Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Нар при диарии, дизентерия и гастрити

Нар, действие и приложение на билката

Punica granatum L.
Aнглийски – Pomegranate, Руски - Гранат, Анар, Френски - Grenadier, Немски - Echter granatbaum
Сем. Punicaceae — Нарови

nar.jpg

Основно действие на нар

Противотенийно.

Експериментални и клинични данни на нар

Ученият Tiffeneau цитиран от Perrot през 1943г. е установил експериментално, че 1 мг/кг телесно тегло пелетиерин предизвиква силна вазоконстрикция, остро повишаване на кръвното налягане и олигурия, които са бързопреходни. Пелетиеринът подобно на стрихнина води до повишена рефлекторна възбудимост, стигаща до тетаничен гърч. При разреждане 1:10 000 убива Taenia serata у котки за 5 минути във високи дози предизвиква парализа на моторните нерви, без да засяга сетивните. При хората пелетиеринът в доза 0,4 - 0,5 г предизвиква отравяне, проявено с обща слабост, световъртеж, нарушено зрение, гадене, повръщане, крампи, особено на мускулите на прасците. Поради тази токсичност чистият алкалоид на растението не се прилага.

Емпирични данни на нар

Още от древността са известни противотенийните свойства на корите на клоните на нара. Поради адстрингентните и противовъзпалителните си качества корите на билката нар са използвани при диарии, дизентерия, гастрити.

Описание на нар

 Храст или ниско дърво, до 4 - 5 м високо. Кората хестенявокафява, напукана. Листата на къса червеникава дръжка, по удължените клонки срещуположни по скъсените - в снопчета, удължено ланпетни до елиптични, кожести голи, отгоре лъскави. Цветовете 2 - 5 см в диаметър, единични по клонките. Венчелистчетата 5 - 7, червени (рядко бели или жълтеникави). Плодът почти кълбест, 6 - 8 см в диаметър, червеникав до кафяв (рядко бял или зеленикав), с много семена, обвити от червеникавокафява или жълтеникава сочна сладка мантия. Цъфти май — август.

Разпространение на нар

Отглеждано в южните райони и по Черноморското крайбрежие като плодно и декоративно дърво, на някои места почти подивяло. Среща се в Югоизточа Европа, отглежда се широко в Южна Европа и на места натурализирано.

Дрога на нар

Изсушените кори на стеблото, клоните и корените на билката нар (Cortex Granati). Имат форма на улеи или са почти плоски, дълги около 10 см й дебеля 3 - 5 мм. Цветът им е жълтеникавозелен или матов и са осеяни с изпъкващи по-светли продълговати лещанки. Вътрешната им повърхност е гладка, обикновено с остатъци от дървесината. Кореновата кора е по-дебела, с тъмнокафяв цвят. При счупване ломът на билката е гладък жълтеникав по ръба сив или кафяв. При намокряне с вода се наблюдават концентрични кръгове. Корите имат силно стипчив и слабо горчив вкус.

Съдържание на нар

От 0,2 до 3,5% алкалоиди, които са свързани вероятно с танини, дъбилни вещества (до 25%). Главният алкалоид е псевдопелетиеринът - силна, добре кристализираща база. Съдържат се още пелетиерин, изопелетиерин и метилизопелетиерин.
Намират приложение и цветовете на нара (Flores Granati) поради високото си таниново съдържание. Те се сушат бързо и внимателно. Твърде богата на танинови вещества е и кората от плодовете на нара (Pericarpium Granati, Cortex Granati fructus).
nar_2.jpg

Начин на приложение на нар

Като адстрингентно средство 2 чаени лъжички ситно счукани кори от плода се заливат с 1 чаша вода, оставят се да врят 15 мин и се прецеждат - доза за 2 дни. При тении - 50 г кори от корена и стеблото се варят 15 мин с 1/2 л вода. След изстиване се прецежда и се изпива в продължение на 2 - 3 часа под лекарски контрол. Според български учен Турова през 1974 г. нарът не трябва да се използва при лица, които не могат да понасят Extractum Filicis naris aethereum fluidui . Brauii препоръчва 60 г от кората на дървото, счукана на прах, да се накисне в 400 мл вода за 12 часа, след което да се вари, докато достигне до 200 мл. След прецеждане да се вкара с дуоденална сонда на 3 пъти през 1/2 час, за да се избегне дразненето на стомаха. Той смята, че това лечение трябва да се прилага само след отказ на модерните тенифуга.

Множеството свойства и ползи от нара

Нарът укрепва здравето на сърцето и сърдечни заболявания

Нарът съдържа Пуникалагин. Това вещество неутрализира свободните радикали и повишава антиоксидантния статус. Веднъж попаднал в тялото, той има благоприятен ефект върху сърцето.

Според лекарите пуникалагинът и други антиоксиданти, съдържащи се в нара, укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляват нивото на „лошия“ холестерол (LDL). Това предотвратява образуването на атеросклеротични плаки. Така че в едно проучване на пациенти с каротидна стеноза в продължение на три години беше предложено да пият по 30 милилитра сок от нар на ден. В резултат е установено, че рискът от образуване на атеросклеротична плака при участниците в експеримента е намалял с 30%.

Нарът предотвратява развитието на артроза и атеросклероза

Артрозата е най-често срещаното заболяване на ставите. Според статистиката, тя засяга повече от 10% от световното население. Артрозата се характеризира с възпаление и болезненост на движенията.

Нарът е богат на витамин К, който играе значителна роля в метаболизма на костите и съединителните тъкани. По-специално, той участва в усвояването на калция. И научните изследвания в Медицинското училище на Университета на Западен резерв на Кайес показват: нарът забавя деформацията на хрущяла, което води до остеоартрит. Сокът от нар е богат на фитонутриенти, които облекчават възпалението и намаляват подуването на хрущяла.

Нарът се грижи за зъбите и стоматит

Сокът от нар помага за премахване на плака, тъй като той има антимикробни и антивирусни свойства и почиства устната кухина от бактерии. Това намалява риска от заболяване на венците.

Нарът предпазва от рак

Сокът от нар съдържа вещества, които пречат на синтеза на естроген и блокират растежа на злокачествени новообразувания - елаготанини. Според проучване, публикувано в списанието на Американската асоциация за изследване на рака, редовната употреба на нар няколко пъти намалява риска от рак на гърдата.

Учените също изучават ефектите на екстракта от нар върху рак на простатата. Благодарение на високото съдържание на антиоксидантни и противовъзпалителни вещества сокът от нар забавя растежа на раковите клетки. Освен това има причина да се смята, че той забавя развитието на белодробна онкология, което ви позволява по-ефективно да се борите с болестта.

Нарът повишава имунитета

100 грама нар съдържа 21% от дневния прием на витамин С. Както споменахме по-рано, той има силни антибактериални свойства. Нарът активира имунната система на организма, предпазвайки го от вируси.

Смята се, че изяждането на една четвърт от един нар е достатъчно за укрепване на имунната система.

Нарът подобрява храносмилането

Диетични фибри - това са елементи, които не се абсорбират от тялото, но осигуряват отстраняване от червата на всичко преработено. Те се считат за "двигател" на здравословното храносмилане. Диетичните фибри се намират в зърнените култури, както и някои плодове, включително нар. Ще получите 16% от дневната норма на диетичните фибри, ако ядете само 100 грама нар - храносмилането и изпражненията са стабилизирани.

Освен това сокът от нар стимулира апетита и идеално утолява жаждата.

Нарът насърчава зарастването на белези и гнойни пъпки

Маслото от семе от нар подобрява регенерацията на епидермалните клетки и също така ускорява зарастването на рани. Действа върху фибробластите - клетките, отговорни за колаген и еластин, както и за синтеза на междуклетъчното вещество. Освен това екстрактът от нар добре възстановява кожата след слънчево изгаряне.

Нарът повишава хемоглобина

Хемоглобинът е протеин, съдържащ желязо, който осигурява пренос на кислород към тъканите на тялото. Нормалното ниво на хемоглобин в кръвта при мъжете е 130-160 g / l, при жените - 120-150 g / l. Ако това ниво е по-ниско, човек чувства гадене, виене на свят, слабост.

Нарът увеличава нивото на хемоглобина в кръвта. Сокът от нар често се предписва при анемия, половин чаша три пъти на ден половин час преди хранене.

Нарът помага за грижата за кожата, коса и нокти

Една от причините за загубата на коса е анемията с дефицит на желязо, тоест нарушение на синтеза на хемоглобин поради недостиг на желязо. С намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта клетките на тялото изпитват кислородно гладуване. Първата липса на кислород изпитва косата и ноктите.

Редовното ядене на нар не само нормализира хемоглобина, но и укрепва космените фоликули. Това предотвратява косопада и му придава здрав блясък.

Нарът е полезен при диабет

За разлика от други, по-сладки сокове, нар може да се консумира при диабет (в умерена степен). Не е вредно, но дори е полезно. Така че, сокът от нар има диуретичен ефект, което помага за намаляване на отока, който често се среща при диабетици в ранните етапи на заболяването.

Освен това диабетът често води до урологични усложнения. За да премахнете дискомфорта при инфекции на пикочния мехур, се използва разреден сок от нар с мед.

Хората с метаболитни нарушения обаче не трябва да пият закупен сок от нар, тъй като производителите често го подслаждат. По-безопасно и здравословно е да изстискате пресен сок, разреден с вода или просто зърно.

Нарът още е полезен за кръвно налягане, афродизиак, за отслабване, тонус, при висок холестерол, радиация, менопауза, глисти, тения, аритмия, възпаление на бъбреците.

Нежелани ефекти на нар

Покрай споменатите стомашни смущения и повишаването на кръвното налягане при по-големи дози (над 80 г) могат да се развият зрителни смущения, колапс. Смърт може да настъпи от паоализа на дихателния център.

Продукти свързани със статията

  1. НАР КОРА ОТ ПЛОД , КОРА , Punica granatum, при паразити, при диария