Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бял бор, действие и приложение на билката

Pinus Silvestris L.

(сем. Pinaceae — Борови)

byal-bor.jpgНародни наименования в други страни на бял бор

Aнглийски - pine, Руски - сосна лесная, Немски - Weiss Kiefer, Френски - pin sylvestre.

Лечебни свойства и употреба на белият бор като

Почти всички органи и продукти от билката бял бор (а и от другите видове от рода Pitius) се използват за приготвяне на лекарства, но най-много пролетните пъпки, листата, етеричното масло, смолата, катранът и въгленът.

Пролетните пъпки са много популярни в нашата народна медицина и се прилагат като омекчително средство при възпаление на лигавицата на дихателните пътища, за улесняване отделянето на храчките, като загряващо средство при простуда, ангина, кашлица и др. Приготовлява се при домашна обстановка сироп по следния начин: 50 г пролетни пъпки се нарязват на ситно и се заливат с 500 г вряща вода, запарката се разбърква и се оставя да изстине, след което се прецежда и получената течност (колатура) се смесва с 500 г небет шекер или с обикновена захар, след което на слаб огън при често разбъркване се сварява сироп. След като изстине, към сиропа се прибавя още 500 г пчелен мед и се бърка старателно до получаването на еднообразна смес. Взема се по 1 супена лъжица 3—4 пъти дневно, преди ядене. Такава доза може да се дава както на възрастни, така и на деца.

Листата (иглите) се прилагат като противоскорбутно средство във на маджун или сироп, а също и за получаването на етеричното масло, което се прилага като антисептично средство в емулгирано състояние за пулверизиране в стаи, където са лежали тежко болни, за освежаване на въздуха в театрални и киносалони и др.

Боровият балсам, който изтича от специално направените отвори върху стъблата на билката бял бор(както и на други иглолистни растения от рода Pinus), се състои от около 60 — 80% смолисти вещества, 15 — 20% етерично терпентиново масло, до 10% влага и др.и се използва за получаване на терпентин (терпентиново масло).

Терпентиновото масло (Oleum Terebinthinae), което се получава чрез суха дестилация от балсама на билката бял бор(а също и на други видове от рода Pinus), съдържа към 35% етерично масло, в състава на което влизат около 40% а-пинен, около 20% р-пинен, карен, дипентен, терпинеол, р-феландрен — само в нашето масло, смолисти киселини, като декстропимарова, левопимарова, абиетинова, неоабиетинова идр.

За медицински цели се употребява обработено с варно мляко терпентиново масло и повторно дестилирано (Oleum Terebinthinae rectificatum). Употребява се главно външно в мази и линиментц като раздразващо средство за разтривка при ревматизъм, невралгии и др., като антисептично средство външно за инхалации при бронхит и др. Най- добре се ценят тези масла, които съдържат по-голямо количество оспинен. Етеричното терпентиново масло, което се получава от боровия балсам, респ. а-пиненът, който се съдържа в маслото, е изходна суровина за получаване на синтетичен камфор и на терпинхидрат — важни лекарствени средства. Терпентиновото масло се прилага извънредно много в други наши промишлености, като лаковата, безирената, бояджийската, за направа на разни смазки (паркетна, за импрегниране на обувки и др.).

Катранът (Pix liquida Pini), получаван чрез сухата дестилация от дървесинната част, се употребява в медицината външно като антисептично средство, особено в мази против краста във ветеринарната практика, рани и др., а в много големи количества — в техниката.

Въгленът, който се получава като остатък след сухата дестилация, се използва като суровина за получаване на медицински активни въглища (Carbo activatus), които намират широко приложение във фармацията и медицината като абсорбентно средство при отравяния, хранителни инфекции, интоксикации и др.

Етеричното масло, получавано от листата и клонките на белия бор, се прилага нашироко и в парфюмерийната и козметичната промишленост.

При преработването на дървесината на билката бял борв целулозните заводи се получава препаратът p-ситостерин, който се използва като суровина за синтезирането на стериоидни полови хормони.

Експериментално е установено, че всички етерични масла понижават артериалното налягане. Едно от тях обаче, което дава най-силен и продължителен ефект, е етеричното масло от белия бор.

Етеричното масло от билката бял борвлиза в състава на нашия препарат ПИТ, който е ефикасно средство против ранно окапване на косата и против пърхот.

От белия бор, както и от другите видове от рода Pinus се добива още корабна смола, борова вата, хартия, а от иглите — текстилни влакна.

Тлъстото масло, получавано от семената, се използува в лаковата промишленост за получаването на безир и др.

Дървесината на билката бял бор е особено ценна. Тя дава доброкачествен строителен материал и служи за най-разнообразни разработки, както и за гориво.

От дървесината й от иглите се получава дървесинна вълна, която се използува в текстилната промишленост.

Съдържащите се в кората на билката дъбилни вещества се използват в кожарството.

Второстепенна медоносна билка.

Декоративно дърво за градини и паркове.

byal-bor_.jpgХарактерни особености на бял бор

Белият бор е вечнозелена смолеста билка. Стъблото е право, достигащо до 40 и повече метри височина. Кореновата система се състои от главен корен, който е сравнително къс, и от второстепенни, хоризонтално разположени корени. Горната част на кората при възрастните дървета е червенокафява, а долната — тъмносива, дълбоко напукана. Кората по клоните е жълтокафява. Клоните са прешленовидно разположени. Най-младите клойчета са голи, зеленикави, а по-късно постепенно стават сивокафяви. Долните клони на гъсторастящите дървета бързо отмират и стволът постепенно се освобождава отдолу нагоре от тях. Листата (иглите) са с назъбени ръбове, с белезникави устични линии по плоската етряна. Запазват се в продължение на 2—3 години. Шишарките са по 1 — 3, със завити надолу дръжки, сиди, матови, длъгнесто-яйцевидни. Щитчетата им са почти ромбични с напречен ръб. Пъпчето им е повече или по-малко изпъкнало, лъскаво, светлокафяво. Семето е длъгнесто-яйцевидно, сиво или възчер но, с 3 пъти по-дълго от него крило. Билката цъфти през пролетта. Семената узряват в края на следващата година, като през това време шишарките вдървеняват.

Разпространение на бял бор

В Европа — от планините на трите южни полуострова — Балкански, Апенински и Пиренейски, до около 70° северна ширина, Русия (почти навсякъде с изключение на Средна Азия), Китай, Япония, Северна Индия. У нас се среща обилно почти във всички планини, обикновено между 1000 и 2000 м надморска височина, като образува гори в Рила, Родопите, Пирин, Стара планина, Осогово, Славянка, Плана и др. По-често заема склоновете със слънчево изложение — южни, югозападни и западни.

В планинските райони на нашата страна ежегодно се провежда изкуствено залесяване на билката в голям мащаб.

Употребяема част на бял бор

Пролетните пъпки (Turiones Pini), листата (Folia Pini), кората (Cortex Pini) и други, почти цялата билка.

Време за бране на бял бор

За пролетните пъпки — февруари — април, за листата — през цялата година, за кората — по време на сокодвижението в билката, а и по друго време.

Начин на бране на бял бор

Пролетните пъпки се отрязват с много малка част от стъблото (не повече от 3 мм), но без иглите. Събирането се организира през ранна пролет, когато пъпките вече са започнали развитието си, но преди още да са се разпукали. Брането се съгласува с горските власти, за да бъде насочено към подлежащите за отсичане участъци.

Да не се берат разпукнали се вече пъпки, тъй като те са малоценни и могат да намалят качеството на цялата партида.

Другите растителни части се берат съобразно с отсичането на дърветата в определените за това участъци.

Недопустими подмеси на бял бор

При брането да не се смесва с другите иглолистни растения, растящи у нас (лиственица, хвойна, ела, смърч, черен бор, хималайски бор, бяла мура, клек и др.), като берачът се придържа точно към описанието, дадено в Характерни особености.

Начин на сушене на бял бор

След щателното прочистване на събраните пролетни пъпки материалът се суши на закрито в добре проветриви помещения. Сушенето продължава 3 — 4 седмици. Да не се суши на слънце, защото етеричното масло на смолата, за което най-много се цени билката, ще се намали или съвсем ще се изгуби и билката ще бъде обезценена напълно. Билката се приема за изсушена, когато при разрязване на пъпката вътрешното й съдържание е станало вече трошливо.

Рандеман на бял бор

От 4 кг свежи пролетни пъпки се получава 1 кг сухи.

Описание на готовата билката на бял бор

Изсушените пролетни пъпки се състоят от няколко продълговати пъпки, свързани с тънък остатък от стъблото. Отвън те са червеникавокафяви, покрити със сухи люспи, с борова смола между тях. Миризмата е приятна, балсамична, а вкусът — балсамичен, горчив.

Съхранение на бял бор

В сухи и проветриви помещения, без какъвто и да е достъп на слънчева светлина. Да се съхранява по възможност за кратко време.

Химически състав на бял бор

Пролетните пъпки съдържат към 0,4% етерично масло, витамин В, витамин С, витамин К, каротин (провитамин А), дъбилни вещества, минерални соли, смолисти вещества, пиницикрин и др.

Листата (иглите) съдържат до 1 % етерично масло, в състава на което влизат до 46% а-пинен, до 3% камфен, до 28% З-пинен и мирцен, до 8% лимонен, до 3% оцимен, а също и борнеол и борнилацетат. От листата е изолиран и p-D-глюкозид, а също от иглиците и носещите ги клонки е получено у нас ароматизатор с характерния и освежаващ аромат на горски боров въздух.В дървесината е установено съдържанието на протеини. Кората съдържа значително количество дъбилни вещества, 3-хидрокси- 1-(4-хидрокси-3-метоксифенил)-1-пропанол.

Семената съдържат до 26% тлъсто масло. Колофонът (остатъкът след дестилирането на етеричното масло) представлява смес от смолисти киселини, главно абиетинова киселина.

Етеричното масло, получено от белборовите листа (игли), има приятната миризма на съдържащия се в него борнилацетат (до 11%), пинен (до 40%), лимонен (до 40%) и други терпени.

Нежелани реакции на бял бор

Свръхчувствителност към растението, при тежки бъбречни заболявания. Терпентинът в терапевтични дози причинява зачервяване на кожата. При многократна употреба на терпентин върху кожата често се образуват мехури и се развива тъканна некроза. Дори и при леко триене, той може да се абсорбира в кръвния поток, предизвиквайки възбуждане на централната нервна система (безпокойство, задух, високо кръвно налягане, безсъние). При тежко отравяне се развиват гърчове, а след това депресия на централната нервна система, дихателна недостатъчност.

Съчетание на бял бор с други билки

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт

   

Продукти свързани със статията

 1. Капки на Бах, Bach flower, Pine / Бял Бор / Pinus sylvestris, 20 мл.
 2. МАСЛО ОТ БЯЛ БОР, PINE OIL, БИОХЕРБА, 10мл
 3. Смола за вино Рецина, Алепски бор, Retsina wine, Retsina resin
 4. МАСЛО ОТ БЯЛ БОР, PINE OIL, БИОХЕРБА, 10мл
 5. ПИКНОГЕНОЛ PYCNOGENOL - ЕКСТРАКТ ОТ ПРИМОРСКИ БОР, Биохерба, 50mg , 60 капсули
 6. Еликсир Бор ( Бял ) / Pinus sylvestris / 10мл, Д-р Бах

  Еликсир Бор ( Бял ) / Pinus sylvestris / 10мл, Д-р Бах

  Цена:

  Редовна цена: 18,59 лв.

  Промо цена 17,47 лв.

 7. БОРОВИ ВРЪХЧЕТА , Turiones Pinus