bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Въшки по главата, историята на една майка

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Въшки по главатаВъшки при децата

Ако имате деца в детска градина или в училище, несъмнено ви се е случвало да се сблъсквате с ужасяващата главова въшка. Мотото на въшките изглежда е: „Една за всички и всички за една!". Когато децата ми хванаха въшки, реших да се опитам да ги лекувам с етерични масла.

Разделях косата от челото към врата и нанасях сместа против въшки на скалпа, докато цялата глава не се покриеше с нея. После прибирах косата високо на главата и я завивах здраво с дълъг найлон, чиито краища пъхах зад ушите. Не бях сигурна как децата ми ще понесат лечението, но то им хареса и те тичаха из къщи, представяйки се няколко часа за космически нашественици.

Когато свалях найлона от косата над ваната, по-голяма част от проблема беше изчезнала. Следващата стъпка е да се измие косата хубаво. Както при всички лечения на мазна коса, най-напред трябва да се нанесе шампоан, да се направи емулсия и после да се мие с вода. След цялостното измиване на косата използвах гребен, който е с регулираща се гъстота на зъбците. Поставях го на най-гъсто, за да изпадат яйцата на въшките, които имаше вероятност да са се закрепили към снопчетата коса. Повторих лечението след три дни и пак след още пет, за да хвана всичко, което може да се е излюпило. Яйцата на въшките не само залепват за снопчетата коса като със суперлепило, но остават невъзмутими и към всякакви препарати. Уязвими са само след като са се излюпили. Децата ми се сдобиха с лъскави, светнали и здрави коси - това беше страничният ефект от лечението против въшки и беше добре дошъл.