Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Термопсис, действие и приложение на билката

Thermopsis lanceolata R. Br.

Pуски - Термопсис ланцетовидный, „пьяная трава"; Немски - Fuchs bohne

Сем. Fabaceae (Leguminosae) - Бобови

termopsis.jpg

Основно действие на билка термопсис

Отхрачващо и еметивно.

Експериментални данни на билка термопсис

Изолираният от билката алкалоид увеличава отделянето на адреналин, вследствие на което се подобрява сърдечната дейност и се повишава артериалното налягане. Другият алкалоид - термопсин, предизвиква повръщане, като възбужда непосредствено центъра на повръщането по типа на апоморфина, същевременно дразни сетивните нервни окончания на вагуса в стомашната лигавица, вследствие на което рефлекторно се повишава тонусът на центъра на повръщането (двоен механизъм на повръщането). Термопсинът увеличава секрецията на слуз в дихателните пътища, повишава съкратителната способност на бронхиалната гладка мускулатура чрез възбуждане на вагуса и така облекчава отхрачването. Съдържащите се в растението цитизин и метилцитизин възбуждат дишането и повишават артериалното налягане. Пахикарпинът притежава ганглиоблокиращи свойства.

Емпирични данни на билка термопсис

Народната медицина използва билката, като отхрачващо средство и за предизвикване на повръщане.

Описание на билка термопсис

Многогодишно тревисто растение с мощно разклонено коренище. Стеблата многобройни, 10 - 40 см високи, прави разклонени влакнести. Листата на дръжки, последователни тройни листчетата продълговати, отгоре голи, зелени, отдолу влакнести. Цветовете във връхни гроздове. Венчелистчетата жълти, 5 нееднакви (долните две сраснали в ладийка, страничните две - крилца, горното най-едро - флагче). Плодът тяснолинеен, прав или слабо сърповидно извит. Цъфти юни - август.

termopsis_.jpg

Разпространение на билка термопсис

Расте из тревисти места по речните долини, понякога като плевел в посевите. Разпространено в южните части на Сибир, Монголия и Западен Китай.

Употребяема част на билка термопсис

Надземната част, събрана по време на цъфтежа (Herba Thermopsidis).

Съдържание на билка термопсис

Билката съдържа алкалоидите цитизин, пахикарпин, метилцитизин, анагирин, термопсин, термопсидин; сапонини, етерично масло.

Начин на приложение на билка термопсис

От 0,6 до 1,0 г билка се залива с 180 - 200 мл вода със стайна температура, нагрява се на водна баня в закрит съд 15 мин, охлажда се 45 мин и се прецежда. Приема се по 1 супена лъжица 3- 4 пъти дневно.

Нежелани реакции на билка термопсис

Термопсисът не се предписва на пациенти с анамнеза за стомашна или чревна язва, дихателна недостатъчност, астматичен статус и повишена чувствителност към компонентите на лекарството. Лекарството не се използва при лечение на деца под 2 години.

Освен това е необходимо отговорно да се отнасяме към назначаването на Термопсис на бременни и кърмещи жени, пациенти, изложени на риск от спонтанен аборт, както и пациенти, страдащи от чернодробна дисфункция, нарушена чернодробна отделителна функция или нарушена сърдечно-съдова система.

Когато се предписва лекарството на жени на етапа на лактация и бременност, трябва да се вземе предвид, че плодът и новороденото, които кърмят при майки, получаващи Термопсис, значително увеличават вероятността от респираторна депресия, тъй като веществата, присъстващи в състава на лекарството, могат да проникнат през хематоплацентарната бариера и в кърмата.

Съчетание с други билки на билка термопсис

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.


 

Продукти свързани със статията

  1. ПАКЕТ ИМУНИТЕТ ПРИ ГРИП С КАШЛИЦА С СЕКРЕТИ
  2. ТИНКТУРА БИЛКА РЕШЕТКА КОРЕН /Carlina acanthifolia/, 50мл, Биохерба
  3. ГРЪДЕН ЧАЙ БРОНХИАЛЕН , БИЛКИ ЗА КАШЛИЦА
  4. ОМАН БЯЛ , КОРЕН , Inula Helenium