Бутрак, действие и приложение на билката
Bidens Tripartita L.
(сем. Compositae — Сложноцветни)
Български народни наименования на бутрак
кози рогца, коноплянка, охтивче, чичак, мастика, ребник, камшик
Народни наименования в други страни на бутрак
Aнглийски - bur marigold, Руски - череда трехраздельная, sticktights, Немски - Dreiteiliger Wasserdost, Френски - bident partage.
Лечебни свойства на бутрака
Като народно пикочогонно, омекчително и потогонно средство, за подобряване на храносмилането идр.: 1 — 2 супени лъжици ситно нарязани стръкове се заливат с 1 чаена чаша вряща вода; запарката се оставя да престои една нощ, на другия ден се прецежда и се взема по 1 супена лъжица 3 — 4 пъти на ден.
Характерни особености на бутрак
Бутракът е едногодишно тревисто растение. Коренът е тънък, разклонен. Стъблото е цилиндрично, високо до 1 м, зелено или със слаб червеникав оттенък, срещуположно разклонено, колони с редки власинки. Листата са срещуположни, с къси дръжки, до 10 — 15 см дълги, тъмнозелени, рядко окосмени, на- пилени, обикновено 3 до 5 делни. Средният лист е по-едър. Към върха на стъблото листата стават прости. Цветните кошнички са изправени, без езичести цветове, разположени поединично на върховете на стъблото и разклоненията му, с полукълбести обвивки, с жълти тръбести цветове. Плодовете са длъгнести, обратно яйцевидни, сплескани или тристенни, снабдени с 2 — 4 осила и назъбени, с насочени надолу зъб- чета. С тях се закачват за дрехите или за други предмети. Цъфти от юли до септември, а плодовете започват да зреят от август до октомври. При узряването на плодовете цветните кошнички започват да тъмнеят.
Разпространение на бутрак
Европейско растение. Култивира се в Русия. У нас се среща из влажните места, около ручеите, канавките, блатистите места, като заплевелител и др., доста начесто из цялата страна.
|
|
Употребяема част на бутрак
Стръковете (Herba Bidentis tripartitae).
Време за бране на бутрак
Юни — август.
Начин на бране на бутрак
Берат се връхните части на билката в началото и през време на цъфтенето. Още при брането се прочиства от прецъфтели цветни главички, повредени листа и примеси.
Недопустими подмеси на бутрак
При брането да не се смесва с другия разпространен у нас бутрак (Bidens cernuus L.), чиито листа са цели, ланцетни или овалноланцетни, а кошничките му са увиснали, с добре развити езичести цветове.
Начин на сушене на бутрак
Събраният материал се суши в проветриви помещения, като се разпростира на тънък пласт върху рамки или постелки, или в сушилня при температура до 45°.
Рандеман на бутрак
От 5 — ,5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.
Описание на готовата билка бутрак
Изсушените стръкове от бутрака трябва да са запазили естествения си вид и да отговарят на описанието, дадено в „Характерни особености". Миризмата е своеобразна, усилваща се.при разтриване между пръстите, а вкусът — стипчив, слабо парлив,
Не се допускат потъмнели листа и стъбла, по-дълги от 15 см. Не се допускат прецъфтели кошнички.
Съхранение на бутрак
В сухи и проветриви помещения.
Опаковка на бутрак
В бали със стандартно тегло.
Химични свойства на бутрак
Слузни и горчиви вещества, значително количество каротин (провитамин А), дъбилни вещества (6 — 10%), витамин С, флавоноида лутеолин и неговия глюкозид, следи от етерично масло. Семето съдържа до 11% тлъсто масло. Най-високо съдържание на каротин и дъбилни вещества растението има във фазата на бутонизация и цъфтене.
Нежелани реакции на бутрак
Да се внимава да не се предозира. Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.
Съчетание с други билки
Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.