bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Катаракта ( перде на очите ) - лечение

Постепенно помътняване на очните лещи, което води до замъглено и намалено зрение. Характерно е за възрастните хора, макар че може да се появи и при новородени бебета в резултат на инфекция.

 • Очанка стрък - при конюктивит, глаукома, Euphrasia officinalis
 • Очанка Тинктура за очите - за добро зрение, Bioherba, 50 мл

  Очанка Тинктура за очите - за добро зрение, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 7,58 лв.

  Промо цена 6,83 лв.

  -10%

 • Катаракта(перде на очите)

  Катаракта причини

  Възраст: над 40 години - първоначално помътняване, на 80-годишна възраст - почти всеки човек има катаракта. Рисковите фактори включват: хипертония, захарен диабет, приемане на някои кортикостероидни лекарства, предишни инфекции, очни заболявания - глаукома, висока миопия, наранявания на очите, ултравиолетова радиация, топлина или радиация, наследствени фактори, пушене и консумация на алкохол.

  Катаракта симптоми

  Основните признаци на катаракта: постепенно намаляване на зрителната острота, достигане на слепота. Пациентът се появява замъглени предмети. Намалява яркостта и контраста на цветовете, замъгляването на зрението, влошаването на зрението в далечината и близостта, понякога временното подобрение. Налице е промяна в цвета на зеницата, тя става бяла. Проявата на ослепителни ореоли около ярки източници на цвят. Ако лещата е напълно затъмнена - се появява слепота.

  Катаракта диагноза

  Катарактата е доста коварна болест, тъй като в началните етапи човек може да не е наясно с развитието си, докато не се включат частите на лещата, отговорни за централното зрение. Ето защо е много важно от 40-годишна възраст да се свържете с офталмолог и да се подложите на преглед. По време на диагнозата лекарят определено ще провери в какво състояние е лещата.

  Един от най-характерните симптоми на катаракта е намаляване на зрителната острота. В този случай късогледството може да се появи или да се засили, което се проявява с подобрение на зрението в близост и влошаване на дистанцията. Най-често това явление се наблюдава при възрастни хора: те внезапно откриват, че могат да четат без очила. Въпреки това, след сравнително кратък период на подобрение, зрението отново започва да отслабва.

  Други симптоми включват разсейване на светлината, когато например човек, който гледа електрическа крушка, фарове на кола или някакъв източник на светлина, може да види ореол около нея. Понякога се появява фотофобия, контрастът на изображението се губи и се появява размазването му. Случва се и човек да вижда по-добре привечер, отколкото при ярка светлина.

  Катаракта лечимо и предотвратимо заболяване, развитие на болестта

  Катаракта се развива с възрастта. Допълнителни рискови фактори са:

  Травма (катаракта може да се развие през годините)

  пушене

  Пиене на алкохол

  Рентгеново облъчване

  Термична инфрачервена

  Някои системни заболявания (например диабет)

  увеит

  Прием на системни лекарства (като кортикостероиди)

  недохранване

  Дълго излагане на ултравиолетови лъчи

  Много хора нямат допълнителни рискови фактори освен възрастта. Катарактата също е вродена, свързана с различни синдроми и заболявания.

  Употребата на естроген при жени след менопауза може да има защитен ефект, но естрогенът не трябва да се използва само за тази цел.

  Лечение на катаракта

  Хранене при катаракта

  Природолечителите смятат, че пердето на очите се появява в резултат на увреждане на протеините в лещата от свободните радикали. Те препоръчват увеличена употреба на антиоксиданти за борба с радикалите.

  • Увеличете употребата на витамин С, съдържащ се в пресните плодове и зеленчуци, особено в цитрусовите плодове (портокали, грейпфрути, лимони), брюкселското зеле, броколи и ягодите. Изследванията показват, че приемането на 1 г. витамин С дневно води до ограничаване на заболяването.

  • Увеличете употребата на селен, съдържащ се в зърнените храни, кафявия ориз и овесените ядки.

  • Увеличете употребата на витамин Е, съдържащ се в растителното олио, покълналата пшеница и ядките.

  • Увеличете употребата на бета-каротин, съдържащ се в жълтите и оранжевите зеленчуци, както и в зеленчуците със зелени листа.

  • Избягвайте свободните радикали: цигарения дим, замърсения въздух и гранивите мазнини.

  Хомеопатия при катаракта

  • Тинктура от цинерария се разрежда в съотношение 1:50 и очите се промиват с разтвора два пъти дневно в продължение на 3 седмици.

  Китайска медицина при катаракта

  • В Китай и Япония това заболяване обикновено се лекува с хакимиджиоган. То е смес от различни треви, които едновременно предпазват от болестта и я лекуват. Препоръчва се да се обърнете към специалист.

  Традиционна медицина при катаракта

  • Развие ли се веднъж перде на окото, то не може да се изгуби. Лещата се премахва оперативно и се сменя с изкуствена. Обикновено резултатите са добри.


  Продукти свързани със статията

  1. Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капсули

   Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 27,49 лв.

   Промо цена 24,74 лв.

   -10%

  2. Селен - за имунитет и щитовидна жлеза, Bioherba, 100 мкг, 100 капсули

   Селен - за имунитет и щитовидна жлеза, Bioherba, 100 мкг, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 13,19 лв.

   Промо цена 11,87 лв.

   -10%

  3. Люцерна семена за покълване – Алфалфа, Medicago sativa

   Люцерна семена за покълване – Алфалфа, Medicago sativa

   Цена: 2,58 лв.