Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Хипотермия – предпазни мерки, лечение, първа помощ

Неестествено спадане на телесната температура на 35° С (95°F) или по-ниско. Симптомите се изразяват в треперене, забавен пулс, пребледняване, липса на енергичност, сънливост и объркване, което може да доведе до по-бавно дишане и биене на сърцето и до загуба на съзнанието. Характерно е за възрастните хора, които живеят сами в неотоплени домове. Това състояние изисква незабавна лекарска помощ.

Хипотермия

Предпазни мерки

• За да се предотврати хипотермията у възрастните хора, помещението трябва да е затоплено поне до 18° С(65 ° F). Да се носят топли дрехи (включително шапка при ниски температури). Няколко пъти дневно трябва да се консумират топли храни и напитки.

• При разходки или изкачване на студени, обезлюдени местности винаги да се носят помощни раници с одеяла.

Лечение

Първа помощ

• Покрийте главата на пострадалия и му дайте топла напитка, но не алкохол. Не разтърсвайте кожата и не го излагайте на пряко нагряване (т.е. топла вода), понеже това може да причини смърт. Вместо това затоплете пострадалия, като го пренесете на топло, ако е възможно, покрийте го с одеяла и му дайте топли напитки, веднага се свържете с лекар. Ако сте на открито, легнете в спалния чувал при него, за да му предадете своята телесна топлина.

Традиционна медицина

• Лечението зависи от възрастта на пострадалия.

Използва се постепенно затопляне със задържащи топлината материи. В тежки случаи за пациентите се полагат специални грижи с методи за затопляне на кръвта.