bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Хипотермия – предпазни мерки, лечение, първа помощ

Неестествено спадане на телесната температура на 35° С (95°F) или по-ниско. Симптомите се изразяват в треперене, забавен пулс, пребледняване, липса на енергичност, сънливост и объркване, което може да доведе до по-бавно дишане и биене на сърцето и до загуба на съзнанието.

Рискови групи

Характерно е за възрастните хора, които живеят сами в неотоплени домове. Това състояние изисква незабавна лекарска помощ.

Хипотермия

Кога трябва да потърсим лекарска помощ при хипотермия

В случай на хипотермия или измръзване, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. Но ако няма такава възможност, на жертвата на замръзване трябва да се даде първа помощ. На първо място, е необходимо да се доставят замразени в топла стая и топло зоната на измръзване на тялото.

Възможно е да се възстанови кръвообращението чрез масажиране на кожата до зачервяване. Във всеки случай, не трябва да разтривайте измръзналата зона със сняг. Замразените трябва да вземат топло (и най-важното, безалкохолни) напитки: чай, мляко, бульон.

Етапи на хипотермията

1 степен на хипотермия (светлинна степен)-телесната температура пада до 32-34 градуса по Целзий. При тази телесна температура кожата започва да бледнее и има студени тръпки, с които тялото се опитва да запази загубата на топлина. В допълнение, човек започва да потиска устройството за говор-става по-трудно да се говори. Кръвното налягане обикновено остава в рамките на нормалния диапазон или леко се повишава. На този етап е възможно процесът на измръзване на тялото 1-2 градуса.
2 степен на хипотермия (средна степен)-телесната температура пада до 32-29 градуса по Целзий. Кожата започва да става синя, сърдечният пулс се забавя до 50 удара в минута, има потискащи функциониране на дихателната система-дишането става по-рядко и по-повърхностно. Поради намаляването на кръвообращението, всички системи и органи не получават необходимото количество кислород, лицето показва повишена сънливост. На този етап е много важно да се предотврати заспиване на човек, защото по време на сън производството на енергия на тялото е значително намалено, което общо може да предизвика още по-бързо спадане на телесната температура и да предизвика фатален изход. Обикновено втората степен на хипотермия се характеризира със измръзване на тялото 1-4 градуса.
3 степен на хипотермия (тежка степен)-телесната температура пада до 29 градуса по Целзий и по-долу. Сърдечният ритъм намалява до 36 удара в минута, се проявява гладуване за кислород, човек често губи съзнание или попада в дълбока кома. Кожата става синя, а лицето и крайниците набъбват. Често има гърчове в тялото, има повръщане. При отсъствие на спешна помощ, жертвата може да умре бързо. В повечето случаи третата степен на хипотермия се характеризира със измръзване на жертвата от 4-та степен.

Предпазни мерки при хипотермия

• За да се предотврати хипотермията у възрастните хора, помещението трябва да е затоплено поне до 18° С(65 ° F). Да се носят топли дрехи (включително шапка при ниски температури). Няколко пъти дневно трябва да се консумират топли храни и напитки.

• При разходки или изкачване на студени, обезлюдени местности винаги да се носят помощни раници с одеяла.

Лечение при хипотермия

Първа помощ при хипотермия

• Покрийте главата на пострадалия и му дайте топла напитка, но не алкохол. Не разтърсвайте кожата и не го излагайте на пряко нагряване (т.е. топла вода), понеже това може да причини смърт. Вместо това затоплете пострадалия, като го пренесете на топло, ако е възможно, покрийте го с одеяла и му дайте топли напитки, веднага се свържете с лекар. Ако сте на открито, легнете в спалния чувал при него, за да му предадете своята телесна топлина.

Традиционна медицина при хипотермия

• Лечението зависи от възрастта на пострадалия.

Използва се постепенно затопляне със задържащи топлината материи. В тежки случаи за пациентите се полагат специални грижи с методи за затопляне на кръвта.

Продукти свързани със статията

 1. Масло от Риган в зехтин за пиене - имунитет и храносмилане, Bioherba, 20 мл
 2. Етерично масло от Смрадлика (Smoketree oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Смрадлика (Smoketree oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 6,59 лв.

 3. Базово масло от Невен (Calendula officinalis) - успокоява и възстановява кожата, Bioherba, 50 мл
 4. Етерично масло от Елеми (Elemi oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Елеми (Elemi oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 10,99 лв.