Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кучешки език, действие и приложение на билката

Cynoglossum Officinalis L.

(сем. Boraginaceae — Грапаволистни)

ku4e6ki-ezik.jpg
Български народни наименования на билката кучешки език

лекарствена наумка, мишинек, наметка, наумка, черна трева, чернокорен, яблъкиня.

Народни наименования в други страни на билката кучешки език

Английски - hound's tongue, Руски - чернокорень лекарственный, Немски – Hundszunge, Френски - cynoglosse.

Употреба на кучешкия език акто лековита билка

Като успокояващо средство при болки, гърчове, спазми и кашлица във вид на отвара: 2 г ситно счукани корени се заливат с 200 г вряща вода и след изстиване се пие по 1/2 чаена лъжичка 3 пъти на ден (с предпазливост), под лекарси контрол.

Външно като омекчаващо средство за лапи при фурункули, обриви и рани — счуканите пресни корени във вид на каша. Също против маясъл (външно), за растене на косата и др.

Народно средство за изгонване на плъховете и мишките, които не могат да понасят миризмата му. За тази цел се употребяват коренът и надземните части в свежо състояние или сокът от растението.

Багрилното вещество, което съдържат сухите корени, багри тъканите в червен цвят.

Медоносна билка.

В народната ветеринарна медицина ситно нарязаните корени се смесват в храната на животните като предпазно средство от болестта шап.

Билката се смята за отровна.

Характерни особености на билката кучешки език

Наумката е двугодишно тревисто растение. Коренът е вертикален, слабо разклонен, задебелен в горния си край, червенокафяв до тъмнокафяв отвън. Стъблото е изправено, в горната си част разклонено, космато, до 1 м високо. Листата са също космати. Приосновните листа са ланцетни, гъсто влакнести, с белезникава средна жилка, постепенно стеснени в крилати дръжки, заедно с които достигат до 20 см дължина. Цветовете са тъмнопурпурни, рядко бели, с тъмни до лилави жилки, събрани на върха на стъблото в метли чест и съцветия. Плодът е сух, разпадащ се при узряване на 4 яйцевидни орехчета, които са с вдлъбната външна повърхност, покрити с редки шипчета, с изпъкнал перваз, гъсто покрит с шипчета.

Свежата билка е с неприятна миризма, която при изсушаване изчезва.

Цъфти през април — юли.

ku4e6ki-ezik_2.jpgРазпространение на билката кучешки език

В сухите тревисти места, покрай жилищата, пътищата, полята, горите и други в цялата страна.

Употребяема част на билката кучешки език

Корените (Radix Cynoglossi).

Време за бране  на билката кучешки език

Април — май, август — октомври.

Начин на бране  на билката кучешки език

Корените се изкопават през първата година към края на лятото и началото на есента, след увяхва не на листата, или през пролетта на втората година в началото на вегетацията. Изкопаните корени се изчистват от надземните части, измиват се и се оставят да се отцедят. След това се нарязват на късове, а дебелите се разцепват за по-бързо сушене.

Недопустими подмеси на билката кучешки език

При брането да не се смесва с други срещащи се у нас видове от същия род:

Начин на сушене  на билката кучешки език

Така приготвеният материал се суши в проветриви помещения на слънце или в сушилня при температура до 35°

Рандеман на билката кучешки език

От 4 кг свежи корени се получава 1 кг сухи.

Съхранение  на билката кучешки език

В сухи и проветриви помещения. Да се съхранява с предпазливост отделно от неотровните дроги.

Съдържание на билката кучешки език

Всички части на билката, включително и семената, съдържат аморфния алкалоид циноглосин (0,12% в свежото растение). Корените съдържат още холин, глюкоалкалоида консолидин, също и циноглосеин, който при хидролиза се разгражда на глюкоза; съдържа още алкалоида консолицин и горчивото вещество циноглосидин. Циноглосинът има курареподобно действие, по-силно в едногодишните корени. Дрогата съдържа още около 10% дъбилни вещества, гуми, смоли, слузни вещества.

Съдържанието на алкалоиди в билката през втората година на вегетацията достига до 1,59%, а в плодовете — до 0,60%. Освен това растението съдържа и горчивото вещество циноглосоидин. Корените съдържат и багрилно вещество, а надземните части — етерично масло (до 0,1%), смоли и гуми. Семената съдържат до 40% тлъсто масло.

Билката кучешки език нежелани реакции

Поради токсичността на лечебния черен корен, препарати (инфузии, тинктури, отвари), базирани на него за медицински цели, трябва да се използват (външно) с голямо внимание. Не се препоръчва използването на билката (особено вътрешно) за медицински цели по време на бременност и кърмене, както и деца. След като подготвите препарати въз основа на него, трябва старателно да измиете ръцете си.

Билката кучешки език съчетание с други билки

 Като противокашлечно средство, може да се съчетава със слънчоглед, калина кора, риган, зимзелен и др.