Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Морковът източник на витамин А

Морков, действие и приложение на билката

Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.)

Arcangeli

Aнглийски – Carrot, Pуски - Морковь посевная, Френски - Carotte, Немски – Mohre, Karotte

Сем. Apiaceae (Umbelliferae) -  Сенникоцветни

morkov.jpg

Основно действие на моркова

Богат източник на витамин А, противоглистно.

Експериментални и клинични данни на моркова

Свежите корени поради богатото им съдържание на витамини и особено на каротин, който представлява провитамин А, са много ценна храна. Високото съдържание на каротин обяснява лечебното действие на настърганите моркови, прилагани като лапа при изгаряния (включително и слънчеви) и за лечение на трудно заздравяващи язви. Също със съдържащия се в морковите провитамин А може да се обясни и благоприятното действие на сока от моркови при катарални възпаления на бронхите. Суровите моркови имат умерено глистогонно действие. Сокът от моркови, както и полученото от него етерично масло отначало възбуждат, а след това парализират мускулатурата на чревните глисти и по този начин облекчават изхвърлянето им. Сурови, най-добре настъргани моркови могат да се използват като противоглистно средство (но не винаги надеждно) — главно при ентеробиоза и аскаридоза. Лечението с моркови може да се опита главно при слаби деца, при които прилагането на по-ефикасните противоглистни лекарства може да е свързано с рискове от отравяне. Морковите са ценно средство в детската лечебна практика при нарушения на храненето, особено при кърмачета. На морковите се приписва и диуретично действие.

От семената на морковите е изолирана флавоноидна сума като лечебен препарат, наречен даукарин. Експериментално е установено, че даукаринът упражнява избирателно коронародилатиращо действие. Даукаринът се прилага при хронична коронарна недостатъчност  - без да отстранява стенокардиите пристъпи, той ги отслабва и разрежда.Описание на моркова

Двугодишно тревисто растение с дебел, месест цилиндричен или конусовидей главен корен. През първата година развива приосновна листна розетка, листата сложноперести, на дръжки, през втората година - цветоносно стебло, 60 - 100 (180) см високо, в горната част слабо разклонено. Цветовете дребни, в сложни сенници. Венчелистчетата бели, зеленикави или червеникави. Плодът сух разпадлив на две половинки, на гърба с гребенести наращения. Цъфти юни - юли.

morkov_2.jpg

Разпространение на моркова

Отглеждано като зеленчуково растение в цялата страна. Диворастящите форми са разпространени из цялата страна и в цяла Европа.

Дрога на моркова

Пресни корени (Radix Dauci recens). Семена (Semen Dauci).

Хранителен състав на моркова

Корени - богати на каротиноиди; витамин В1 В2, С, пантотенова киселина, етерично масло, кумарини (умбелиферон), захари; семена - до 1,5% етерично масло, флавоноиди, тлъсто масло.

Начин на приложение на моркова

Сурови, най-добре настъргани моркови. Може да се използва и сок от свежи моркови. За външно приложение - каша от свежи моркови.

Здравословни предимства на моркова

Използва се при хронична коронарна недостатъчност, проявяваща се с болка в сърцето и зад гръдната кост в покой или след физическо натоварване. Пресните моркови широко се използват в прясна форма за лечение и профилактика на хиповитаминоза на витамин А, придружени от намалено зрение и дистрофични и атрофични промени в епитела. Въпреки това, съдържащият се в морковите каротин не се абсорбира при чернодробни заболявания и ниска функция на щитовидната жлеза, следователно в такива случаи се предписва чист витамин А, а не моркови.

Пресните моркови също се използват широко при недостиг на витамин С и витамин В. Морковите се използват като питателно, общо тонизиращо и лечебно средство за кожни дефекти. В клиничното хранене морковите се препоръчват при запек, заболявания на черния дроб, бъбреците, сърдечно-съдовата система, нарушения на минералния метаболизъм (камъни в бъбреците, холелитиаза и метаболитен полиартрит).

Сокът от моркови като източник на каротин се предписва от първите дни на инфаркт на миокарда. Морковите помагат за почистване на раните от гной, намаляват болката, имат противовъзпалително и заздравяващо действие, като диуретик и за разтварящ ефект при уролитиаза. Морковите семена, особено дивите, които понякога растат в зеленчукови градини, по-често в близост до пътища, са много по-ефективни за медицински цели. Отварата от листата от морков се използват и при заболявания на бъбреците и черния дроб.

Какво лекуват морковите и сокът от морков

Морковите се използват при анемия, общо нарушение, за подобряване на храносмилането и увеличаване на производството на мляко при кърмещи жени. С ежедневната употреба на моркови пациентите наддават на тегло, подобряват тена и повишават устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания.

Морковите, изядени на празен стомах, имат лек слабителен ефект, затова се приема за запек и хемороиди. Сокът от него има същия ефект.

Пресни моркови или сок от моркови преди хранене, намаляват киселинността на стомашния сок.

Влияние върху рака и кожата

Прилагайте пресни натрошени листа от моркови върху гниеща ракова язва, която се разпада. Полезно е да изплакнете язвата с отвара от листа от моркови и неговия сок. Сокът от корена на дивите моркови се използва и за злокачествени новообразувания на кожата с едновременно поглъщане.

Като допълнителна терапия за рак лечението с пресни зеленчукови сокове придоби широко разпространение, сред които морковения сок заема специално място.

Морковът като детокс

Сурови моркови и семена от морков се дават на деца на празен стомах  срещу глисти и като детоксикиращо средство.

При инфекции и рани на моркови

Фино настържете пресни моркови и нанесете върху участъци от кожата, засегнати от изгаряния, измръзване, рани, язви, включително ракови (прилагайте сок вътре и външно. Можете да измиете раните със сок от моркови. Това намалява възпалението, притъпява болката и помага да се изчисти засегнатата област от гной, ускорява заздравяването.

Морковите при стареене и сърдечни заболявания

Сокът от моркови повишава защитните сили на организма и в зависимост от състоянието на човека, сокът може да се пие от 0,5 до 3-4 литра. на ден за нормализиране и укрепване на нервната система, сърдечната система и дейността на целия организъм.

Морковите за добро зрение, зъби и венци, и при инсулт

Пийте пресен сок от моркови по една супена лъжица няколко пъти на ден като пречиствател на кръвта, за здрави зъби, зрение, венци и при инсулт.

Противопоказания на моркова

Що се отнася до кореновите зеленчуци и сока от моркови, използването им в храната или с цел лечение е абсолютно безопасно и трябва да обърнете внимание само на други компоненти, които се използват при приготвянето на лекарства. Лечението със семена от моркови също е сравнително безопасно, ако следвате лекарски съвет и не надвишавате посочените дози при приемане на лекарства.

Съчетание на морков с други билки

Морковите със зелето и червените боровинки се препоръчват при настинки, храносмилателни разстройства, за профилактика и лечение на затлъстяване, както и за сексуална импотентност.

 

Продукти свързани със статията

  1. МАСЛО ОТ МОРКОВ, Daucus Carota Sativa Seed Oil, 50мл
  2. ПЕЛИН, КАТРАНИКА СТРЪК НАСИПНО, Artemisia vulgaris, при паразити
  3. Противопаразитна програма по Хулда Кларк ( карамфил , сладък пелин , орех ) 100% веган, Детокс Пакет
  4. АРТЕМИЗИНИН от СЛАДЪК ПЕЛИН Artemisia annua - Биохерба, Тинктура 100 мл, при паразити
  5. АРТЕМИЗИНИН от СЛАДЪК ПЕЛИН 280 mg, 100 капсули, БИОХЕРБА Р, ARTEMISININ, при паразити
  6. ТРОЙЧАТКА™ КОМПЛЕКТ - ПРОТИВОПАРАЗИТНА ПРОГРАМА, ДЕТОКС ПАКЕТ
  7. ВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА  С 39 ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, 60 дъвчащи таблетки, USA LABORATORIES
  8. БЕТА КАРОТЕН, ВИТАМИН А, 1200 mcg, 100 КАПСУЛИ, BETA CAROTENE, VITAMIN A