Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пъпеш, действие и приложение на билката

CUCUMIS MELO L.

(сем. Cucurbitaceae — Тиквови)

melon.jpg
Български народни наименсвания на пъпеш

кавун (тур.), каун (тур.), пипон.

Народни наименования в други страни на пъпеш

Aнглийски - melon, muskmelon, Немски – Zuckermelone, Френски - melon.

Употреба на пъпеша и ползи за здравето

В народната медицина като противокашлично средство — 100 г семена се сваряват в 1 л вода, докато остане 2 л, и се пие като чай, без дозировка.

Експериментално е доказано, че спиртните, водните и етерните извлеци от семената имат противоглистно действие. Тлъстото масло от семената може да се използва за храна, както и в сапунената промишленост.

Медоносна билка.

Действие на пъпеша

Пъпешът е източник на фолиева киселина (витамин В9), бета-каротин (витамин А) и витамини С и P. Пъпешът е богат на силиций, желязо, калий, магнезий, фибри, а също и специален ензим, който предотвратява увреждането на телесните тъкани.

Пъпешът е не само вкусен, но и здравословен. Традиционната медицина отдавна препоръчва пъпеш на изтощените пациенти, особено след операции. Преди време гонореята се е лекувала с отвара от семена, а стомахът се почиства с отвара от кори и корени. Смята се, че семената на пъпеша увеличават мъжката сила, пресни семена се дъвчат лесно (предозирането е опасно за далака, достатъчно е 2-5 г на ден!).

Диетолозите препоръчват сок от пъпеш и каша за по-добро храносмилане. Голямо количество фибри е едно от основните предимства на пъпеша: най-често се използва за прочистване на тялото и почистване на червата, влакната от пъпеш премахват токсичните вещества от тялото.

Високото съдържание на желязо прави пъпеша полезен при анемия, атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Подобно на динята, пъпешът е ефективен при камъни в бъбреците (Авицена е писал за това).

Пъпешът намира приложение в козметологията. Маските от сърцевината с млади семена са добро средство за младежко акне. И ако всеки ден в продължение на месец да използвате месото на пъпеш като маска за лице, кожата ще придобие изключителна мекота и свеж здрав вид. Този ефект се дължи на наличието на мастно масло в пъпеша (почти 30%).

Характерни особености на пъпеш

Пъпешът е едногодишно тревисто растение. Кореновата система се състои от главен корен със странични разклонения. Прониква дълбоко в почвата. Стъблото е пълзящо, ръбесто, окосмено, достигащо до 3 м дължина, разклонено. Листата са сърцевидни, бъбрековидни, триъгълни или петоъгълни, слабо разделени на 3 — 5 дяла, покрити с белезникави власинки. Цветовете на повечето сортове са разделнополови. Плодовете са с най-различна форма и различен цвят. Обикновено те са жълти, с различни нюанси. Семената са удълженоелипсовидни или къси издути. Цъфти към 40 дни след поникването.

melon_2.jpgРазпространение на пъпеш

Пъпешът произхожда от Средна Азия. Понастоящем е широко разпространена полска култура в цялата субтропична и тропична зона на света. У нас се култивира в няколко сорта нашироко.

Употребяема част на пъпеш

Семената (Semen Cucumis melonis).

Начин на бране и сушене на пъпеш

Напълно узрелите пъпеши се обират, изваждат им се семената заедно с плацентата и получената каша се поставя в по-дълбоки съдове. След 2 — 3 дни се извършва промиването. 

Промитите семена се изсушават, като се разстилат върху циментови площадки, постелки и др.

Съдържание на пъпеш

До 40% тлъсто масло, в състава на което влизат мастните киселини: палмитинова (до 6%), стеаринова (до 37%), линолова (до 56%) и др.

Съхранение на пъпеш

В сухи помещения.

Странични ефекти на пъпеш

Пъпешът е капризен продукт. Трябва да се спазват някои правила. В никакъв случай не трябва да ядете пъпеш на празен стомах и да смесвате с други продукти. Най-доброто време за ядене на пъпеш е между храненията. Освен това пъпешът не може да се приема с вода, млечни продукти, както и алкохол - получавате разстройство на червата. Кърмещите майки не трябва да ядат пъпеш - в противен случай детето ще има диария.

 

 

 

Продукти свързани със статията

  1. ПЪПЕШ СЕМЕ ,  Cucumis melo, seed  Cucumis melo