Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Нощна фиалка, действие и приложение на билката

HESPERIS MATRONALIS L.

(сем. Cruciferae — Кръстоцветни)

fialka.jpgБългарски народни наименования на билката нощна фиалка

вечерник, заран-вечер, нощница, обикновен вечерник.

Народни наименования в други страни на билката нощна фиалка

Руски - вечерница, ночная Фиалка, Английски - rocket; Немски – Nachtviole, Френски - girarde, julienne des dames.

Употреба на нощната фиалка като лековита билка

В народната медицина се използва при подагра и ревматизъм, а в нашата народна ветеринарна медицина против болестта „клека" по домашния добитък, като билката се нарязва на дребно и се смесва в храната му.

Билката е отровна.

Добра медоносна и декоративна билка.

Характерни особености на билката нощна фиалка

Вечерникът е двугодишно или многогодишно тревисто растение. Коренът е вретеновиден, дебел, разклонен. Стъблото е до 1 м високо, изправено, неразклонено или разклонено, четинесто, влакнесто, с дълги неразклонени или по-къси, вилужно разклонени власинки, по-рядко голо. Долните стъблени листа са яйцевидни до широкоелипсовидни, заострени към върха, а към основата стеснени в къса дръжка до лировидно назъбени. Средните стъблени листа са широкояйцевидни до яйцевидно-ланцетни, стеснени в къса дръжка до почти приседнали, закръглени в основата, необхващащи стъблото, назъбени, с по-едри зъбци към основата, а на - върха остри, четинесто-влакнести, от двете страни с дълги неразклонени власинки. Цветовете са събрани в неразклонени или разклонени гроздовидни рехави съцветия, звездовидно-влакнести по оста. Цветните дръжки са голи, по-къси от чашката. Чашелистчетата са до 1 см дълги, тясно продълговати, лилави, с тясна бяла ципеста ивица по края, голи, с рогчета на върха. Венчелистчетата са до 2,5 см дълги, червени, виолетови или бели, широко обратно яйцевидни, закръглени или отрязани, с късо връхче на средата или тъпи, а към основата изтънени, с нокът. Шушулките са линейни, цилиндрични, дъговидно извити, слабо начленени, с дълги изправени дръжки, дълги до 3 см. Семената са крилати, продълговати и кафяви на цвят. Цветовете се разтварят само вечер (обикновено между 19 и 20 часа) и нощем, откъдето са произлезли народните наименования на растението. Цъфти през май — юли.

Herniaria glabra L. (голо изсипливче) Hesperis matronalis L. (вечерник) Hibiscus esculent us L. (бамя) 

Разпространение на билката нощна фиалка

Билката произхожда от Южна Европа и Югозападна Азия, а като културна или подивяла се среща в по-голямата част на Европа, Русия (европейската част, Кавказ, Западен Сибир). У нас се среща като подивяло на много места в страната, както и като културно декоративно растение из градините.

fialka_2.jpgУпотребяема част на билката нощна фиалка

Стръковете (Herba Hesperidis) и семената (Semen Hesperidis).

Време за бране на билката нощна фиалка

Надземната част през май — юли, а семената през август — септември.

Начин на бране на билката нощна фиалка

Надземната част се ожънва по време на бутонизацията и началото на цъфтенето.

Оставената за семе парцелка се ожънва по време на техническата зрелост, като се правят снопчета, които се оставят за доизсушаване, след което се изчукват или овършават. Изпадналото семе се прочиства! чрез превяване и пресяване и се доизсушава разстлано върху циментови площадки или постелки, като често се разбърква.

Начин на сушене на стръковете на билката нощна фиалка

Ожънатите стръкове се прочистват от случайни примеси, попаднали при брането, и се разстилат незабавновърху рамки или постелки в проветриви помещения или в сушилня при температура до 40°.

Рандеман на билката нощна фиалка

От 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи, а от 1,1 кг семена след сушене се получава 1 кг сухи.

Опаковка на билката нощна фиалка

Стръковете — в бали със стандартно тегло, а семената — в торби със стандартно тегло.

Съхранение на билката нощна фиалка

В сухи проветриви помещения и то предпазливо.

Съдържание на билката нощна фиалка

От семената е изолирано строфантидин биовинозид, (корхорозид А), строфантидин глюкобиовинозид, строфантидиндигитоксизид (хелветикозид), както и два неидентифицирани аморфни карденолида. Тоталното съдържание на карденолидитее 20мг на 100 г сухи семена. От.изолираните 5 сърдечни глюкозида 3 са в кристален вид (корхорозид А, хелветикозид и глюкокорхорозид). От семената са изолирани също глепералин и един нов холинов естерхеспералин. Семената съдържат още към 30% тлъсто масло, което, въпреки че не съдържа синигрин, може да се използува само в сапунената промишленост и за горене. Съдържат също до 0,5% два нови алкалоида, които не са още идентифицирани. Също е изолиран и един нов холинов естер — хеспералин и 6-метилсулфинил-хексимизотиоцианат.

Нежелани реакции на билката нощна фиалка

Да се внимава да не се предозира. Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Съчетание с други билки на билката нощна фиалка

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

 

Продукти свързани със статията

  1. ЦЕЛИНА , КЕРВИЗ ЛИСТ , Apium graveolens L.
  2. КОПРИВА, ТИНКТУРА, 50мл , БИОХЕРБА
  3. ЧАЙ при ПОДАГРА - БИЛКОВА СМЕС
  4. КОПРИВА , КОРЕН , Urtica dioica L.