Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Памук, билката памук, растението памук, действие и приложение на билката

Gossypium hirsutum L.

Английски - Cotton plant, Pуски – Хлопчатник, Френски - Cotonnier, Немски – Baumwollpflanze
Сем. Malvaceae — Слезови

pamuk.jpg

Основно действие на билката памук

Кръвоспиращо.

Експериментални и клинични данни на билката памук

Според изследванията на учения Benigni през 1962г. билката има кръвоспиращо действие. Спира и маточни кръвотечения подобно на ръженото рогче. Не се прилага по време на бременност поради риск от абортивен ефект. Българските учени Пейчев и Гаджева през 1954г. установяват скъсяване на протромбиновото време под влияние на течен екстракт от корените на памука.

Кръвоспиращото и капиляротоничното действие на билката са свързани със съдържанието на флавоноиди, витамин К, дъбилни вещсства и др. Сумата от фенолни съединения (госипол), съдържащи се в дрогата, притежава противовирусна активност. Ашрафова и Асадов през 1978г. доказват ниската, остра токсичност на госипола и съобщават за неговото имунодепресивно и противоязвено действие.

Тлъстото масло от семената има високо съдържание на витамин Е, във връзка с което има лечебен ефект при нарушения във функциите на половите жлези и в мастната обмяна. Памученото масло съдържа съставки с хипотензивно и капиляротонично действие.

Действие, лечебни свойства и приложение на билката памук

Хомеопатичните лекари предписват тинктура от прясната кора на корените на памук при менструални проблеми, безплодие, токсикоза на бременни жени. В народната медицина кореновата инфузия се приема като хемостатично средство вътрешно с различни вътрешни кръвоизливи, най-често маточни.
В народната медицина кореновата кора се използва като външно хемостатично средство.  Памукът има хипотонични, имунокорективни, антимикробни, лактогонозни, хемостатични свойства, също е включен в състава на лекарствените билки. Отвара от памучна кора се използва от традиционните лечители за стомашни тумори.

Емпирични данни на билката памук

Приема се, че отварата от памученото семе може да засили млечната секреция при кърмачки.

Описание на билката памук

Храст, отглеждан у нас като едногодишно тревисто растение, до 1 м високо. Листата последователни на дълги дръжки, в основата сърцевидни длановидно остро 3 (5)-делни. Цветовете на дълги дръжки в пазвите на листата, 6 — 7 см в диаметър. Венчелистчетата 5, светложълти (по-късно почервеняващи). Плодът разпуклива 3 — 5-делна кутийка. Семената покрити с дълги и къси едноклетъчни власинки. Цъфти юли — ноември.

Къде памукът намира приложение

Растението се отглежда за производство на суров памук - фибри със семена. Суровината е важна суровина за текстилната промишленост, използва се при производството на памучни тъкани, конци, въжета, абсорбиращ памук. Също така превръзките и колодионът (разтвор на целулоза в етер), широко използван в медицинската практика, се произвеждат от суровина.

Лимонената киселина се получава от листата на памука, а от семената и корените на растението правят лекарството Госипол(Hossypolum), чийто линимент се използва за лечение на лишеи.

Разпространение на билката памук

Културен вид. Произхожда от Централна Америка. У нас се отглежда в по-топлите райони на страната.

Дроги на билката памук

Кората от корените на памука (Cortex Gossypii radicis), пречистен памук, получен чрез обезмасляване и избелване на семенните влакна (Gossypium depuratum); семената след отделяне на влакната им (Semen Gossypii); памучно масло (Oleum Gossypii).

pamuk_2.jpg

Съдържание на билката памук

Кората от корените съдържа димерното фенолно съединение госипол (СзоНзо08), пирокатехинови дъбилни вещества, амини (триметиламин и др.), витамини С и К, следи етерично масло. В семената са установени госипол, госипин (С21Н20О13), от който при хидролиза се получават глюкоза и агликонът госипетин (Ci5Hk>08), госипоза (СНзгОк,) и госипурпурин (С30Н32О7), получен при хидролизата госифиолин. сесквитерпеновият алкохол бизаболен (С5Н2бО), висококачествени белтъчини (21%) и тлъсто масло с повишено съдържание на вит. Е.

Памученото масло има червенокафяв цвят от жълтия пигмент госипол и на червения — госипурпурин на семената. След рафиниране маслото е годно за медицински цели. Съдържа глицеридите на линалоловата (до 45%), олеиновата и други киселини.

Пречистеният памук е почти чиста целулоза. На голямата хигроскопичност на памука се дължи широката му употреба за почистване на гнойни и кървящи рани.

Начин на приложение на билката памук

Една до две чаени лъжички ситно нарязани или счукани кори от корена се заливат с една чаена чаша вряща вода. След изстиване се прецежда и се пие в продължение на един ден под лекарски контрол. Екстракт от корените влиза в състава на препарата госипиол.

Нежелани реакции на билката памук

Няма противопоказания за употребата на памук.

Съчетание с други билки на билката памук

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.


 

Продукти свързани със статията

  1. ПАМУКЛИЙКА , ЦИСТУС ,  ЛИСТ И ЦВЯТ , Cistus Incanus , ЗА ГРИП
  2. ЗАЙЧА СЯНКА , АСПАРАГУС СТРЪК РЯЗАН, АСПЕРЖ , Asparagus officinalis L
  3. ЗДРАВЕЦ , ОБИКНОВЕН КОРЕН , Cranesbill, Geranium
  4. Мехлем БИЛКОВ със смрадлика, живовляк, прополис при рани, гнойни възпаления, циреи, акне, RADIKA, 30 мл

Продукти свързани със статията

  1. ПАМУКЛИЙКА , ЦИСТУС ,  ЛИСТ И ЦВЯТ , Cistus Incanus , ЗА ГРИП
  2. ЗАЙЧА СЯНКА , АСПАРАГУС СТРЪК РЯЗАН, АСПЕРЖ , Asparagus officinalis L
  3. ЗДРАВЕЦ , ОБИКНОВЕН КОРЕН , Cranesbill, Geranium
  4. Мехлем БИЛКОВ със смрадлика, живовляк, прополис при рани, гнойни възпаления, циреи, акне, RADIKA, 30 мл