bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ароматерапия и здрава имунна система

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Ароматерапия и здрава имунна системаПричини за отслабване на имунната система

Стресовите ситуации на работното място са причина за отслабването на имунната система. Всеизвестен факт е, че в този век на технологии компютърните монитори също допринасят за много заболявания Неотдавна изпитах това на гърба си. Докато пишех една книга и стоях с часове пред компютъра си, имах чувството, че едната страна на лицето ми е като изложена на огън. Забелязах, че някои части на тялото ми стават особено чувствителни при докосване, особено жлезите под челюстта и горната част на гръдната кост. Открих, че когато втривам жожоба и лавандула по лицето си, кожата ми до известна степен е защитена от компютърните излъчвания. Масажирах горната част не гръдния си кош със същата комбинация, като обръщах особено внимание на болните места. Чувствах, че имунната ми система е атакувана от компютъра - тялото ме болеше на тези места, където белите кръвни телца се бореха да ме опазят здрава. Възможно е да се стимулира производството на бели кръвни телца, ако се масажира зоната над тимусната жлеза. Когато тази зона е чувствителна на допир, е необходимо да й се помогне с ароматерапия. Масажирането на тази зона в продължение на няколко минути два или три пъти дневно би помогнало за подобряване на имунната ни система.

В Обединеното кралство от погрешно предписани лекарства всеки ден умират повече хора, отколкото при пътни произшествия. Ако тези хора наистина умират от неправилно предписани лекарства, какво остава за страдащите от увредено здраве или увредена имунна система поради предписани алопатични лекарства (алопатичен - действа на принципа на противното).

Лекарствата, разбира се, са само едно от нещата, които понижават силата на имунната система. Други фактори са антибиотиците, стресът, излишните захари, стимулантите (кафе и алкохол), храните, алергени, непрекъснатото отрицателно мислене, някои рискови професии, наситените и ненаситените мазнини (в големи количества), диетите с гладуване. Дори гледането на телевизия в продължение на няколко часа води до понижаване на имунната система вследствие излъчването от екрана, съчетано със съдържанието на някои програми, показващи насилие. Такива програми карат организма ни да произвежда адреналин, на който ние не можем да отреагираме по естествен начин (нито се бием, нито бягаме), а просто си седим и гледаме безучастно. В подобно състояние можем да се окажем, когато гледаме новините или някоя криминална история, свързана с насилие.

Има връзка между нервната и имунната система при хората, които страдат от някое кожно заболяване, като екзема например. Ако заболяването е съпроводено със сърбеж и чесане, те непрекъснато атакуват нервната система и това неминуемо ще се отрази зле на имунната система. Ваните с лавандула и други етерични масла биха имали траен благотворен ефект върху подобно заболяване, за чието окончателното излекуване би трябвало да се потърси хомеопатична помощ.