bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Родилни болки – практически съвет, хомеопатия, упражнения

Повечето жени изпитват болки преди или по време на раждането. Има много начини за тяхното преодоляване, които трябва да се обсъдят преди раждането.

Родилни болки

Практически съвет при родилни болки

• При много жени лежането увеличава болките от контракциите. Ходенето повишава силата на контракциите и намалява времетраенето на раждането. Стоенето, колениченето или клякането често облекчават болката.

• Присъствието на хора, които познавате и на които вярвате, създава спокойна атмосфера на сигурност, което ви помага да се отпуснете. Това на свой ред намалява болките.

Аромотерапия при родилни болки

• Най-често използваните етерични масла при раждане са тези от лавандула и мускатна какула. Прибавете между 4 и 6 капки във водата за вана или ги използвайте в комбинация с друго масло или лосион за масаж по време на раждането.

 • Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,69 лв.

  Промо цена 5,12 лв.

  -10%

 • Спешни капки на Д-р Бах - при страх, шок и панически атаки, Bioherba, 50 мл
 • Хомеопатия при родилни болки

  Има най-различни лекарства за облекчаване на родилните болки. Изброените по-долу са най-често използваните и могат да се вземат колкото често е необходимо:

  • При внезапни спазматични болки, придружени от раздразнение и нетърпение и желание за облекчаване на червата при бсяка контракция: блювателен орех (Nuх Vomica).

  Упражнения при родилни болки

  • Плуването в топъл басейн запазва подвижността на ставите .

  Специализирана помощ при родилни болки

  • От полза са остеопатията, широто, хомеопатията и акупунктурата.

  Традиционна медицина при родилни болки

  • Най-често се препоръчват аспирин и нестероидни противовъзпалителни лекарства.

  • При изострена чувствителност и към външни дразнители - докосване, светлина, най-слабия шум: Кафе (Соffеа).

  • Ако ви е топло и задушно, плаче Ви се и имате нужда от успокояване: съсънка (Рulsatilla).

  • Ако много се страхувате: самакитка (Асоnite).

  Хидротерапия при родилни болки

  • Плуването във вода помага. Някои жени предпочитат да родят във вода. Може да наемете специален басейн за раждане; такива има и в някои болници.

  Масаж при родилни болки

  • По време на раждане нужда от масаж имат гърбът и седалището; следната процедура може да ви е от помощ.Докато правите масажа, правете това, което ви каже родилката. По-добре е да използвате талк, а не масажно масло.

  • Бъдещата майка може да е клекнала, подпирана от голяма торба, или седнала с лице към облегалката на стола, поддържана от възглавница. Главата може да е обхваната с ръце.

  • Между контракциите партньорът поставя дланите си върху гърба на родилката и Като се накланя към нея,извършва бързи, резки удари ниско в гърба - от средата навън. Сменяйте лявата и дясната ръка или масажирайте с двете заедно, като постепенно се придвижвате нагоре по гърба. Лекото масажиране на врата също помага.

  • По време на контракциите масажирайте кръстния триъгълник с много леки кръгови движения или просто притиснете двете ръце към долния край на гръбначния стълб и изчакайте. Вслушвайте се в това, което ви казва жената.

  Акупресура при родилни болки

  Разучете тези точки преди раждането:

  • Свийте краката си и поставете палеца между вътрешната кост на глезена и ахилесовото сухожилие. Силно масажирайте с палеца в продължение на 1 минута и повторете от другата страна. Ако желаете, можете да масажирате едновременно и двете точки.

  • Повторете от другата страна.

  Презкожно електрично стимулиране на нервите

  • Този метод се използва все повече и повече в родилните зали. Това е изменение на традиционния метод на акупунктура и представлява малък, захранван от батерия уред, който изпраща електрически импулси до два електрода, прикрепени към кожата. Това „блокира" предаването на болката по нервите, които се намират между

  електродите, и по този начин намалява усещането за болка. Методът действа незабавно, напълно е безопасен и осигурява намаляване на болката.

  Лечение с билкови компреси при родилни болки

  Вербена стимулира маточните контракции, нормализира кръвното налягане и спомага за подобряване на лактацията след раждането. Втрийте в вербената или добавете към арома лампа. Градинският чай е подходящ за увеличаване на родоватадейност.

  Здравеца, нероли, лавандулата, бергамота помагат за възстановяване на силата. Тези масла се използват най-добре като студен компрес на челото. За целта добавете няколко капки етерично масло в ледена вода, навлажнете тънка кърпа, изстискайте я и я поставете на челото си.

  Преди да използвате етерични масла, трябва да проведете обонятелен тест на основата на принципа „подобно на не харесване“ и кожен тест, за да определите индивидуалната чувствителност към всяко масло. Сърбеж, зачервяване на кожата, задух, повишена сърдечна честота, главоболие, кихане и сълзене са признак на алергия към етеричното масло. При липса на тези симптоми могат да се извършват ароматни процедури.

  Викане и подкрепа от близък човек

  Болката и раждането в човешкия вървят заедно. Много жени се паникьосват страх от болката, неизбежно (от тяхна гледна точка), съпътстваща раждането. По-разумните дами се подготвят предварително за раждането. Правилното отношение към болката като цяло и по-специално към болката при раждането, способността за значително регулиране на болката при раждане, отсъствието на страх от болка по време на раждане е резултат от правилната подготовка за раждане и компетентното обучение на бременната двойка. Психолозите - практикуващи телесно ориентирана терапия смятат, че болката е мощен сигнал на нашето тяло, средство за неговата „комуникация“ с нашето съзнание. Понякога работим толкова усилено, ядем лошо, изобщо не си почиваме, пушим, като цяло се изтощаваме и тялото е принудено да прибягва до мощни оръжия, болка. Това е положителната функция на болката: това е единственият начин да "протегнем ръка" към нас. Когато ни боли, накрая спираме и си поемаме дъх. Болката избива от ежедневната суматоха, кара ви да се обърнете към себе си. Просто така се случва, че болката е незаменим спътник на раждането на човек. Сега с помощта на съвременната медицинска наука е доказано, че раждането е изпитание не само за мама, но и за бебето и бащата. Бебето понякога изпитва болка многократно по-силна от болката на майка си. Затова по време на бременност е необходимо старателно да се подготвите за среща с болка. Така че тя да ви стане съюзник, а не враг. Но първо трябва да спрете да се страхувате от трудова болка, защото страхът често спира началото на раждането. Това, разбира се, е физиологична болка, а не патологична, при която е необходимо облекчаване на болката и хирургическа намеса. Подготовката за раждане е преди всичко отпускане. Отпусната жена се занимава изключително с раждане; тялото й следва „пребития път“, следвайки инстинктите. По време на бременността трябва да се научите да слушате процесите, протичащи вътре във вашето тяло, да се научите как правилно да реагирате на промените, „да хванете“ потока. Във всяко ръководство ще намерите съвет да не се изнервяте и да почивате по-често по време на бременност. Но освен за релаксация, ще ви помогне както професионален масаж за бременни, така и релаксиращ масаж на любим човек. За какво е това? По време на периода на очакване на детето е важно да се отстранят така наречените скоби в мускулите, за да не се намесва тялото на жената да изпълнява основната си „работа“ - раждането. Подкрепата на близки хора п овреме на раждане е от важна необходимост, както и регулираното викане с цел освобождаване от болката.

  Традиционна медицина при родилни болки

  Двуазотен окис и въздух (райски газ) се вдишват през устата, за да се облекчи болката. От това може да почувствате замайване и сънливост. Газът навлиза в организма на бебето, но последствията от това са неизвестни.

  • Епидурал: местна упойка се инжектира в мястото между гръбначния мозък и лумбалната област на гръбначния стълб. Това може напълно да премахне болката. Въпреки че навлиза в организма на бебето, причинява по-малка вреда от петидина.

  • Петидин: силно обезболяващо упойващо вещество се инжектира венозно или в седалищните мускули. Напълно премахва болката за период от 10 минути, но причинява сънливост, гадене и замайване. Тези ефекти понякога се наблюдават и у бебето, което е отпуснато, с по-слаби реакции и може да има проблеми с дишането при раждането.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 5,69 лв.

   Промо цена 5,12 лв.

   -10%

  2. Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

   Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

   Цена: 5,33 лв.

  3. Аконитум напелус, ACONITUM NAPELLUS CH 9, Боарон

   Аконитум напелус, ACONITUM NAPELLUS CH 9, Боарон

   Цена: 5,33 лв.