bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Изсипливче, действие и приложение на билката

Изсипливче, голо белило


Herniaria glabra L.

Aнглийски — Glabrouse ruptur-wort, herniary, Руски — Грыжник гладкий, Френски — Herniaire, turquette, Немски — Kahles Bruchkraut
Сем. Caryophyllaceae — Карамфилови

Изсипливче, Herniaria glabraОписание на изсипливче

Изсипливчето е едногодишно или двегодишно тревисто растение. Стеблото от основата с многобройни разклонения, 6— 15 (30) см. дълги, полегнали, голи зелени. Листата срещуположни, обратно яйцевидни, ланцетни, елиптични или лопатовидни. Цветовете почти приседнали, събрани в странични главести до класовидни съцветия в пазвите на листата по дължината на клонките. Венчелистчетата 5, нишковидни, по-къси от чашката. Плодът орехче. Цъфти април— август. 

Видове изсипливче

Най–често срещаният вид у нас е голото изсипливче - Herniaria glabra L. Друг срещан вид е грубовлакнестото изсипливче - Herniaria hirsuta.

Разпространение на изсипливче

Расте по песъчливи, тревисти и каменисти места. Разпространено из цялата страна докъм 1500 м надморска височина. Среща се в цяла Европа. 

Дрога на изсипливче

За дрога се събират само връхните неодървенели части заедно с цветовете и листата (Herba Herniariae). След изсушаването дрогата придобива приятна кумаринова /на трева/ миризма.

Съдържание на изсипливче

Съдържа сапонините херниарин (около 3%) и малко количество херниарова киселина (производно на тритерпеновите сапонини), кумарина метилумбелиферон (също наричан херниарин), танини, флавоноиди, минерални вещества и около 0,6% етерично масло.

Основно действие на изсипливче

Диуретично и спазмолитично.

Експериментални и клинични данни на изсипливче

Тези основни въздействия могат да бъдат отнесени за сметка на интересното и богато наличие на активни принципи в дрогата: флавоноиди и сапонини, етерично масло и др. От листата е изолирано веществото умбелиферон и тритерпенови глюкозиди, които лежат в основата на спазмолитичното действие на дрогата. Освен отбелязаното заслужава внимание и присъствието на дъбилни вещества в изсипливчето и на антоциани, които съставки несъмнено допринасят за адстрингиращия и противовъзпалителния ефект на дрогата, който е на по-заден план.

Изсипливче, лечениеБългарската народна медицина, а също така и народната медицина в редица европейски страни предлагат използването на извлеци от растението като средство за стимулиране на диурезата, а така също и като средство за отстраняване на болезнените спазми на гладката мускулатура (предимно на храносмилателния канал). Най-често срещаното показание за прилагането на изсипливчето са отоците, развиващи се при заболявания на бъбреците, а също така и при асцит. Извлек от изсипливче се препоръчва освен това при дискинезии на жлъчните пътища, при нефролитиаза (за улеснено изхвърляне на песъчинки и малки камъчета). При състояния на COLON IRRITABILE /СИНДРОМ НА ЛЕСНО ДРАЗНИМО ЧЕРВО/ прилагането на извлеци от дрогата също оказва добър ефект. Външно — за ускоряване заздравяването на трудно заздравяващи рани, при обриви на кожата, при суха кожа и рецидивиращо появяващи се лишеи. За целта се препоръчва употребата на свежото растение.

Дрогата намира приложение още и като средство, което се добавя към сместа за изготвяне на домашен сапун, използува се при миене и пране (най-вероятно във връзка с наличните сапонини).

Нежелани ефекти на изсипливче

Да се помни, че растението е отровно и че, приложено в по-големи дози, може да причини отравяне.

Начин на приложение на изсипливче

Шест грама ситно нарязани стръкове и листа от растението се заливат с 400 мл вряща вода и след 15-минутно извличане получената запарка се прецежда и се изпива на части в продължение на един ден (по Йорданов, Д., П. Николов, А. Бойчинов. Фитотерапия. С., Мед. и физк., 1963).

Събиране и съхранение на изсипливче

Лечебната суровина, която се прибира по време на цъфтежа, старателно се почиства от пясък и други примеси. Нарежете тревата със сърп или нож, изсушете на сянка на открито или на добре проветриви места. Срок на годност на суровините е 2 години. Сушените суровини трябва да имат жълтеникаво-зелен цвят с миризма на кумарин.

Съчетание с други билки на изсипливче

Като диуретично средство може да се съчетава със синя хвойна, чубрица градинска, розмарин и др.