Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Неувивен боб, действие и приложение на билката

Phaseolus Nanus L. (Ph. Vulgaris L., Ssp. Nanus (L.) Dekarp.)

(сем Leguminosae — Бобови)

Неувивен боб Български народни наименования на неувивен боб, фасул

неувивен фасул, нисък фасул, пешак.

Народни наименования в други страни на неувивен боб, фасул

Aнглийски - scarlet runner, Руски - фасоль обыкновенная, Немски - Gartenbohne, Френски - haricots.

Лечебни авойства на неувивния боб, фасул

В народната медицина като диуретично средство и като помощно средство против диабет: по 2 — 3 супени лъжици на ситно нарязани Шушулки се заливат с 2 чаени чаши вода, оставя се да ври 10 — 15 минути, прецежда се и се пие по една винена чаша на глътки, 4 пъти дневно преди ядене — винаги под лекарско наблюдение и контрол. Предполага се, че противодиабетичното действие на билката се дължи на аргинина и на разтворимата силициева киселина.

При фармакологични и клинични проверки е потвърдено антидиабетичното действие на билката, като е получено понижение на захарта в кръвта 30 — 40% с продължителност 6 — 8 и повече часа.

Външно остатъкът след прецеждането на отварата се използва в народната медицина за налагане при разни екземи.

Характерни особености на неувивен боб, фасул

Неувивният боб е едногодишна тревиста билка. Кореновата система е добре развита, обхващаща почвата в радиус до около 60 см и дълбочина до 90 см. Върху корените на билката се намират грудки, в които се развиват бактерии, имащи способността да усвояват азота от въздуха. Стъблото е до 60 см високо, силно разклонено, зелено, с по-силно или по - слабо изразен антоцианов оттенък. Листата са триделни, а листчетата — широкояйцевидни, целокрайни, заострени. Цветовете са събрани в малобройни гроздове, обикновено по-къси от листата. Чашката е 5-листна, двуустна, сраснала в къса.тръбица. Венчето е също 5-листно, бяло, розово, виолетово или синкаво. Плодът е удължена чушка (боб), която е двуделна и при изсъхване се разцепва по съединяващия дяловете шев. Семената са твърде разнообразни по големина, форма и оцветяване в зависимост от сорта. Цъфти през цялото лято, а плодовете узряват до есента.

Разпространение на неувивен боб, фасул

Билката е пренесена от Мексико и Южна Америка. Култивира се нашироко навсякъде, а също и в нашата страна.

неувивен боб, фасулУпотребяема част на неувивен боб, фасул

Добре узрелите сухи плодове без семената (Legumina Phaseoli, Cortex Phaseoli fructus, Fructus Phaseoli sine semine, Pericarpium Phaseoli).

Време за бране на неувивен боб, фасул

Август — октомври.

Начин на бране и недопустими подмеси на неувивен боб, фасул

Бобовете се берат след пълното им узряване. Събраният материал се разстила на слънце за доизсушаване, след което се изчуква или овършава, семената се отделят, а бобовете се прочистват от стъбла, клечки, повредени части и други примеси. Ако е необходимо, те се доизсушават в проветриви помещения.

Опаковка на неувивен боб, фасул

В бали със стандартно тегло.

Съхранение на неувивен боб, фасул

В сухи, прохладни и проветриви помещения, добре опаковани.

Химически състав на неувивен боб, фасул

Тригонелин (бетаин), инсулиноподобното вещество аргйнин (а-амино-гама-гванидинизовалерианова киселина), тирозин, леузин, лизин, алантоин, 5-уреидохидантоин, нуклеинови бази, аминокиселините триптофан, тирояин, леуцин, лизин, аспарагин (амидна аспарагиновйта киселина), холин, танини, белтъчни вещества, захари, инозит. Напоследък от билката са изолирани и други нейни съставки, като холестерол, линоленова, палмитинова и олеинова киселина, един хининоподобен фактор, който по качествени реакции не се различава от производните на аденина. Установено е също в билката съдържанието и на p-D-глюкопиранозид-р-ситостерин и на фазеолин. Съдържа още до 50% хемицелулоза, която при хидролиза дава галактоза, арабиноза и фруктоза, фитостерол, минерални соли (кобалтови, медни, никелови, силициеви).

 Нежелани реакции на неувивен боб, фасул

 Да се внимава да не се предозира. Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Съчетани на неувивен боб, фасул с други билки

Като противодиабетно средство може да се съчетава с билките: канела - кора, коприва - лист, боровинка - лист, черница - лист, фасул - шушулки, глухарче - стрък

 

Продукти свързани със статията

 1. БОБОВИ ШУШУЛКИ , ФАСУЛ , Phaseolus vulgaris L.
 2. БЯЛ БОБ, NATURE’S WAY, КАПСУЛИ Х 60, 1000 мг

  БЯЛ БОБ, NATURE’S WAY, КАПСУЛИ Х 60, 1000 мг

  Цена:

  Редовна цена: 46,76 лв.

  Промо цена 43,96 лв.

 3. СЛАДНИК , ЖЕНСКО БИЛЕ , СЛАДЪК КОРЕН РЯЗАН - Ликорис Licorice
 4. СМИНДУХ , ЧИМЕН ЦЯЛО СЕМЕ , Trigonella foenum-graecum L.