bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гиардиазис – предпазни мерки, лечение, билки

Инфекция на тънкото черво, причинена от паразита диардия ламблия, който се пренася с храна или вода или при директен контакт. Често се среща в тропическите страни, а напоследък и в развитите страни, където се разпространява в учрежденията, особено сред децата и предучилищна възраст. Симптомите се изразяват в силни коремни болки,диария, газове и гадене. Децата, болни от гиардиазис, не се хранят добре, уморени са, потиснати и отслабват. Фекалиите им са редки и миризливи.

Гиардиазис – предпазни мерки, лечение, билки

Гиардиазис причини

Причинителят на заболяването е представител на групата Giardia (Giardia intestinalis). Източник на инфекция е болен човек, както и домашни животни и добитък. Пътят на предаване на болестта е фекално-орален, гиардиазис влиза в околната среда с изпражненията. В човешкото тяло проникват през устата чрез мръсни ръце, замърсена вода, храна или детски играчки. Заболяването е силно заразно, представители на всички възрастови групи могат да се заразят, но най-често децата посещаващи детски заведения. Реинфекцията рядко се появява.

Гиардиазис симптоми

Възможно е асимптоматично заболяване. Типични симптоматични прояви на гиардиазис са: болки в дясното подребрие, болки около пъпа и корема, в някои случаи болката има пароксизмален характер. Пациентът има температура, лош апетит, болка в главата, гадене, повръщане, оригване, подуване на корема, киселини, раздразнителност, слабост, безсъние, диария, умора, сърбеж, обрив, задух, зачервяване на кожата, алергичен ринит, артрит, конюнктивит, блефарит.

Предпазни мерки при гиардиазис

• Винаги добре си измивайте ръцете, преди да докоснете храна или да се храните, и ги изсушавайте добре на въздушна струя, с кърпи за еднократна употреба или с лична кърпа.

• В тропическите страни консумирайте само добре сготвена храна и бутилирана или преварена вода.

• Ако в червата на децата има достатъчно количество здравословни бактерии, те ще устоят на инфекция като гиардиазиса. На деца с тегло под 35 кг. се дава 1/4 чаена лъжичка млечнокисел бактерий 3 пъти дневно с 1/4 чаена лъжичка Bifidobacteria в чаша изворна вода.

Лечение при гиардиазис

Антибиотиците изчистват организма от паразитите. Следните мерки допълват традиционното лечение.

Билки при гиардиазис

• Запарката от златник също нормализира системата: 2 чаени лъжички сушена билка се заливат с чаша вряща вода, запарват се 15 минути и се пие 3 пъти дневно.

• Внимание: да не се употребява по време на бременност или от хори с високо кръвно налягане.

Хомеопатия при гиардиазис

• Обилна диария, придружена от парене и стомашни колики, безпокойство, потиснатост и треперене бял арсеник (Arsenicum album).

• Повръщане и диария с обилна студена пот: бяла чемерика (Veratrum album).

• След възбуждащи средства (кафе, алкохол, подправки), последвани от безплодни напъни: блювателен орех (Nux vomica).

• Парене в дебелото черво и ануса с неконтролируема диария: алое (Aloe).

• Зеленикава безболезнена диария със стомашни спазми, влошава се рано сутрин: подофилин (Podophyllum).

По една доза на всеки 10 минути до 6 дози и повторете, ако е необходимо

Хранене при гиардиазис

• За да избегнете обезводняването (особено важно за децата и старите хора), разтворете една чаена лъжичка сол и една кафена лъжичка захар в 1/2 литър вряла вода. Пие се по половин литър на всеки час, докато симптомите изчезнат.

• Настърганата покафеняла ябълка нормализира стомаха.

Традиционни медицина при гиардиазис

• Антибиотици, като например метронидазол, се дават или в единична доза, или в продължение на 3 дни. Понякога има нужда от втора или трета доза, за да се избави организмът от паразита. Яжте много кисело мляко, докато вземате антибиотиците, и след това, за да възстановите естествената бактериална среда в червата, която антибиотиците също унищожават. Препоръчва се също да се взема млечнокисел прах acidophilus: 1 чаена лъжичка, заедно с 1 чаена лъжичка Bifidobacteria и 1/2 чаена лъжичка Lactobacillus bulgaricus (продават се в магазините за здравословна храна) в чаша изворна вода, 3 пъти дневно.

 

Продукти свързани със статията

 1. Златна пръчица стрък, Solidago virgaurea L.
 2. Арсеникум, ARSENICUM ALBUM CH 9, Боарон

  Арсеникум, ARSENICUM ALBUM CH 9, Боарон

  Цена:

  Редовна цена: 4,73 лв.

  Промо цена 4,26 лв.

  -10%

 3. Вератрум албум, VERATRUM ALBUM CH 9, Боарон

  Вератрум албум, VERATRUM ALBUM CH 9, Боарон

  Цена:

  Редовна цена: 4,74 лв.

  Промо цена 4,27 лв.

  -10%