Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Индийски татул, действие и приложение на билката

DATURA INOXIA MILL.

(сем. Solanaceae — Картофови)

tatul.jpg

Народни наименования в други страни на индийски татул

Руски - дурман индейский.

Употреба и основно действие на индийският татул

Изпозлва се като суровина за химико-фармацевтичната промишленост като богат източник за получаване на алкалоида скополамин.

Отровна билка.

Характерни особености и биологични изисквания на индийски татул

Индийският татул е многогодишна билка, а у нас се отглежда като едногодишна. Коренът е дебел, жълтеникав, с къса надебелена коренова шийка, с голяма усвоима способност към влагата и хранителните съставки на почвата. Стъблото е изправено, дебело, виловидно разклонено, зелено или червеновиолетово, високо до 1,5 м. Листата са последователни, широко яйцевидни, едри, заострени, с дръжки. Цветовете са едри, бели, разположени поединично по стъбловите разклонения. Чашката е зелена. Венчето е тръбесто-фуниевидно, обикновено с 5 зъбеца. Отначало цветовете са изправени, а след прецъфтяване образуваните плодове леко се навеждат. Плодът е почти сферична, едра (до 5 см в диаметър) четиригнездна кутийка, нагъсто покрита с шипове, с многобройни жълти или тъмнокафяви бъбрековидни семена.

Разпространение и особености в растежа на индийски татул

В Мексико, Северна Америка, Северна Африка, Русия (Средна Азия и Кавказ), където се среща и диворастящ. Култивира се нашироко в Русия.

Поради високото съдържание на алкалоида скополамин билката вече се внедрява като култура и у нас.

Отглеждане на индийски татул

Билката се развива най-добре и дава най-високи добиви при по-висока температура, добро осветяване, умерена влага и много плодородна почва, най-добре на черноземни структурни, с достатъчно хранителни вещества. Семената започват да кълнят при температура над 10 — 15°. След развитието на корена и укрепването на стъблото растението става по-сухоустойчиво.

Употребяема част на индийски татул

Плодовете във восъчна зрелост (Fructus Inoxiae).

Време за бране на индийски татул

Август — септември.

tatul_2.jpgНачин на бране и сушене на индийски татул

Събират се развилите се във восъчна зрелост плодове на билката, като се отрязват с овощарска ножица поради бодливите шипове или със специални ножове. Брането се повтаря няколко пъти в зависимост от наедряването на плодовете. Събраните се сушат на слънце или в сушилня при температура 40 — 50°.

Опаковка на индийски татул

В торби със стандартно тегло.

Съхранение на индийски татул

В сухи и проветриви помещения отделно от другите билки.

Съдържание на индийски татул

Всички части на билката съдържат около 1% тропанови алкалоиди с изключително високо съдържание на скополамин в плодовете (до 0,50%). Скополаминът се съдържа както в плодовете, така и в семената, но най-високо е съдържанието му в недозрелите плодове и семена.

Освен това корените, стъблата и листата съдържат и алкалоидите хиосциамин, хиосцин и метелоидин. Корените съдържат също и алкалоидите атропин, тропин, псевдотропин. Установено е, че и другите части на растението съдържат значително количество скополамин (листата— до 0,25%, стъблата—до 0,12%, корените — до 0,48%, семената — до 0,46%). Билката дава до 25% пепелно съдържание.

Нежелани реакции на индийски татул

Отровна билка! Да се внимава да не се предозира. Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Съчетание с други билки на индийски татул

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.