Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Клен - меката енергия на природата

Клен, действие и приложение на билката

ACER L.
(сем. Асегасеае — Яворови)

КленКленът помага на  хора

Кленът помага на  хора с различна душевност да постигнат равновесие, носи спокойствие  и радост от живота Това е дървото на вътрешната сила и уравновесеност.  Енергията на кленът е много мека.Той сякаш  ни приласкава с невидимите си ръце, загръща ни в своето биополе, за да ни е по-удобно и уютно, за да живеем по-комфортно. При среща с това дърво човек винаги усеща тиха радост, подобна на радостта при среща с приятел, когото обичаш. Кленът се отнася благосклонно към всички, но най-добре се чувства с общителни хора.
Трябва да помним, че това дърво не обича самотата. И ако решим да го отглеждаме, е по-добре да засадим група поне от две-три дървета. Кленът, отглеждан като бонзай също не обича да расте без компания.

Употреба на клен в народната медицина

Кленът /кора от млади клонки/ се употребява в нашата народна медицина (с изключение на ясеноподобния клен) като пикочогонно и затягащо средство, против диария: 10 гр. ситно счукани сухи кори се заливат с 500 г вряща вода; след изстиване запарката се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден. Същият извлек се употребява и външно за запазване косата от опадване.
Освен това отварата от млади клонки и листа от клен /Acer tataricum/ се употребява в нашата народна медицина при възпаление на очите във вид на компреси. В народната медицина сладкият сок се употребява като храна, за усилване, особено за младите организми: сокът, изтичащ от стъблата на кленът, се събира, филтрува и сгъстява.

Приложение и употреба

Напоследък става все по-популярна диетата с кленов сироп.

В тази диета се заменят основните хранения със специално приготвена напитка от кленов сироп, лимонов сок и вода. За да приготвите тази напитка са Ви необходими следните съставки:
-    2 супени лъжици кленов сироп
-    2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
-    1 щипка (1/4 лъжица) джинджифил на прах или лют червен пипер (чили) за подобряване на метаболизма и циркулацията
-    300 мл. топла или студена вода
     Всички съставки се разбиват до получаване на хомогенна смес.

За постигане на желаните резултати трябва да консумирате 6 до 12 чаши (2 до 4 литра) дневно от тази напитка. Когато почувствате глад или слабост изпивайте по една чаша. С тази напитка ще снабдите организма си с необходимите му за правилно функциониране витамини и минерали. Отсъствието на протеини по време на диетата ще подобри и засили изхвърлянето на токсини от организма.

Запомнете, че по време на диетата с кленов сироп не трябва да консумирате никаква друга храна.

Ако почувствате необходимост можете допълнително да пиете ментов чай или негазирана вода.

Когато завършите диетата обърнете внимание на захранването през следващите 3 дни. Преминаването към нормално хранене трябва да става постепенно, започвайки с малки количества лесно смилаема храна. Имайте предвид, че приемането на големи количества храна може само да влоши състоянието на храносмилателната система.

В България са познати пет основни разновидности на кленът:

1. Acer campestre L.
2. Acer negundo L.
3. Acer platanoides L.
4. Acer pseudo plat anus L.
5. Acer tataricum L.


klen-Acer campestre L1. Acer campestre L

Български народни наименования на клен

клен, клън, ковлан (тур.), полски явор (прев.), черноклен.

Aнглийски - maple, Руски - неклен, Немски - Ahorn; Френски - erable.

Характерни особености на клен

Кленът  е дърво, високо до 20 м. Кората е сивокафява, плитко и мрежовидно напукана. Листата са отдолу пухести, срещуположни, длановидни, а понякога почти триразделни, с 3—5 целокрайни или тъпо нарязани дяла, с до 10 см дълги дръжки. При опадване те са червеникаво оцветени. Цветовете са жълтозелени, разположени в чадърести съцветия. Плодовете при узряване увисват надолу. Те са снабдени с двукрилатки, разположени право (под ъгъл 180 ). Цъфти през април — май, след разлистване.

Разпространение на ясеноподобен клен

Ареалът на клена обхваща по-голямата част на Европа, но се среща и в Мала Азия, Алжир, Северна Персия, Туркестан и СССР (Кавказ). У нас е разпространен из смесените широколистни гори, равнините и по-ниските планински места до 1200 м надморска височина из цялата страна.

2. Acer negundo L

Български народни наименования — ясеноподобен клен.

Aнглийски - boxelder, Руски - клен ясенолистньй, Немски - Eschenahorn, Френски erable a feuilles des frene.

Характерни особености на ясеноподобен клен

Ясеноподобният клен е дърво със средна височина. Короната е възрехава. Кората на стъблото отначало е гладка, жълтеникавосива, но по-късно потъмнява и се напуква. Листата са едри, нечифтоперести, с 3—7 дяла, рядко окосмени отдолу. През есента те опадват жълти. Цветовете са дребни, зеленикави, без. венчета, събрани в увиснали гроздовидни съцветия, появяващи се от страничните пъпки преди разлистването. Цъфти през април — май. Плодовете са бледожълти крилатки, разположени под остър ъгъл. Те узряват през октомври, но опадват от дървото постепенно, до пролетта на следващата година. Цъфти и плодоноси ежегодно и обилно.

Разпространение на ясеноподобен клен

Ясеноподобният клен произхожда от Атлантическа Северна Америка. У нас е пренесен отдавна и се отглежда като  парково дърво.

  3. Acer platanoides L.
клен-ACER PLATANOIDES L.

Български народни наименования на шестил

млечен явор, остролистен клен, остролистен явор, чинаровиден клен,шестил .

Руски - клен обыкновенний; клен платановидньй; Немски - Spitzahorn.

Характерни особености на шестил

Шестилът е дърво, достигащо до 20—25 м височина. Кората е сивокафява или тъмнокафява до почти черна, плитко надлъжно мрежесто напукана. Короната е гъста, широка и закръглена. Листата са срещуположни, длановидни, с 5—7 плитко врязани дяла, със заострени върхове и зъбци, лъскави. Опадват жълти. Цветовете са зеленикавожълти, събрани в изправени чадърести съцветия, а при узряване увисват. Те са двойни крилатки с плоски семена, като образуват ъгъл почти 180°. Узряват през септември.

Разпространение на шестил

Среща се у нас сравнително рядко само в предпланинския и планинския пояс на цялата страна с изключение на югозападните райони, планините Пирин и Славянка.

4. Acer pseudo plat anus L.

Български народни наименования на явор

благун,бял клен, горски явор, обикновен клен, обикновен явор, планински явор, явор.
Aнглийски - sycamore maple, Руски  клен белыЙ, явор; Немски - Bergahorn; Френски - erable faux platane, sycomore, erable blanc.

Характерни особености на явор

Яворът е до 30 м високо дърво с широко закръглена корона и с приповдигнати клони. Кората е тъмно- сивокафява, плитко напукана, лющеща се на плочки. Листата са едри; срещуположни, длановидно нарязани до средата или по-дълбоко, тъмнозелени и лъскави отгоре, светлозелени отдолу, голи, с власинки само надлъж по жилките или в ъглите им. Опадват след пожълтяване. Цветовете са бледозелени, събрани в гроздовидно увиснали съцветия. Появяват се след разлистването. Плодът е с дълги двойни крилатки, разположени под остър ъгъл.

Разпространение на явор

Среща се в цялата страна из сенчестите гори като примес в широколистните и иглолистните насаждения в планинския и отчасти предпланинския пояс, но с богати на хранителни вещества почви.

 5. клен-ACER TATARICUM L.Acer tataricum L.

Български народни наименования на мекиш

дребнолистен мекиш, жешел, жешля, клен, кавлан (тур.), мекиш, мекишовина, паклен, татарски клен, черен клен.

Руски - клен татарский; неклен.

Характерни особености на мекиш

Мекишът е храст или достигащо 8 м височина дръвче с повдигнати клони. Кората е тъмносива, гладка или плитко напукана. Листата са срещуположни, продълговатояйцевидни, цели или плитко триделни в основата си, а по ръба си двойно назъбени. Опадват червени. Цветовете са дребни, бледожълти, силно ароматични, събрани в изправени гроздовидни съцветия, появяващи се след разлистване. Плодът е дребен, с 2 червени крилатки.
Разпространение. Ареалът на мекиша е Югоизточна Европа и Западна Азия. У нас се среща из храсталаците и горите на цялата страна, предимно из предпланинския пояс, до 700 м надморска височина, по-рядко в равнините, като предпочита богати на хранителни съставки и дълбоки почви. Среща се и върху варовит терен.

Употребяема част (за петте вида клен

Листата, кората, младите клончета, сладкият сок, по-рядко цветовете и дървесината.
Съдържание, Кората, крилатките, клоните, плодчетата и дървесината съдържат главно дъбилни вещества — най-много в клоните (до 2,4%), а най-малко в крилатките (до 0,16%). През периода на своето биологично развитие зелените листа съдържат ксантофил, неоксантин, каротин (провитамин А), виолаксантин и др., а също така и значително количество витамин С (до 268 мг%). Свежият сок на растенията съдържа до 3,5% захари, а семената — до 4,5% тлъсто масло.

Нежелани реакции на видовете клен

Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Съчетание с други билки

 Като пикочогонно, може да се съчетава с копър, изсипливче, магданоз, ружа и др.