bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Абсцес и неговото лечение - хранене, аромотерапия, билки

Абсцес, какво представялява

 • Ехинацея стрък с цвят - при грип и настинка, Echinacea purpurea
 • Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 4,84 лв.

 • Абцес и неговото лечение - хранене, аромотерапия, билкиАбсцесът е гнойно възпаление на тъканите с образуване на гнойна кухина. Може да се появи в мускулите, костите, подкожната тъкан, в органите и между тях. Абсцесите могат да се развият самостоятелно или като усложнение на други заболявания (травми, пневмония, ангина).
  При натрупване на голямо количество гной, абцесът може да се спука, което ще доведе до излизане на гнойта навън. Това става причина за възпалителния процес, който може да причини сепсис на кръвоносен съд и други, не по-малко опасни последствия. Ето защо е необходимо да се знае как да се лекува абсцес на ранен етап.

  Натрупването на гной в тъканна торбичка, което се появява вследствие на унищожени от организма бактерии. Гнойта се образува от белите кръвни клетки, които се борят с инфекцията.

  Абсцес: причини и фактори на развитие 

  Подобно на всяко друго gнойно заболяване, абсцесът се развива поради нарушаването на целостта на кожата и проникването на патогенни гнойни бактерии в тялото. При възпроизводството на гнойни бактерии има гноене на кожата и образуване на подутини, които се запълват с гной. Трябва да се отбележи, че някои бактерии, способни да причинят абсцеси, са част от нормалната микрофлора. Въпреки това при някои условия тези бактерии започват да се умножават неконтролирано с образуване на гнойни маси. Голям брой от тези микроорганизми обитават лигавиците на устата, носната кухина, гениталните органи, лигавицата на окото, тънките и дебели черва.

  Трябва да се отбележи, че е доста трудно да се разкрие патоген на абсцеса. И именно от точната идентификация на микроорганизма зависи ефективността на лечението. Има голям брой патогенни бактерии, които могат да причинят абсцес на меките тъкани.

  По-често срещаните причинитли на абсцес са:

  Стафилокок (стафилококи). 

  В по-голямата част от случаите абсцесът на кожата е причинена от стафилококи. Според последните медицински проучвания, стафилокок се открива в 28% от случаите на абсцес на кожата. Около 47% от случаите на абсцеси се развиват в горната половина на тялото (абсцеси на шията, лицето, гръдния кош и подмишниците), причината за която е стафилококи.

  Е. coli

  Един от най-честите микроорганизми, които обитават дебелото черво и се секретира от микроскопско изследване на изпражненията. Този микроорганизъм често е причината за развитието на абсцеси в долната половина на тялото.

  Видове абсцес

  Абсцес - ограничено гнойно възпаление на мастната тъкан, натрупване на гной в кухината.

  Абсцес в пространството на Дъглас Пространството на Дъглас е ограничено от тазовия перитонеум, разположен при мъжете между ректума и пикочния мехур, при жените - между стената на матката и ректума. Абсцесите в него най-често възникват поради оттичане на гнойно-възпалителен ексудат с дифузен перитонит от различна етиология, с тазово разположение на апендикса.

  Белодробен абсцес

  Мозъчен абсцес

  Субфреничен абсцес - натрупване на гной под диафрагмата. Той се образува най-често от дясната страна с перитонит под въздействието на смукателен ефект, който възниква между купола на черния дроб и диафрагмата.

  Лекарства

  Някои лекарства могат да причинят стерилни абсцеси, които отвън приличат на целулит по кожата.
  Някои болести. В някои случаи някои заболявания (напр. фарингит, парафипроктит, врастнали нокти, болест на Крон, остеомиелит и т. н.) могат да бъдат усложнени от появата на абсцеси.

  Симптоми  и диагностициране на абсцес

  За повърхностни абсцеси са типични прояви на остро възпаление: зачервяване на кожата, локална болезненост, локално покачване на температурата, подуване, нарушение на органна функция. Общите симптоми на абсцеса са типични за възпалителните процеси на всяко място: главоболие, общо неразположение, повишаване на телесната температура, загуба на апетит, слабост.

  Лечение на абсцес с билки

  •  Отвара от ехинацея помага на организма срещу бактериални инфекции: две чаени лъжички от корена се заливат с чаша вода, след завиране се запарват 10 мин. Пие се 3 пъти дневно.

  Хранене при абсцес

  Честата поява на циреи с абсцеси може да означава ленив стомах и ненавременно отделяне. Съветите по-долу помагат за изхвърлянето на токсините и подобряват храносмилането:

  •  Ограничете употребата на мазни храни, включително месо, яйца и млечни продукти.

  •  Ограничете употребата на сладкиши и въглехидрати (бяло брашно и захар).

  •  Увеличете употребата на пресни плодове и зеленчуци.

  Препоръчва се приемането на:

  •  Цинк: 45 мг. дневно.

  • Витамин А: 50 000 Е дневно, в продължение на две седмици.

  Аромотерапия при абсцес

  •  Маслото от чаено дърво действа антисептично. Пригответе разтвор от 2 капки в чаена чаша вода и мажете абцеса няколко пъти дневно.

  Хомеопатия при абсцес

  • Когато абсцесът е много назрял и причинява пронизваща болка: сяра (Hepar sulphuris).

  •  В самото начало, когато абсцесът тупти и е зачервен и възпален: Беладона (Belladonna).

  . Вземайте по 1 таблетка на час до 4 дози и повторете, ако е необходимо

  Китайска медицина при асбцес

  •  Смята се, че абсцесите се причиняват от излишната топлина на тялото. Препоръчват се билки, които понижават температурата: китайска златна нишка, глухарче или диви хризантеми и теменужки. Приготвят се като чай.

  Хидротерапия при абсцес

  •  Пригответе горещ компрес, като потопите чист суров памук в гореща вода. Дръжте го на абсцеса, за да отстрани гнойта.

  Традиционна медицина при абсцес

  • Вашият лекар може да извлече гнойта от абсцеса. Препоръчват се антибиотици за предотвратяване на евентуална инфекция.