bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Орех, действие и приложение на билката

Juglans regia L

Aнглийски — Walnut, Руски - Орех грецкий, Френски— Noyer commun, Немски - Echter WalnuBbaum

 • Орех зелена обвивка сушена - при паразити, Juglans regia
 • Орех преградки - за чай при упорита кашлица, Juglans regia
 • Орех, Juglans regia 

  Описание на орех

  Дърво, до 30 м високо, кората тъмносива гладка до напукана, младите клонки лъскави маслиненозелени до възкафяви. Листата на дълги дръжки, нечифтоперести. Цветовете еднополови еднодомни: мъжките в дълги до 10 см увиснали реси, женските по 1—4 на върха на младите клопки, с червеникави близалца. Плодът сферичен или сферично продълговат с кожеста външна, месеста зелена средна и твърда вдървеняла вътрешна част. Цъфти април — май.

  Разпространение и отглеждане на орех

  Древно културно дърво, отглеждано широко из страната и на места по скалисти и гористи места подивяло. Среща се в Централна Азия, пренесено и натурализирано от древността в Южна и Източна Европа.

  Избор и съхранение на орех

  Събраните изсушени при обикновена температура или в сушилня до 35° млади листа (Folia Juglandis). Притежават силна характерна миризма и стиичив, малко нагарчащ вкус.

  Използваема част на орех

  Използват се и неузрелите изсушени плодчета, и външните зелени обвивки на плода (Fructus Juglandis immaluri и Cortex Juglandis fructus), както и листата.

  Съдържание на орех

  Листата съдържат 4—5% танини, следи от етерично масло, инозит, флавоноиди и веществото юглон, производно на оксинафтохинона, горчиви вещества, каротин, пектини и др.
  Неузрелите изсушени плодчета съдържат до 2500 мг% витамин С, тлъсто масло, Р-ситостерол, захари, нишесте и др., а външните зелени обвивки на плода -ОС- и р-хидроюглон (който при хидролиза се разпада на аглюкона юглон), танини, витамин С до 500 мг %, ябълчна и лимонена киселина, захари, ензими и др. 

  Основно действие на орех

  Адстрингентно и противовъзпалително; дерматикум.

 • Орех черупка надробена - за чай при кашлица, Juglans regia
 • Зелен орех обвивка - за детоксикация, паразити, Bioherba, 300 мг, 100 капсули

  Зелен орех обвивка - за детоксикация, паразити, Bioherba, 300 мг, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 14,29 лв.

  Промо цена 12,86 лв.

  -10%


 • В народната медицина листата на ореха се използват вътрешно при различни кожни заболявания — акне, пиодермит,херпетиформен дерматит, лимфатична диатеза, също при екземи и блефарити. В народната медицина ореховите листа се прилагат  и за лекуване на скрофулоза. Този ефект се обяснява с тонизиращото действие на танина върху организма. Ореховите листа се употребяват още при гастроентерит, за подобряване на апетита и храносмилането, за промиване на устата при гингивит, за промивки при гинекологични заболявания. Зелените плодчета на ореха могат да се употребяват при хипо- и авитаминоза.

 • Зелен орех Тинктура - при паразити, Bioherba, 50 мл

  Зелен орех Тинктура - при паразити, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 8,69 лв.

  Промо цена 7,82 лв.

  -10%

 • Орех зелена обвивка на прах - при заболявания на щитовидната жлеза, Juglans regia
 • Орех, лечение

   

  Начин на приложение на орех

  Вътрешно — 1 суп. лъжица от изсушени и ситно нарязани листа се заливат с чаша вряща вода, за инфуз — доза за 1 ден. Външно — листата, сварени във вид на каша, се налагат като компрес при екземи, скрофули, рани, хемороиди или 3—5 супени лъжици на 1/2 л вода за отвара се варят 15 мин. За лечение на дерматози в детската възраст е подходяща комбинация от орехови листа с надземната част на теменужката (Herba Violae tricoloris) — по равни части; приготвя се запарка, като 2 чаени лъжички от сместа се заливат с чаша вряща вода — доза за 1 ден. Комбинацията на орехови листа с листа или корени на магданоз се препоръчва за лечение на брадавици.

  Употреба в кулинарията на орех

  Ореховото сладко се приготвя в края на юни и началото на юли. Това е много екзотично лакомство.

  Сладкото от орехи е почти лек за всички болести. Има противовъзпалителни, бактерицидни, антипаразитни, антисклеротични ефекти. Орехите са богати на линолова и олеинова киселини, витамини РР, С, група В, йод, магнезий, цинк, мед, летливи, алкалоиди и др. Сладкото от тях се препоръчва при умствени и физически натоварвания, при проблеми с натиска и с щитовидната жлеза, както и за деца и бременни жени.

  Нежелани реакции на орех

  За жените и мъжете има противопоказания, при които ядката е изключена от диетата:

  Затлъстяване 2-4 степен. На хората с наднормено тегло е забранено да ядат орехи, тъй като те са висококалорични. Първо трябва да намалите теглото, а след това да включите орехите в диетата. За да избегнете преяждане и наддаване на тегло, се препоръчва да ядете около 20-30 грама - 6-7 нуклеоли на ден.
  Индивидуална непоносимост и алергия. Алергична реакция може да възникне върху всеки химичен компонент на орех. Проявите на симптомите на алергия са индивидуални. Ако се почувствате неразположение след ядене на орехи, спрете да ги ядете, вземете антихистамин и се консултирайте с вашия алерголог.
  Повишена коагулация на кръвта. Присъстващите калций и протеин могат да причинят образуването на фибринов протеин в нездравословно или отслабено тяло, което води до тромбоза.
  Възпаление на панкреаса и чревни разстройства. В острия стадий на стомашно-чревни заболявания орехите трябва да бъдат изключени от диетата.
  Заболявания на епидермиса: екзема, невродерматит и псориазис. Дори малко количество орехи може да причини сърбеж и нови обриви.

  Орех, орех ползи, орех преложение, орех билкаСъчетание с други билки на орех

  Като противопаразитно средство може да се съчетава с карамфил и пелин.

  Видове орехи

  Бразилски орех - Това е една от най-големите дървесни ядки.
  Воден орех Rogulnik, Chilim floating (лат. Trapa natans) е едногодишно растение, растящо във вода. Гъвкаво стъбло е прикрепено към дъното от миналогодишните гайки, като котва. Когато нивото на водата се повиши, стъблото слиза от земята и става свободно плаващо, докато отново не се вкорени в плитка вода.
  Черен орех и др.


  Продукти свързани със статията

  1. Орех зелена обвивка сушена - при паразити, Juglans regia
  2. Орех черупка надробена - за чай при кашлица, Juglans regia
  3. Орех зелена обвивка на прах - при заболявания на щитовидната жлеза, Juglans regia