Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Широколистен жиловлек, действие и приложение на билката

Plantago Major L.

jivovlek-edrolist.jpg

Български народни наименования на широколистен жиловлек

едролист жиловлек, брътци, голям жиловлек, едър жиловник, жилоглав, широколистен жиловлек.

Народни наименования вдруги страни на широколистен жиловлек

Aнглийски - common plantain, Pуски - подорожник большой, Немски - Breitwegerich, Френски - plantain commun.

Действие, приложение на широколистния жиловлек

Жиловлеците са стари народни лекарствени средства, употребявани от арабските и персийските лекари още през X в. Употребяват се в нашата народна медицина (отчасти и в научната ни медицина) като омекчителни противокашлечни средства, при стомашни и чревни разстройства, стомашни язви: по 1 супена лъжица ситно нарязани сухи листа се заливат с 1 чаена чаша вряща вода и след изстиване запарката се прецежда. Доза за един ден. Пресните листа след щателното им измиване се размачкват и изстискват. Полученият по този начин сок се смесва с равно количество пчелен мед и се вари 20 минути. Доза за 1 ден. За консервиране на изстискан сок се прибавя 20% спирт.

Семената се употребяват като леко слабително средство.

В листата на Plantago major е открит фактор Т (способстващ за ускоряване съсирването на кръвта).

Лечебни свойства на широколистния жиловлек

При клинични изследвания на листа от P. major е установено, че свежият изстискан от тях сок оказва благотворно влияние за зарастване на рани и действа ефективно при продължително заболяване от хроничен колит. Под влияние на сока от прясната билка настъпва и значителното усилване секретичната функция на стомаха.

От листата на Plantago major в Русия е изолиран плантаглуцид, от който е създаден нов противоязвен препарат.

Външно на широколистен жиловлек

счуканите пресни, добре измити листа от двата вида жиловлек се размачкват във вид на каша за налагане на циреи, рани (за ускоряване епителизацията), при хемороиди, мокри екземи, отоци, ухапано от оси, пчели, паяци и др.

Семената са любима храна на канарчета и на други птици.

Характерни особености на широколистен жиловлек

Широколистният жиловлек е двугодишно или многогодишно тревисто растение. Коренището е късо, дебело, с множество тънки, шнуровидни коренчета. Стъблото е цветоносно, безлистно, голо. Листата са широкояйцевидни, с 5 — 9 дъговидно разположени жилки, целокрайни или леко назъбени, тъпи, почти голи, стеснени в дълги и широки дръжки, събрани в розетка. Цветовете са дребни, сивозеленикави, ципести, събрани в съцветие, обикновено по-късо от листата. Цветовете са правилни, двуполови. Чашката е четириразделна. Венчето е тръбесто, към горния си край четириразделно, ципесто. Тичинките са 4, с дълги дръжки. Плодът е кутийка, с 8 — 30 семена. Цъфти през юни — октомври.

jivovlek-edrolist._.jpgРазпространение на широколистен жиловлек

Билката е разпространена нашироко почти по цялото северно полукълбо, обикновено сред други растителни същества. У нас се среща по влажните тревисти, песъчливи и наводнявани места, край реките, блатата, локвите, изкопите, край пътищата и оградите из цялата страна, обикновено в по-ниските пояси.

Употребяема част на широколистен жиловлек

Листата (Folia Plantaginis lanceolatae, Folia Plantaginis majoris) или цялата надземна част (Herba Plantaginis lanceolatae, Herba Plantaginis majoris).

Начин на бране: Според поръчката се берат само листата (без стъблата) или листата заедно със стъблата на двата вида жиловлек по време на цъфтене, при пълното развитие на листа, а и в сухо време. Отрязва се цялата розетка, като се отстранява цветната дръжка или цялата надземна част. Събраният материал се изтръсква, за да отпадне полепилият се пясък, или пръст.

Листата или стръковете на двата вида жиловлек се берат, сушат и опаковат отделно едни от други.

Недопустими подмеси на широколистен жиловлек

В нашата страна са разпространени като диворастящи още 13 вида жиловлек. Това трябва да се яма пред вид при брането винаги, за да се берат само билките, които отговарят на посочените по-горе характерни особености. Другите видове още не а достатъчно проучени.

Начин на сушене на широколистен жиловлек

Събраният материал се прочиства от случайно попаднали при брането примеси, повредени лисга, пясък, пръст и др. и се суши в проветриви помещения на сянка или в сушилня при температура, не по-висока от 50°.

Сушенето на слънце се допуска, но трябва да се извършва много внимателно, като често се разбърква, защото и при най-малко запарване билгата лесно може да почернее и да стане съвсем негодна за употреба.

Рандеман на широколистен жиловлек

От 7кг свежи листа от теснолистния жиловлек се получава 1 кг сухи, а от 5,8 кг свежи листа от широколистен жиловлек се получава 1 кг сухи.

Листата от теснолистния или широколистния жиловлек трябва и след сушене да са запазилтгестествения си изглед. Миризмата е без особености, а вкусът — слузест, слабо горчив.

Не се допуска сухите листа да съдържат живи насекоми и личинки.

Опаковка на широколистен жиловлек

И за двата вида жиловлек — в бали или торби със стандартно тегло.

Съхранение на широколистен жиловлек

В сухи и проветриви помещения в добре приготвени опаковки. Помещенията за складове трябва да бъдат приспособени да се затварят и затъмняват много добре.

Съдържание на широколистен жиловлек

Слузно вещество (ксилин), горчивия глюкозид аукубин (ринантин), който при хидролиза се разгражда на глюкоза и аукубигенин, ензимите инвертаза и емулзин, витамините С и К, лимонена киселина, субстанции, близки до дъбилните, каротин (провитамин А), холин, аденщн, силициева киселина, неуточнена антибиотична субстанция, алкалоидите плантагонин и индикаин, захари, незначително количество етерично масло, минерални соли, особено калиеви и силициеви. Листата съдържат още олеанолова киселина и стероидни сапонини.

Семената съдържат до 22% тлъсто масло, богати са на слуз (до 40%). Съдържат още един въглехидрат (ксилин), ензимите инвертаза и емулзин, ринантин, глюкозида аукубин. Напоследък от P. lariceolata са изолирани глюкозидите каталпол и метилкаталпол. От листата на Plantago major са изолирани пектинови киселини, галитоарабан ,5 — 6%), галактон (4 — 5%), d-галактуронова киселина, d-галактоза, l-арабиноза, 1-рамноза, както и 2 неидентифицирани вещества при хидролиза на пектиновите киселини.

Нежелани реакции на широколистен жиловлек

Не се препоръчва при повишена киселинност на стомашния сок. Пациенти с склонност към тромбоза.

Съчетание на широколистен жиловлек с билки

При язва може да се съчетава с цвят от лайка, листа от къпина, стръкове от камшик, плодове от резене, стръкове от червен кантарион, стръкове от жълт кантарион, листа от мента, корени и стръкове от глухарче, стръкове от бял равнец, листа от черна боровинка.

 

Продукти свързани със статията

  1. ШИРОКОЛИСТ ЖИЛОВЛЕК , ЖИВОВЛЕК ЛИСТ , Plantago major L.