Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бухалковиден плавун, действие и приложение на билката

Lycopodiumclavatum L.  

Английски - Stay's-Horn Moss, Pуски - плаун булавовидный, Френски - Lycopode, Немски -Keulen-Barlapp
Сем. Lycopodiaceae — Плавунови

plaun.jpg

Основно действие на билката бухалковиден плавун

Дерматикум, уроантисептично, диуретично, антипиретично.

Експериментални и клинични данни на билката бухалковиден плавун

Основното приложение на ликоподиума е като пудра за поръсване на кожата, особено при кърмачета — действа успокояващо на раздразнената кожа, упражнява леко противовъзпалително действие. Алкалоидите в листата на билката имат антипиретично действие. Прилага се като диуретично и уроантисептично средство. Препарати от друг вид (L. selaga) са прилагани за създаване рефлекс на повръщане при хроничен алкохолизъм.

Емпирични данни на билката бухалковиден плавун

Билката е използвана и за лечение на заболявания на храносмилателната система и на черния дроб.

Ползи и лечебни свойства бухалковиден плавун

Спорите на бухалковиден плавун се използват като изсушаващ прах върху възпалени участъци от кожата (обрив от пелена при деца и рани). Създава усещане за прохлада и облекчава болката. Особено ги хвалят пациентите с пролежни рани. Въпреки че използването на билката вътрешно е доста противоречива (спори, втривани 1:10 с млечна захар, 3 пъти на ден на върха на ножа), тя все още се препоръчва при болка в пикочния мехур. Билката има диуретичен, антиконвулсивен и обезболяващ ефект. Но тя се използва доста рядко като неразделна част от чая при заболявания на бъбреците и пикочния мехур.

Описание на билката бухалковиден плавун

Многогодишно вечно зелено тревисто спорово растение. Стеблата пълзящи, до 1 м дълги, гъсто обли стени, с възходящи разклонения. Листата плоски линейни с дълги бели влакновидни връхчета, спирално разположени. Спороносните класчета 2 — 4 см дълги, единични по върховете на клонките. Спорангиите бъбрековидни, в пазвите на яйцевидни удължено островърхи напилени листа. Спорите светложълти, узряват юли — август.

Разпространение на билката бухалковиден плавун

Расте по каменливи и скалисти места из хвойнови храсталаци и иглолистни гори. Ограничено в планините. Рядко в Средна и Западна Стара планина, Витоша, Рила и Западните Родопи, между 1600 и 2200 м надморска височина. Среща се в Северна, Централна и отчасти (в планините) Южна Европа.

plaun_2.jpg

Дроги на билката бухалковиден плавун

Надземна част (Herba Lycopodii); спори (Lycopodium).

Съдържание на билката бухалковиден плавун

Билката съдържа 0,12 до 0,2% хинолизидинови алкалоиди: 40% ликоподин (С12Н250), около 12% клаватин (С16Н2502), 3% клаватоксин (С17Н20О2). Изолирани са и оадстил-ликоклавин, дихидроликоподин, фавцеттидин и др. Отбелязва се присъствие на никотин (Schindler, 1955), флавоноида апигенин, тритерпеноида клавитол, дихидрокафеена киселина. Спорите съдържат 40 до 50% тлъсто масло от глицериди на олеинова (55 до 60%), хексадеценова (30%) с примес на линалолова, миристинова, f палмитинова, стеаринова, диоксистеа- ринова (ликоподиева) киселина, 20% споранин (полимерен терпен), ситостерин, холестерин, ликоклавин, ликоклаванол, онацерин, хидрокафеена и плауно вомаслена киселина.

Начин на приложение на билката бухалковиден плавун

По 1 чаена лъжичка ситно нарязани клонки се запарват с 2 чаши вряща вода и след прецеждане се изпива в продължение на един ден.

Нежелани реакции на билката бухалковиден плавун

Тъй като различните алкалоиди, които се намират в повече или по-малко в зелените издънки на бухалковиден плавун те са много отровни, без фитотерапевт, не трябва да се употребява тази билка. Но тъй като спорите са безвредни (ако в тях има алкалоиди е в много малко количество), могат да се препоръчат хомеопатични лекарства от бухалковиден плавун.

Съчетание с други билки на билката бухалковиден плавун

Като полезна билка за бъбреците и пикочния мехур, може да се съчетава с Джинджифил(корен), Хвойна синя (плод), Бяла ружа (корен), Магданоз (лист), Мечо грозде (лист), Червена калина (кора) .

Интересни факти за плавун

От дългите издънки на плавуна, които носят символа на "дългата памет", в древни времена са правени ритуални венци и украси. Популярното име на плавуна е Lycopodium clava-tum - „бегач“, „текун“: стъблата на растението сякаш текат по земята, като река на географска карта.

 

Продукти свързани със статията

  1. ПЛАУН , ПЛАВУН ПРИ АЛКОХОЛИЗЪМ - СТРЪК,  Lycopodium Clavatum