bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Морковът източник на витамин А

Морков, действие и приложение на билката

Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.)

Arcangeli

Aнглийски – Carrot, Pуски - Морковь посевная, Френски - Carotte, Немски – Mohre, Karotte

Сем. Apiaceae (Umbelliferae) -  Сенникоцветни

 • Базово масло от Морков (Carrot seed oil), Bioherba, 50 мл

  Базово масло от Морков (Carrot seed oil), Bioherba, 50 мл

  Цена: 13,19 лв.


 • morkov.jpg

  Основно действие на моркова

  Богат източник на витамин А, противоглистно.

  Експериментални и клинични данни на моркова

  Свежите корени поради богатото им съдържание на витамини и особено на каротин, който представлява провитамин А, са много ценна храна. Високото съдържание на каротин обяснява лечебното действие на настърганите моркови, прилагани като лапа при изгаряния (включително и слънчеви) и за лечение на трудно заздравяващи язви. Също със съдържащия се в морковите провитамин А може да се обясни и благоприятното действие на сока от моркови при катарални възпаления на бронхите. Суровите моркови имат умерено глистогонно действие. Сокът от моркови, както и полученото от него етерично масло отначало възбуждат, а след това парализират мускулатурата на чревните глисти и по този начин облекчават изхвърлянето им. Сурови, най-добре настъргани моркови могат да се използват като противоглистно средство (но не винаги надеждно) — главно при ентеробиоза и аскаридоза. Лечението с моркови може да се опита главно при слаби деца, при които прилагането на по-ефикасните противоглистни лекарства може да е свързано с рискове от отравяне. Морковите са ценно средство в детската лечебна практика при нарушения на храненето, особено при кърмачета. На морковите се приписва и диуретично действие.

  От семената на морковите е изолирана флавоноидна сума като лечебен препарат, наречен даукарин. Експериментално е установено, че даукаринът упражнява избирателно коронародилатиращо (съдоразширяващо) действие. Даукаринът се прилага при хронична коронарна недостатъчност  - без да отстранява стенокардиите пристъпи, той ги отслабва и разрежда.  Описание на моркова

  Двугодишно тревисто растение с дебел, месест цилиндричен или конусовидей главен корен. През първата година развива приосновна листна розетка, листата сложноперести, на дръжки, през втората година - цветоносно стебло, 60 - 100 (180) см високо, в горната част слабо разклонено. Цветовете дребни, в сложни сенници. Венчелистчетата бели, зеленикави или червеникави. Плодът сух разпадлив на две половинки, на гърба с гребенести наращения. Цъфти юни - юли.

  morkov_2.jpg

  Разпространение на моркова

  Отглеждано като зеленчуково растение в цялата страна. Диворастящите форми са разпространени из цялата страна и в цяла Европа.

  Дрога на моркова

  Пресни корени (Radix Dauci recens). Семена (Semen Dauci).

  Хранителен състав на моркова

  Корени - богати на каротиноиди; витамин В1 В2, С, пантотенова киселина, етерично масло, кумарини (умбелиферон), захари; семена - до 1,5% етерично масло, флавоноиди, тлъсто масло.

  Начин на приложение на моркова

  Сурови, най-добре настъргани моркови. Може да се използва и сок от свежи моркови. За външно приложение - каша от свежи моркови.

  Морков и неговите ползи за здраветоЗдравословни предимства на моркова

  Използва се при хронична коронарна недостатъчност, проявяваща се с болка в сърцето и зад гръдната кост в покой или след физическо натоварване. Пресните моркови широко се използват в прясна форма за лечение и профилактика на хиповитаминоза на витамин А, придружени от намалено зрение и дистрофични и атрофични промени в епитела. Въпреки това, съдържащият се в морковите каротин не се абсорбира при чернодробни заболявания и ниска функция на щитовидната жлеза, следователно в такива случаи се предписва чист витамин А, а не моркови.

  Пресните моркови също се използват широко при недостиг на витамин С и витамин В. Морковите се използват като питателно, общо тонизиращо и лечебно средство за кожни дефекти. В клиничното хранене морковите се препоръчват при запек, заболявания на черния дроб, бъбреците, сърдечно-съдовата система, нарушения на минералния метаболизъм (камъни в бъбреците, холелитиаза и метаболитен полиартрит).

  Сокът от моркови като източник на каротин се предписва от първите дни на инфаркт на миокарда. Морковите помагат за почистване на раните от гной, намаляват болката, имат противовъзпалително и заздравяващо действие, като диуретик и за разтварящ ефект при уролитиаза. Морковите семена, особено дивите, които понякога растат в зеленчукови градини, по-често в близост до пътища, са много по-ефективни за медицински цели. Отварата от листата от морков се използват и при заболявания на бъбреците и черния дроб.

  Какво лекуват морковите и сокът от морков

  Морковите се използват при анемия, общо нарушение, за подобряване на храносмилането и увеличаване на производството на мляко при кърмещи жени. С ежедневната употреба на моркови пациентите наддават на тегло, подобряват тена и повишават устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания.

  Морковите, изядени на празен стомах, имат лек слабителен ефект, затова се приема за запек и хемороиди. Сокът от него има същия ефект.

  Пресни моркови или сок от моркови преди хранене, намаляват киселинността на стомашния сок.

  Влияние върху рака и кожата

  Прилагайте пресни натрошени листа от моркови върху гниеща ракова язва, която се разпада. Полезно е да изплакнете язвата с отвара от листа от моркови и неговия сок. Сокът от корена на дивите моркови се използва и за злокачествени новообразувания на кожата с едновременно поглъщане.

  Като допълнителна терапия за рак лечението с пресни зеленчукови сокове придоби широко разпространение, сред които морковения сок заема специално място.

  Морковът като детокс

  Сурови моркови и семена от морков се дават на деца на празен стомах  срещу глисти и като детоксикиращо средство.

  При инфекции и рани на моркови

  Фино настържете пресни моркови и нанесете върху участъци от кожата, засегнати от изгаряния, измръзване, рани, язви, включително ракови (прилагайте сок вътре и външно. Можете да измиете раните със сок от моркови. Това намалява възпалението, притъпява болката и помага да се изчисти засегнатата област от гной, ускорява заздравяването.

  Морковите при стареене и сърдечни заболявания

  Сокът от моркови повишава защитните сили на организма и в зависимост от състоянието на човека, сокът може да се пие от 0,5 до 3-4 литра. на ден за нормализиране и укрепване на нервната система, сърдечната система и дейността на целия организъм.

  Морковите за добро зрение, зъби и венци, и при инсулт

  Пийте пресен сок от моркови по една супена лъжица няколко пъти на ден като пречиствател на кръвта, за здрави зъби, зрение, венци и при инсулт.

  Противопоказания на моркова

  Що се отнася до кореновите зеленчуци и сока от моркови, използването им в храната или с цел лечение е абсолютно безопасно и трябва да обърнете внимание само на други компоненти, които се използват при приготвянето на лекарства. Лечението със семена от моркови също е сравнително безопасно, ако следвате лекарски съвет и не надвишавате посочените дози при приемане на лекарства.

  Съчетание на морков с други билки

  Морковите със зелето и червените боровинки се препоръчват при настинки, храносмилателни разстройства, за профилактика и лечение на затлъстяване, както и за сексуална импотентност.