Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Двулистна платантера, действие и приложение на билката

PLATANTHERA BIFOLIA L. RICH

(сем. Оrchidaceae — Салепови)

palantantera.jpg
Български народни наименования на билката двулистна платантера

двудомно ченгелче, кукувича опашка, ченгелче.

Народни наименования в други страни на билката двулистна платантера

Aнглийски - butterfly orchid, Руски - любка двулистная, Немски - Nachtzauke, Френски - double feuiile.

Лечебни свойства на платантерата

Грудките са народно лекарствено средство при диария, цистит, отравяния от развалени храни, особено при децата, и въобще в случаите, когато за лекуването на възпаленията на тъканите на храносмилателната система е необходима обгръщаща слуз и грудките са най-удобни за лекуване на деца, страдащи от катар на червата. Също и за клизми при диария със слуз, която се приготовлява по следния начин: добре изсушените грудки се смилат на ситен прах. Две чаени лъжички от праха се размипат с 10 г студена вода, за да се получи еднообразна смес, след което се прибавя на малки порции още 90 г вряща вода (или кипящо прясно мляко) и постепенно се разклаща до получаване на гъста течност, към която се прибавя и 1/4 чаена лъжичка счукано ленено семе и се смесва добре. Получената течност се взема или вътрешно на малки порции, или външно — за клизма.

Добра декоративна билка.

Медоносна билка.

Дозировка и форми на приложение на билката двулистна платантера

При грип, остри вирусни заболявания, които са придружени от тежка температура, използвайте стритата билка.

За да направите това, 10гр от продукта се изсипват в чаша горещо мляко, разклаща се добре, докато сместа стане хомогенна, след това се пие на малки глътки в две дози през деня.

При лека настинка се приготвя чай от прах: половин чаена лъжичка прах се слага в чаша вряла вода, оставя се да престои и след като изстине се пие. Трябва да пиете чая, докато е топъл.

Характерни особености на билката двулистна платантера

Двулистната платантера е многогодишно тревисто растение. Грудките са овално-вретеновидни, силно източени. Старите грудки са значително по-едри, набръчкани, меки, а младите са по-дребни, но твърди и сочни, с кореновидно продължение. Стъблото е до 40 см високо, изправено. Долните (обикновено 2, рядко 3) листата са едри, широкоовални или обратно овални и  тъпи. Другите 1 — 3 листа са много по-дребни, ланцетни, наподобяващи прицветници. Прицветпиците са малко по-къси от цветовете, които са бели или зеленикави, събрани по 10—25 в рядко, овално или цилиндрично рехаво съцветие. Околоцветните листчета са овално-ланцетни, двете външни са разперени, а трите вътрешни са линейни, често зеленикави, събрани в шлем. Устната е по-дълга от тях, цяла, длъгнеста. Шпората е почти нишковидна, слабо задебелена, зеленикава на върха, хоризонтална. Джобчетата на полиниите са успоредни, а връзката между тях е тясна. Плодът е продълговата кутийка с много дребни семена. Цъфти през май — юли. Цветовете са силно ароматични.

Разпространение на билката двулистна платантера

В цяла Европа, Русия (Кавказ, Северна Азия, Алтай и Източен Сибир, до Задбайкалието), Северна Африка. У нас се среща из храсталаците, ливадите, влажните горски поляни, около горските окрайнини и другаде в цялата страна от 1000 до 2000 м надморска височина. Цъфти през април — юли.

Употребяема част на билката двулистна платантера

Грудките (Tubera Platantherae).

palantantera_.jpg

Време за бране на билката двулистна платантера

Юни — юли. Изкопават се само дъщерните твърди грудки, а старите се изхвърлят. Изкопаването се извършва през време на цъфтенето на билката или след прецъфтяването. По-добре би било брането да се организира по-късно — по време на плодозреенето, но ако прецъфти, билката трудно се намира всред останалите тревисти растения. Изкопаните млади се изчистват от кълновите пъпки и се измиват. След това за кратко време (2 — 3 мин.) се потапят във вряща вода, за да се унищожи способността им да покълват.

Начин на сушене на билката двулистна платантера

Така подготвеният материал се суши в силно проветриви помещения или в сушилня при температура до 55°, като се нарежда върху рамки на тънък пласт. Много добри резултати се получават също, ако грудките се нанижат на конец, а низата се окачва за сушене в проветриви помещения, като предварително се потапят в гореща вода, за да се инактивират ферментите.

Рандеман на билката двулистна платантера

От 10 кг свежи грудки се получава 1 кг сухи.

Описание на готовата билка двулистна платантера

Изсушените грудки са обикновено продълговати, с по-слабо или по-силно набръчкана повърхност, с различно тегло, грапави, роговидни, твърди като камък, без миризма, силно слузести след намокряне.

Съхранение на билката двулистна платантера

В сухи и проветриви помещения. Трябва често да се проверява за присъствие на гризачи, които с охота нападат илкара. При неправилно съхраняване (във влажни помещения) грудките лесно поемат влагата, плесенясват и стават съвсем негодни за употреба.

Съдържание на билката двулистна платантера

До 50% лесно разтворима във вода слуз, състояща се отманан. В състава на билката влизат също d-маноза, пентозани, метилпентозани и други полизахариди, до 24% скорбяла, до 15% белтъчни вещества, до 1% захари, незначително количество тлъсто масло, минерални соли, следи от етерично масло и др. Установено е съдържанието и на протистоциди в билката.

Противопоказания и предупреждения на билката двулистна платантера

Не се препоръчва използването на грудки за лечебни цели при хора с хипертония, страдащи от безсъние (хронично), както и хора с предразположение към алергични заболявания и индивидуална непоносимост.

Съчетание с други билки

При цистит, може да се съчетае с листа от мечо грозде, леска кора, врабчови чревца стрък, анасон зърна, карамфил.

Продукти свързани със статията

  1. МЕЧО ГРОЗДЕ , ЛИСТ , Uvae Ursi
  2. ЛЕСКА КОРА , Corylus avellana L.
  3. ВРАБЧОВИ ЧРЕВЦА , СРЕДНА ЗВЕЗДИЦА , СТРЪК , Stellaria media L.
  4. Анасон звездовиден , плод , Illicium verum , подправка