Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Поточарка, кресон, действие и приложение на билката

Поточарка, кресон

Nasturtium officinale R. Br. (Sisymbrium Nasturtium-aquaticum L:, Rorippa Nasturtium-aquaticum (LJ Hayek)
Aнглийски – Watercress, Pуски - Кресс водяной, Френски - Cresson de 1'ontaine, c. d'eau, Hемски - Echte-Brunnenkresse
Сем. Brassicaceae (Cruciferae) — Кръстоцветни

poto4arka.jpg
Основно действие на поточарка, кресон

Витаминозно средство.

Експериментални и клинични данни на поточарка, кресон

Експериментално билката показва противоглистно действие.

Емпирични данни на поточарка, кресон

Билката поточарка е известна като противоглистно, противоскорбутно и противовъзпалителнно средство. Използва се и при жлъчнокаменна и пикочокаменна болест, при хронични нефрити, при гастрити и като леко очистително. Външно — при изгаряния. Съдържанието на йод може да обясни употребата на билката при гуша. Препоръчва се и при сърбящи кожни екземи и възпаления на лигавицата на устата.

Описание на поточарка, кресон

Многогодишно тревисто растение. Стеблото кръгло, кухо, стелещо се, във възлите вкореняващо се с тънки, нишковидни корени, в горната част възходящо до изправено, облистено, високо 10 — 60 см. Листата последователни, нечифтоперести. Съцветията гроздовидни, по върховете на стеблото и разклоненията, след прецъфтяване на долните цветове удължаващи се. Венчелистчетата 4, обратно яйцевидни лопатовидни бели, 2 пъти по-дълги от чашелист- четата. Плодът тясно елиптична сърповидно извита шушулка на върха с късо носче. Семената черпокафяви с фина мрежеста повърхност. Цъфти май — юли.

Разпространение на поточарка, кресон

Расте край извори, потоци; разливи на реки, водоеми и край морето. Разпространено из цялата страна докъм 1500 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайния север).

Дрога на поточарка, кресон

Свежата надземна част от билката (Herba Nasturtii aquaticae); след изсушаване билката губи действието си.
poto4arka_2.jpg

Съдържание на поточарка, кресон

Свежата билка съдържа: етерично масло, алилсинапени вещества (фенилетил- изоцианат и неговия глюкозид глюконастурцин); калиева сол на глнжонастурциевата киселина C15H20O9S2K. Билката съдържа още значително количество каротинй, вит. С, провитамин D, витамините В1 В2 и Е; минерални соли на калия, желязото, арсена и йода (5 мг %); танини, завари, калиев нитрат.

Начин на приложение на поточарка, кресон

В народната медицина за лечебни цели поточарката се употребява само в свеж вид, тъй като изсушената трева губи лечебните си свойства. Най-обикновеният начин за приложение е употребата на листата в прясно състояние като богато витаминозна салата — по 1—2 шепи на ден в продължение на 3—4 седмици. При жлъчнокаменна и пикочокаменна болест и при гастрити се препоръчва по 1 чаена лъжичка пресен сок 3 пъти дневно. Може да се използва и отвара от поточарка (но също само от прясна трева) — 20—40 г на 1 л кипяща вода; пие се по 1 чаша 3 пъти дневно (особено подходящо при кожни заболявания).

Външно (за лечение на изгаряния) се употребява мас, приготвена от 1 — 2 супени лъжици сок от билката и 50 г краве масло; при приготвянето трябва внимателно да се размесва маслото със сока, за да се получи хомогенна маса.

 Лечебни свойства на поточарка, кресон

Кресона, или поточарката обикновена поради своите лечебни свойства е много по-широко използвана в народната медицина. Поточарката се използва от традиционните лечители  като пречистващо кръвта, отхрачващо, анти-цинготично, диуретично, тонизиращо средство за лечение на много заболявания.

В народната медицина кресона се използва за неправилен метаболизъм, за прочистване и подобряване на състоянието на кръвта, както и за различни заболявания с възпалителен характер.

Настойките от билката кресон се използват като диуретик при бъбречни заболявания (нефрит); анти-фебрилни и успокоителни - при нервни заболявания и висока температура; отварата - при заболявания на щитовидната жлеза, черния дроб, жлъчката и уролитиаза, анемия, ревматизъм, подагра, диабет, гастрит, колит, дуоденит, цистит и гинекологични заболявания. Прясно изцеден сок от билката кресон е ефективен при определени патологични процеси в черния дроб и жлъчния мехур, както и при метаболитни нарушения като тоник. Сокът от кресон разреден с вода в народната медицина се използва външно като дезинфектант при изгаряния, различни кожни заболявания, по-специално дерматози, за липоми, брадавици, полипи, хронични кожни обриви, сърбящи кожни екземи, трофични язви, както и за възпаление на устната лигавица и пародонтоза, синдром на диабетно стъпало.

Заболявания, при които се прилага лечение с поточарка

Кресонът има някои лечебни свойства, по-специално пречистващо кръвта, отхрачващо, анти-цинготично, диуретично, тонизиращо и др. Поточарката подобрява апетита и метаболизма, понижава кръвното налягане и кръвната захар при диабет, успокоява нервната система и действа като леко слабително. Освен това билката (екстракт) има дезинфекционен ефект при изгаряния, кожни заболявания (дерматози, липоми, хронични кожни обриви, сърбеж по екзема на кожата, трофични язви и др.), Както и при възпаление на устната лигавица и пародонтоза. Има противовъзпалителен ефект при настинки, особено при хрема и кашлица.

Немската медицина признава кресона като добро средство за лечение на респираторни заболявания, особено настинка и кашлица. В Китай това растение се използва за лечение на гингивит. Традиционно се използва и при летаргия, проблеми със ставите, кръвоносните съдове, бронхит, скорбут и гуша. В Европа кресонът се открива в редица растителни холеретични лекарства.

Приложение в кулинарията на поточарка, кресон

Кресонът, поточарката е добре познато ценно хранително растение, използва се само в суровия му вид (пресни млади листа и върхове на леторастите). В готвенето кресонът се използва като самостоятелно ястие - салата с пикантен вкус на горчица като пикантна подправка за различни ястия и за салати. Добре допълва зеленчукови супи, подобрява вкуса на рибата, някои месни ястия, сосове, пълнежи. Добре върви с майонезата и растителното масло. Поради вкуса си на горчица се добавя към сандвичи (риба, шунка, със сирене).

Семената също се изпозлват като подправка, могат да заменят горчицата. Кресонът се използва широко (особено в Европа и САЩ) в смесени салати, в студени зелени сосове, за сандвичи, докато съцветия се използват и за храна.

Противопоказания на поточарка, кресон

Кресонът, поточарката за медицински цели трябва да се използва според указанията на лекар. В случай на предозиране е възможно дразнене на лигавиците на стомашно-чревния тракт. Противопоказанието е индивидуална непоносимост.

Съчетание с други билки на поточарка, кресон

В комбинация с мента, розмарин, кресонът образува пикантна смес, която се използва за готвене в много ястия.

 

Продукти свързани със статията

  1. МОКРЕШ , ПОТОЧАРКА , КРЕСОН СТРЪК , Nasturtium officinale R. Br.