Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Спанак, действие и приложение на билката

SPINACIA OLERACEA L.

(сем. Chenopodiaceae — Лободови)

spanac.jpg
Народни наименования в други страни на спанак

Руски - шпинат, Aнглийски - spinach, Hемски - Spinach, Френски - cpinard.

Употреба на спанака като лековита билка

Спанакът е пренесен от арабите най-напред в Испания арез XV в., където е култивиран нашироко. Оттам е бил разпространен почти в цяла Европа. В нашата страна култивирането му е започнало едва през XIX в. Употребява се в нашата народна медицина при анемия, хронични екземи и скорбут. При проведените напоследък из- следвания е установено, че употребата на спанака може да бъде с положителни резултати и при болни от общо изтощение, затлъстяване, сърдечно болни. Тъй като билката съдържа значително количество оксалова киселина, тя е противопоказана за болни от бъбречни страдания и при камъни (пясъци) в бъбреците и пикочните пътища. Използува се аод контрол на лекаря. Не се препоръчва при стомашно-чревни и чернодробни заболявания (хроничен хепатит, чернодробна цироза), защото празни чернодробните клетки.

Спанакът е незаменима храна за рационално хранене на здрави хора и се препоръчва да се включва в менюто 1—2 пъти седмично. Това ше доведе до увеличаване на хемоглобина и броя на червените кръвни клетки, до попълване на запасите от витамини и минерални вещества и повишаване съпротивителната способност на организма към инфекциозни заболявания особено през пролетта, когато съпротивителните сили на организма са намалели.

Характерни особености на спанак

Спанакът е едногодишно тревисто растение. Главният корен е вретеновиден и по време на плодообразуването може да достигне до 2 м дълбочина. Основната коренова част се разполага на дълбочина и ширина около 30 см. Стъблото е светлозелено, до 1 м високо, изправено, просто или разклонено. В началната фаза на развитие листата образуват розетка. Те са триъгълно копиевидни, продълговато-яйцевидни или триъгълно-ромбични, в основата си стреловидни, сърцевидни или източени, целокрайни, по-рядко разсеяно назъбени, тъпи или източени на върха. Приосновните и по-долните листа са с дълги дръжки, а намиращите се нагоре по стъблото са с по-къси дръжки. Листата, разположени по цветното стъбло, са с по-изострена форма в сравнение с листата на розетката. Те са също значително по дребни, светло- до тъмнозелени. Мъжките цветове са с 4—5-делев околоцветник, с 4—5 силно източени, надвишаващи околоцветника тичинки, събрани в ресовидни съцветия. Женските цветове са без околоцветник, с 2—4 зъбчета, с обхващащо плода покривало от сраснали прицветници, с тясна цепка на върха, събрани в главести съцветия. Бливалцата са 4—5, дълги, провиращи се през отвора на покривалото, което е свободно или сраснало със съседните цветове, образуващи при втвърдяването малко или много бодливи главести съплодия.

Полезни свойства и приложение на спанак

Дълго време погрешно се смяташе, че спанакът е абсолютният рекордьор сред храните за съдържание на желязо. Според проучване от 1870 г. на немския учен Емил Волф на 100 грама спанакът е цели 35 грама. желязо! Всъщност изследователят е забравил да постави десетична точка и по този начин увеличава съдържанието на желязо в спанака с 10 пъти.

Грешката е открита след повече от 50 години. Според нови данни в 100гр. спанак се съдържат 3,5 гр. желязо, което съответства на около 20% от препоръчителния дневен прием за възрастен, което, нека се съгласим, също е много. Освен това спанакът е истинско хранилище от полезни вещества: витамини, антиоксиданти и микроелементи.

Спанакът е шампион в съдържанието витамин К, отговорен за укрепването на костите и за коагулацията на кръвта. И това вече не е мит. Само 20гр. спанак компенсира ежедневния прием на витамин К.

Спанакът също води в съдържанието на лутеин и зеаксантин, които помагат да се поддържа здравето на очите. Редовната консумация на спанак се препоръчва на хора със слабо зрение и на тези, които прекарват много време пред компютъра. В допълнение, хранителните вещества в спанака предпазват от дегенерация на ретината, основната причина за така наречената „нощна слепота“ при възрастните хора.

Листата от спанак са богати на витамини от група В, включително фолиева киселина, която участва в метаболизма, а също така е отговорна за образуването на нови клетки. Фолиевата киселина е особено важна в ранните етапи на бременността за правилното развитие на плода.

Спанакът има благоприятен ефект върху храносмилателната система. За способността си да отстранява токсините, като същевременно не наранява лигавиците на стомашно-чревния тракт, спанакът се нарича „метла за стомаха“. Спанакът нормализира чревната дейност, помага за справяне със запека.

Спанакът е богат източник на минерали: калций, калий, желязо, цинк, мед, магнезий, манган и др. Поради високото си съдържание на магнезий спанакът спомага за нормализиране на дейността на нервната система, повишава работоспособността и устойчивостта на стрес.

Високото съдържание на протеини в комбинация с ниско съдържание на калории и цял куп здравословни вещества прави спанакът продукт номер едно за тези, които искат да отслабнат. Спанакът се препоръчва на хора с наднормено тегло и висок холестерол в кръвта.

Начин на употреба на спанак

Листата от спанак се използват широко в кулинарията на много страни. Спанакът се консумира суров и замразен, варен, задушен, печен. Благодарение на неутралния си вкус спанакът върви добре с много продукти.

Младите листа спанак могат да се консумират под каквато и да е форма, а старите листа се препоръчват да бъдат подложени на термична обработка, за да неутрализират ефектите на оксалова киселина.

Непосредствено преди готвене спанакът трябва да се измие старателно от остатъците от почва и други замърсители.

В зависимост от динамиката на образуването и от разположението на вегетативните и генеративните органи на билката се различават:

а) Само мъжки билки, които, общо взето, са с по-малки размери и имат само мъжки цветове. По стъблото им няма листа или ако има, те са толкова малки, че наподобяват прилистницй. Тези блки стрелкуват първи.        

б) Мъжки билки, които обаче"имат нормално развити листа по цялото цветоносно стъбло.

в)  Еднодомни билки, които имат в различно съотношение мъжки и женски цветове. Листата им се развиват нормално и са разположени по цялото цветоносно стъбло.

г)  Женски растения, по които има само женски цветове. Листата са нормално развити и са разположени по цялото цветоносно стъбло.

Семената (плодчетата) представляват едносеменни, по-рядко двусеменни орехчета. Те са гладки или с 2 и повече различно големи шипчета. Кълняемостта се запазва 3—4 години.

spanac_.jpgРазпространение на спанак

Вероятно спанакът произхожда от Афганистан, Туркменистан, Иран и Узбекистан, като е произлязъл от и сега разпространеното диворастяща в Средна Азия билка Spinacia tetrandro Pally. У нас билката се култивира нашироко почти в цялата страна в няколко сорта.

Употребяема част на спанак

Листата (Folia Spinaciae oleraceae).

Съдържание на спанак

Пресните листа съдържат до 10,4% сухо вещество, до 0,3% оксалова киселина, а също и други органични киселини (ябълчна. лимонена, пикочна), до 2,1% азотни съединения, от които 80% са лесно усвоими белтъчини. Досега в белтъчините на спанака са установени 10 незаменими аминокиселини, които му придават особена ценност като храна и лекарствено средство. Билката съдържа също до 0,6% захари, сапонини (малко в листата и значително количество в корените), минерални соли, надвишаващи 2%, като преобладават солите на желязото, фосфора, калия, магнезия, медта, мангана, а по-малко тези на калция, сярата и хлора във форма на лесно усвоими от организма органични съединения. Билката съдържа още и много различни витамини: до 6 мг% витамин К, до 50 мг% витамин С, до 360 мг% вещества с Р-активност, я.0 24 мг% витамин Въ до 0,24 мг% витамин В2, до 0,7 мг% витамин РР, до 0,35 мг% пантотенова киселина, до 0,13% фолиева киселина (антианемичен фактор), до 38 мг% холин (във вид на хлориди) и други още неуточнени съставки.

Нежелани реакции на спанак

Спанакът е противопоказан в няколко случая, а именно:

При хора с проблеми с бъбреците и пикочните пътища

Изучавайки ефекта на спанака върху организма, учени от САЩ откриват, че той е противопоказан при хора, склонни към образуване на камъни в бъбреците. Спанакът съдържа оксалова киселина, която може да намали количеството минерали в организма. Оксаловата киселина също забавя усвояването на организма от желязо и калций и допринася за развитието на уролитиаза.

Язва

Ако страдате от язви на стомаха, тогава трябва да се въздържате от ядене на спанак. Оксаловата киселина, която се съдържа в този продукт, има силно дразнещо действие върху стомашната лигавица, като по този начин увеличава възпалението.

Подагра

При подагра солите се отлагат в ставите поради метаболитно разстройство в организма. Оксаловата киселина в спанака допринася за този процес.

Бременност

Бременните жени трябва да ядат спанак много внимателно, тъй като той може само да навреди на тялото поради образуването на оксалати. Преди да ядат спанак, бременните жени трябва да се консултират с лекар.

Деца на възраст до 3 години

За да може тялото на детето да се развива и формира правилно, струва си да изключите спанака от диетата, който съдържа оксалова киселина.

Съчетание с други билки на спанак

 При мултивитамини, може да се съчетае с акай бери, банан, червено цвекло, боровинка, морков, череша, червена боровинка, грозде, ананас, синя слива, малина, ягода.

 

Продукти свързани със статията

 1. ЧУВЕН КОРЕН , Chenopodium bonus-henricus L.

  ЧУВЕН КОРЕН , Chenopodium bonus-henricus L.

  Цена: 1,25 лв.

  Не е в наличност

 2. ЛАПАД ДИВ , ЛОПУШ , ОБИКНОВЕН ЛАПАД , КОРЕН , Rumex patientia , при АНЕМИЯ
 3. ЛАПАД КЪДРАВ /КОРЕН/, Биохерба, 100 капсули 270мг
 4. ЛЕВУРДА , МЕЧИ ЛУК , ДИВ ЛУК , ДИВ ЧЕСЪН РЯЗАН ЛИСТ , Allium ursinum L.