Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Простудни заболявания – предпазни мерки, лечение, хранене

Вирусна инфекция, която води до възпаляване на лигавиците на носа и гърлото и се изразява в запушен или течащ нос,  зачервено гърло, а понякога и главоболие. Вирусът се прихваща от заразени капчици при кихане или кашляне или при докосване на заразено място.

Простудни заболявания

Предпазни мерки

Колкото е по-слаба имунната ви система, толкова сте по-податлив на простудни заболявания. Нетрадиционното лечение обикновено цели укрепване на имунната система,която да предпазва от простуди.

Нерационалното хранене най-често е причина за неправилното функциониране на имунната система. Диета,която включва ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на целулоза, включваща зърнени храни, зелени,оранжеви и жълти зеленчуци и плодове, умерено количество риба и птиче месо и нискомаслени млечни произведения,осигурява важни за имунната система витамини и минерали. Вземат се комбинирани витамини и минерални соли, както и витамин С (500 мг., 2 пъти дневно), Когато имунитетът отслабва, т.е. по време и непосредствено след простудата.

Лечение

Билки

Джинджифилът предизвиква потене и облекчава гърлото. Залейте 1 чаена лъжичка прясно обелен и нарязан корен с чаша вряща вода, запарвайте 5 минути, прибавете мед по желание и пийте, когато е необходимо.

Хомеопатия

• При умора, тръпки, болки в крайниците: гелсемиум (Gelsemium).

• При раздразнителност, течащ нос през деня и запушен през нощта:

• При гъста, зеленикава слуз, пронизващи болки в ушите и гърлото, дразнещи, с парене: сяра (Нераr sulphuris).

• При често кихане с парещо течение от носа, сълзящи очи, подобрение на открито: кромид лук (Аllium сера).

• При редуване на горещи и студени вълни, обилно потене, метален вкус в устата: течен живак (Меrcurius solobilis).

Взема се на всеки 2 часа до 4 дози

Аромотерапия

• Масло от чаено дърво и лимоново масло против инфекцията: по една капка при парни инхалации.

• При нахлуване на кръв в гърдите се прави парна инхалация с евкалиптово или ментово масло (1-2 капки в купа с вряла вода, покрийте главата си и купата с хавлиена кърпа и дишайте дълбоко). Ако имате астма, избягвайте инхалациите; вместо това вдишвайте от тъкан, върху която сте капнали няколко капки.

Хранене

• Когато сте се простудили, пийте много минерална вода и сокове, за да компенсирате загубата на течности от течащия нос. Яжте повече цитрусови плодове (портокали, лимони, грейпфрути) или вземайте витамин С (500мг., 3 пъти дневно), за да се преборите с инфекцията.

Традиционна медицина

• Обикновено не се предписва лечение, понеже простудите сами изчезват до седмица-две. Понякога се изписват леки обезболяващи средства, антихистамини или лекарства, които не позволяват нахлуването на кръв към гърдите. Антибиотиците са безсилни да се справят с вирусите и се изписват само ако възникне вторична бактериална инфекция.

 1. ДЖИНДЖИФИЛ , ИСИОТ КОРЕН ЦЯЛ
 1. МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО, Tea Tree Oil, БИОХЕРБА, 10мл

  МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО, Tea Tree Oil, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 4,39 лв.

  Промо цена 4,34 лв.

  1%

 1. ЛИМОН МАСЛО, LEMON OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛИМОН МАСЛО, LEMON OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 4,24 лв.

  Промо цена 4,19 лв.

  1%