Бяла черница противодиабетна билка
Бяла черница
Morus alba L.
Aнглийски - White mulberry, Pуски - Белая шелковица, Френски - Murier blanc, Немски - Weisser Maulbeerbaum
Сем. Moraceae - Черничеви
|
|
Основно действие на бялата черница
Хипогликемично, хипотензивно, диуретично, отхрачващо.
Експериментални и клинични данни на бялата черница
Фармакологичните изследвания на японски автори (Iamatake, 1976) показват, че бутаноловите и водно разтворимите фракции на екстракти от листата на черницата проявяват хипотензивно, аналгетично и седативно действие, а също така и противокашлично. Средната летална доза на тези екстракти при интравенозно, интраперитонеално и вътрешно приложение е повече от 5 - 10 г/кг телесно тегло, което показва, че токсичността на тези фракции е много ниска. При опитите се установило, че екстрактите от листа и кора на корените на бялата черница показват същите ефекти, а действуват също и противовъзпалително. Във Виетнам от листата на черницата е създаден биологичен стимулатор, наречен фамидол, който показал добри лечебни свойства за лечение на ревматизъм, кожна туберкулоза, екземи и други болести. В Япония от цветовете на черницата се приготвя козметичен крем за отстраняване на лунички, петна и циреи по кожата.
В Русия е изследвано противодиабетното действие на отвара от листата на черницата и оситнени сухи листа, с които се посипва храната преди ядене. Установено е, че при продължително приемане на отваря при леки диабети се получава намаляване на захарта в кръвта и подобряване на самочувствието. Изказано е предположението, че хипогликемичното действие на черницата се дължи на наличието на витамин В2, който улеснява фиксирането на глюкозата в тъканите.
Лечебни свойства на бялата черница
В народната медицина черницата се използва изцяло - и плодовете, и листата, и корените, и кората. Както белите, така и черните черници имат полезни свойства.
Черницата е полезна за сърдечни заболявания; за нормализиране на метаболизма; при дисбиоза и запек; при заболявания на черния дроб и бъбреците; за увеличаване на хемоглобина.
Емпирични данни на бялата черница
Британският фармацевтичен кодекс от 1923 г. определя сока от плодовете на черницата като лек експекторанс и леко лаксативно средство. В Китай кората от корените на черницата се използва против диабет, бъбречна недостатъчност и полова импотенция.
Описание на бялата черница
Дърво до 15 м високо, кората кафява напукана. Младите клонки жълтозелени до светлокафяви. Листата последователни яйцевидни. Цветовете двудомни, мъжките цветове в реси с 1 - 2 см дълги, женските цветове в къси реси. Плодът орехче, женските реси развиващи се в сочно съплодие. Цъфти април - юни.
Разпространение на бялата черница
Отглежда се из цялата страна, особено в по-южните части, на места подивяло. Древно културно растение, произхожда от Китай и Япония.
Дрога на бялата черница
Събраните узрели плодове и листа на бялата и черната чепнипя Fructus et Folia Mori albae; Fructus et Folia Mori nigrae).
Химични свойства на бялата черница
Плодовете съдържат около 9% инвертна захар, захароза пектин, свободни органични киселини, багрила, витамин С и др. Листата съдържат аспарагинова киселина, аденин, глюкоза, значителни количества витамин С, пептон и др.
Начин на приложение на бялата черница
Прилага се под формата на отвара от листата или кората на корените: 2 - 3 г за чаша отвара на ден.
Нежелани реакции на бялата черница
Плодовете на черницата съдържат голямо количество захари, така че употребата им е нежелана при захарен диабет. Както всяка храна, те могат да предизвикат алергични реакции с индивидуална непоносимост. Прясната черница не трябва да се комбинира с други продукти, особено с мляко и студена вода, което може да предизвика образуване на газове и лошо храносмилане.
Съчетание с други билки на бялата черница
Съчетава се мента, маточина, лимон, жълт кантарион и др.