bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Терминален илеит (Болест на Крон)

Възобновяващо се възпаление на гастро-чревната система, предизвиква болка, треска, диария и води до намаляване на телесното тегло. Между атаките възпалената тъкан заздравява, като оставя коричка, която затруднява дейността на червата и намалява усвояването на храната. Може да се получи и възпаление на очите и ставите, а по кожата да се появи екзема.

 • Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 5,69 лв.

 • Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капсули
 • Терминален илеит

  Какви са болестните промени при терминален илеит

  Поради факта, че болестта на Крон може да бъде локализирана в различни части на червата, експертите предложиха класификация на заболяването, така че да е по-лесно да се разграничи една форма от друга.

  Илеоколитът е преобладаваща лезия на илеума и дебелото черво;
  Гастродуоденална форма - първичната лезия на стомаха и дванадесетопръстника;
  Илеит - селективна лезия на илеума без увреждане на други части на стомашно-чревния тракт;
  Eyunoileit - първичната лезия на малкия и илеума;
  Болестта на Крон на дебелото черво е селективна лезия на дебелото черво, без да засяга други части на стомашно-чревния тракт.
  В допълнение към тази класификация има още две, които също успешно се използват от лекари по света: според Бокус, който предлага седем варианта на болестта, и класификацията според Федоров и Левитан, която предлага три варианта на заболяването.

  Как се диагностицира и какви са препоръките след това

  Кръвна картина
  От страна на кръвта се наблюдават нормохромна и нормоцитна анемия, левкоцитоза, значително понижение на нивата на хемоглобина на фона на повишен СУЕ и С-реактивен протеин. Основният факт, че болестта на Крон може да бъде наблюдаван, е промяна в количеството на калпротектена, което много рядко остава нормално при такава диагноза.

  След задълбочен анализ на резултата от кръвния тест, специалистите решават да проведат култура на кръв и фекалии, за да открият косвени доказателства за заболяването или незабавно да пристъпят към колоноскопия. Сеитбата се извършва при съмнение за септична лезия, колоноскопия - винаги.

  Колоноскопия и ендоскопия
  Колоноскопията е задължителна, извършва се щателно изследване на дебелото черво и крайния илеум за язви, сегментация или фистула.

  На този етап се извършва биопсия - вземане на проби за дълбоко хистологично изследване, защото именно този етап ви позволява да потвърдите или опровергаете диагнозата. Най-често провеждат и видеозапис на изследването, което ви позволява да прегледате отново колоноскопията, но не и да привлечете пациента за процедурата.

  Заболяването трябва да започне с обяснителен разговор с пациента. Специалистът трябва не само да успокои пациента, но и да му каже какъв е периодът на обостряне и ремисия на заболяването, как се различават един от друг и колко опасен. След това трябва да пристъпим към назначаването на цялостно лечение на болестта.

  Първото нещо, което пациентът с болест на Крон е предписан в диагнозата, е диета, която се различава по остра форма и ремисия.

  Как да се предпазим от терминален илеит

  Според експерти е много важно да следите здравето си. И дори не става дума за толкова важни симптоми като неусвояемост на храната, кървене или постоянна болка в корема. Още в ранните стадии болестта започва да засяга системните функции на организма, причинявайки дехидратация, мултивитамини, което води до суха кожа, загуба на коса и общо влошаване на тялото.

  За предпочитане е здравословна диета. Не ви призоваваме да ядете сурова храна, но не забравяйте и за натуралната храна, пресни продукти и плодове.

  Не забравяйте периодично да посещавате лекар, дори и да няма симптоми. Болестта на Крон в първите етапи може да протече в латентна форма и да се прояви в по-късни стадии.

  С какво може да се обърка

  Заради сходната симптоматика, може да се обърка с ентерит.

  Лечение на терминален илеит

  Да се провежда от специалист.

  Аромотерапия при терминален илеит

  • Лавандуловото масло отпуска и премахва стреса. Вдишвайте го на парна баня, от дифузор, Капвайте във ваната или поръсете една носна кърпичка. Компреси на корема от воден разтвор на лайка също помагат.

  Хранене при терминален илеит

  Мнозина смятат, че терминалният илеит, както и колитът, могат да се лекуват с отстраняването на храни, които предизвикват алергични реакции. Най-разпространени са млечните продукти и житните храни(пшеница, овес, ечемик, ръж и царевица). Избягвайте тези храни поне 2 седмици, за да разберете дали симптомите изчезват.

  • Терминалният илеит често се придружава от недостиг на следните хранителни вещества: витамин А (съдържащ се в черния дроб, бъбреците, яйчения жълтък, маслото, пълномасленото сирене и в рибеното масло); В-каротин (съдържащ се в тъмнозелените, оранжевите и жълтите зеленчуци и плодове), витамин В (получава се чрез излагане на слънце и хранене с подсилено с витамини мляко, яйчен жълтък, рибено масло и риба).

  • Веднъж дневно вземайте таблетка витамин В комплекс.

  Премахване на стреса при терминален илеит

  Терминалният илеит се влошава от стреса. За да го отстраните, занимавайте се с йога или с медитация. Хипнотерапията, автогенната тренировка и биозареждането също помагат. От полза е редовният масаж и упражненията.

  Традиционна медицина при терминален илеит

  • За облекчаване на възпалението се дава сулфасалазин,комбинирано антивъзпалително средство. То предизвиква понякога гадене, главоболие и болки в корема. Кортикостероидните лекарства също намаляват възпалението. Техните странични ефекти могат да бъдат подуване,високо кръвно налягане, диабет или стомашна язва.

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.

  2. Витамин В6, Bioherba, 10 мг, 100 капсули

   Витамин В6, Bioherba, 10 мг, 100 капсули

   Цена: 10,99 лв.

  3. Бета Каротен (Натурален Витамин А) - антиоксидант и за добро зрение, Bioherba, 1200 мкг, 100 капсули