Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Европейски саркофай, действие и приложение на билката

PLUMBAGO EUROPAEA L.

(сем. Plumbaginaceae — Саркофаеви)

sarkofai.jpgБългарски народни наименования на билката европейски саркофай

зеркеле

Народни наименования в други страни на билката европейски саркофай

Aнглийски - leadwort, Руски - Свинчатка европейская, Немски - Bleiwurz, Zahnkraut, Френски - dentelaire.

Действие и приложение на европейският саркофай

Саркофаят се е употребявал още от древността като кожно успокоително средство и за успокояване при зъбни болки. Корените се прилагат в медицината във вид на отвара за лапи при зъбобол външно: по 1 супена лъжица на ситно нарязани корени се заливат с 2 чаени чаши вряща вода, оставя се да изстине, прецежда се и с получената течност се прави жабуркане, без да се гълта. С остатъка след прецеждането се правят лапи, с които се налага болното място при ревматизъм. Счуканите пресни корени във вид на каша, смесени с дървено масло, се употребяват също против ревматизъм и някои кожни заболявания. От пресните корени, счукани на каша,с готварска сол и син камък се прави в народната ветеринарна медицина мехлем против краста.

От листата и стъблата на билката се получава жълта боя.

Перспективна дъбилна билка.

Декоративна билка.

Характерни особености на билката европейски саркофай

Европейският саркофай е многогодишно тревисто растение. Стъблото е до 1 м високо, зелено, ръбесто, разклонено. Листата са последователни, ланцентни, остри, обикновено по ръба жлезисто-зъбчати, с ушички при основата си, обхващащи стъблото. Долните обикновено са с дръжки. Цветовете са приседнали, с при- цветници, събрани в къси класове, а цялото съцветие наподобява мет- лица. Чашката е тревиста, във вид на тръбица, жлезиста. Венчето е 5 - листно, сраснало, розововиолетово, с дълга тръбица и петделен диск. Тичинките са 5, свободни. Тичинковите дръжки при основата си са ципесто разширени. Стъблото е нишковидно. Близалцата са 5. Плодът е ципеста кутийка, разпукваща ce. Цъфти от лятото до есента.

Разпространение на билката европейски саркофай

В Средиземноморието, Балканския полуостров, Русия (Кавказ, Средна Азия, Армения), Иран. У нас се среща по сухите каменливи, чакълести и други места почти навсякъде из по-топлите части на страната, винаги като бурен, особено в северните и югозападните ни райони по черноморското крайбрежие, Тракийската равнина, Източните и Средните Родопи, Струмската долина и другаде докъм 1000 м надморска височина.

Употребяема част на билката европейски саркофай

Корените (Radix Plumbaginis).

Време за бране на билката европейски саркофай

Април — май.

sarkofai+.jpgНачин ка бране на билката европейски саркофай

Корените се изкопават през пролетта по време на започване развитието на билката. Веднага след изкопаването те се прочистват от тънките коренчета и надземните части, нарязват се на късове до около 10 см дълги, по-дебелите се разцепват надлъж за по- бързо сушене, измиват се и се оставят да се отцедят.

Начин на сушене на билката европейски саркофай

Изкопаният материал се суши на слънце или в проветриви помещения върху постилки или рамки, а също в сушилня при температура, не по-висока от 45°. Да се суши бързо и докрай.

Рандеман на билката европейски саркофай

От 5 кг свежи корени се получава 1 кг сухи.

Опаковка на билката европейски саркофай

В торби със стандартно тегло.

Съхранение на билката европейски саркофай

В сухи и проветриви помещения, настрана от другите дроги.

Съдържание на билката европейски саркофай

Недостатъчно проучено. Надземната част съдържа около 1% горчивото вещество плумбагин (нафтохинонов дериват) и един фитонцид (плумбагол), за който е установено, че има антибактериално и фунгицидно действие. Съдържа още малки количества свободна галова киселина, както и значително количество дъбилни вещества. Корените съдържат също значително количество дъбилни вещества и други още неуточнени съставки.

 

 

Продукти свързани със статията

  1. Капки на Бах, Bach flower, Cerato / Цератостигма, Саркофай / Ceratostigma willmottiana, 20 мл.