bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гиардиазис – предпазни мерки, лечение, билки

Инфекция на тънкото черво, причинена от паразита диардия ламблия, който се пренася с храна или вода или при директен контакт. Често се среща в тропическите страни, а напоследък и в развитите страни, където се разпространява в учрежденията, особено сред децата и предучилищна възраст. Симптомите се изразяват в силни коремни болки,диария, газове и гадене. Децата, болни от гиардиазис, не се хранят добре, уморени са, потиснати и отслабват. Фекалиите им са редки и миризливи.

 • Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

  Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

  Цена: 1,76 лв.

 • Пробиотик 4 щама - за храносмилане и имунитет, Bioherba, 60 капс.
 • Гиардиазис – предпазни мерки, лечение, билки

  Гиардиазис причини

  Причинителят на заболяването е представител на групата Giardia (Giardia intestinalis). Източник на инфекция е болен човек, както и домашни животни и добитък. Пътят на предаване на болестта е фекално-орален, гиардиазис влиза в околната среда с изпражненията. В човешкото тяло проникват през устата чрез мръсни ръце, замърсена вода, храна или детски играчки. Заболяването е силно заразно, представители на всички възрастови групи могат да се заразят, но най-често децата посещаващи детски заведения. Реинфекцията рядко се появява.

  Гиардиазис симптоми

  Възможно е асимптоматично заболяване. Типични симптоматични прояви на гиардиазис са: болки в дясното подребрие, болки около пъпа и корема, в някои случаи болката има пароксизмален характер. Пациентът има температура, лош апетит, болка в главата, гадене, повръщане, оригване, подуване на корема, киселини, раздразнителност, слабост, безсъние, диария, умора, сърбеж, обрив, задух, зачервяване на кожата, алергичен ринит, артрит, конюнктивит, блефарит.

  Предпазни мерки при гиардиазис

  • Винаги добре си измивайте ръцете, преди да докоснете храна или да се храните, и ги изсушавайте добре на въздушна струя, с кърпи за еднократна употреба или с лична кърпа.

  • В тропическите страни консумирайте само добре сготвена храна и бутилирана или преварена вода.

  • Ако в червата на децата има достатъчно количество здравословни бактерии, те ще устоят на инфекция като гиардиазиса. На деца с тегло под 35 кг. се дава 1/4 чаена лъжичка млечнокисел бактерий 3 пъти дневно с 1/4 чаена лъжичка Bifidobacteria в чаша изворна вода.

  Лечение при гиардиазис

  Антибиотиците изчистват организма от паразитите. Следните мерки допълват традиционното лечение.

  Билки при гиардиазис

  • Запарката от златник също нормализира системата: 2 чаени лъжички сушена билка се заливат с чаша вряща вода, запарват се 15 минути и се пие 3 пъти дневно.

  • Внимание: да не се употребява по време на бременност или от хори с високо кръвно налягане.

  Хомеопатия при гиардиазис

  • Обилна диария, придружена от парене и стомашни колики, безпокойство, потиснатост и треперене бял арсеник (Arsenicum album).

  • Повръщане и диария с обилна студена пот: бяла чемерика (Veratrum album).

  • След възбуждащи средства (кафе, алкохол, подправки), последвани от безплодни напъни: блювателен орех (Nux vomica).

  • Парене в дебелото черво и ануса с неконтролируема диария: алое (Aloe).

  • Зеленикава безболезнена диария със стомашни спазми, влошава се рано сутрин: подофилин (Podophyllum).

  По една доза на всеки 10 минути до 6 дози и повторете, ако е необходимо

  Хранене при гиардиазис

  • За да избегнете обезводняването (особено важно за децата и старите хора), разтворете една чаена лъжичка сол и една кафена лъжичка захар в 1/2 литър вряла вода. Пие се по половин литър на всеки час, докато симптомите изчезнат.

  • Настърганата покафеняла ябълка нормализира стомаха.

  Традиционни медицина при гиардиазис

  • Антибиотици, като например метронидазол, се дават или в единична доза, или в продължение на 3 дни. Понякога има нужда от втора или трета доза, за да се избави организмът от паразита. Яжте много кисело мляко, докато вземате антибиотиците, и след това, за да възстановите естествената бактериална среда в червата, която антибиотиците също унищожават. Препоръчва се също да се взема млечнокисел прах acidophilus: 1 чаена лъжичка, заедно с 1 чаена лъжичка Bifidobacteria и 1/2 чаена лъжичка Lactobacillus bulgaricus (продават се в магазините за здравословна храна) в чаша изворна вода, 3 пъти дневно.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

   Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

   Цена: 1,76 лв.

  2. Арсеникум, ARSENICUM ALBUM CH 9, Боарон

   Арсеникум, ARSENICUM ALBUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  3. Вератрум албум, VERATRUM ALBUM CH 9, Боарон

   Вератрум албум, VERATRUM ALBUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.