина използува косата от царевица като диуретично средство, при атеросклероза и маточни кръвотечения, а също при кръвотечения от носа. Произвежданият преди години в България препарат Zeol се характеризира с антибактериално действие, фунгицидно спрямо трихофитоните, монилиите и др. Притежава слабо противовъзпалително действие.Чаят от билката увеличава водоотделянето и спомага за пречистването на бъбреците. Ако царевичните коси престоят известно време, без да са изсъхнали напълно, те губят пикочогонните си качества и тогава действат като слабително.Запарката от билката дава добри резултати при гъбични заболявания и трихомоназа и намира приложение в гинекологията. Може да предизвика маточни контракции. Използва се и като лечебно средство срещу болезнена менструация.

  Царевична коса за отслабване и здрава кръв

  Царевичната коса е полезна за хора, които искат да изгубят тегло и тези, които спазват диета.

  Умерената и разумна консумация на царевична коса по време на диетата ще направи процеса на отслабване най-удобен за тялото:

  - няма да изпитате чувство на глад и ще разградите висококалорични или сладки храни;
  - ще получите необходимия витамин, минерали, фибри и протеини, което е важно в процеса на отслабване, особено в комбинация с интензивна физическа активност;
  - Вашето тяло ще получи нормата на важния витамин В1 в резултат на консумацията.

  По този начин царевичната коса е приятел на тези, които отслабват, и враг на наднорменото тегло.

  Начин на приложение на билка царевична коса

  За приготвяне на отвара от царевична коса се вземат 10 г. Нарязва се, натопява се в чаша студена вода, вари се на тих огън 30 мин в стъклен или емайлиран съд, покрит с капак. След изстиване се пие на всеки 3 часа по 1—3 супени лъжици. Или 2 супени лъжици в 500 г вода врят 3 мин. киснат 2 часа; пие се по 1 винена чаша преди ядене.
  Царевичната свила е ефикасно и безвредно средство за отслабване. Чаят от билката помага за справяне с подкожните мазнини, като потиска апетита и създава чувство за ситост. Царевичната коса се прилага и за намаляване нивото на холестерола в кръвта, което, ако е съпроводено и с подходяща диета, бързо и ефективно улеснява борбата с излишните килограми. За да укротите глада, в помощ ще ви е отвара от царевични близалца - 1 с. л. от тях залейте с чаша вряла вода. Пийте по 1/3 чаша 20-30 минути преди хранене. Можете да използвате по 15-20 капки от готовата настойка, която се продава в аптеките.