Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

9 невероятни предимства на жълтия кантарион

жълт кантарион, кантарион, билка, билкиЖълт кантарион

Впечатляващите ползи на жълтия кантарион за здравето, включват способността му да лекува депресия, да подобрява колебанията в настроението, да облекчава тревожността, да намалява тежестта на предменструалните симптоми, да улеснява пристрастяването, да регулира хормоналната активност, да предпазва от рак, вирусни инфекции, намалява възпалението и успокоява нервната система.

Антидепресантни качества

Може би най-известният ефект на жълтия кантарион е антидепресантният му характер. Той е широко използван за облекчаване на симптомите на депресия, поради тази причина е естествено решение, което лекарите и психиатрите често предписват на пациентите си. Съдържа рядка комбинация от антидепресанти, които инхибират или забавят обратното поемане на някои невротрансмитери като серотонин, допамин и норепинефрин.

 Облекчава безпокойството

Ползите за здравето на жълтия кантарион се простират отвъд депресията, тъй като той помага и на хора, страдащи от тревожност и промени в настроението, тъй като помага за регулиране на хормоналния баланс в организма. Жълтият кантарион е в състояние да подобри метаболизма и да възстанови вътрешния часовник при безсъние, раздразнителност и хронична умора. Премахването на хроничните хормони на стреса от организма подобрява цялостното здраве и когнитивната функция, тъй като хормоните на свръх стреса могат да засегнат различни органи.

 

Намалява промените в настроението


Има два отделни периода на женското сексуално здраве, които могат да бъдат предизвикателни по отношение на промени в настроението: предменструален синдром и менопауза. Жълтият кантарион е широко препоръчван на жените и в двата периода, тъй като химичните му съставки са показали, че намаляват колебанията в настроението и тревожността при жените в менопауза. Освен това те намаляват тежестта на спазмите и предменструалните дразнения и депресия.

 

жълт кантарион, кантарион, билка, билкиАнтивирусен агент

Наскоро излезе ново проучване, според което жълтия кантарион има някои антивирусни способности, които намаляват риска от СПИН, хепатит и други сериозни вирусни състояния. Единственият проблем с това е, че за този вид антивирусен ефект се изискват много високи дози, които също биха предизвикали редица неприятни странични ефекти.

 

Възстановява хормоналния баланс

Както вече знаем жълтия кантарион има антидепресантен ефект. Активните съставки в него имат силно въздействие върху хормоналната регулация в организма. Хипотиреоидизмът е един от най-честите заболявания на щитовидната жлеза и тази билка е показала, че намалява симптомите и помага на щитовидната жлеза да произвежда нормални нива на хормони отново.

 

Противовъзпалителен агент


Успокояващият характер на жълтия кантарион и богатата концентрация на антиоксидантни и противовъзпалителни съставки го правят идеален за облекчаване на болки при артрит, подагра, дискомфорт в ставите и болки в мускулите. Точно както помага за облекчаване на възпалението върху кожата, така и в червата, жълтият кантарион намалява възпалението в сърдечно-съдовата система, като по този начин спомага за понижаване на кръвното налягане и намалява стреса върху сърцето.

 

Грижа за кожата

Ако използвате жълт кантарион за локално приложение под формата на мехлем или тинктура, той може да ускори лечебния процес на изгаряния, натъртвания и ожулвания, като стимулира циркулацията на оксидирана кръв към увредените кожни клетки.

 

Намалява болките при бременност

По време на бременност, хемороиди и други области на тялото могат да станат много болезнени. Въпреки че не се препоръчва приемането на перорални добавки по време на бременността, локалното приложение на цветовете от жълт кантарион се препоръчва за жени, страдащи от тези състояния, свързани с бременността.

Продукти свързани със статията

  1. КАНТАРИОН ЖЪЛТ , ЗВЪНИКА ,  САМО ЦВЯТ И ЛИСТ , без клечки , Hypericum perforatum L.
  2. ЖЪЛТ КАНТАРИОН, Тинктура 50 мл
  3. ЖЪЛТ КАНТАРИОН ЧАЙ, 20 ФИЛ, 30 ГР, БИОХЕРБА