bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Фобия – лечение, хранене, аромотерапия, билки

Неоправдан и вцепеняващ страх от определен предмет или ситуация, фобиите могат да се дължат на неприятни преживявания в миналото или да са насадени от родители или другите деца в семейството. Най-често срещаните фобии са страхът от излизане на открито (агорафобия) и ужасът от затворени помещения (клаустрофобия), Симптомите се проявяват в изключително силно напрежение и страх: учестено дишане, потене и паника при среща с предмета или ситуацията. Могат да бъдат придружени от депресия, а понякога - от злоупотреба с алкохол или наркотици.

Фобия

Видове фобии, протичане и разпространяване

Аерафобия или аерфобия

На първо място е страхът от летене. Много хора са напълно нормално понасят полети. Въпреки това, има такива, които преди или по време на полет изпитват паника. Разширени зеници, страхът от стъпка на летището и хистериката при гледката на самолета вече показват, че имате аерфобия.
Ако просто се чувствате неудобно, това е просто инстинкт за самосъхранение. Дори и най-опитните пилоти могат да бъдат малко нервни по време на полети.

Клаустрофобия-страх от затворено пространство

Човек в затворено пространство започва да усеща, че сега ще умре и умира. Той разкопчава ризата си, вратовръзката, дърпа сакото си, за да облекчи дишането.
Това може да се случи в асансьора, в малка стая и дори в претъпкан обществен транспорт. Клаустрофобия е един от пространствените фобии, които включват страха от височини, дълбочина, тъмнина и открити пространства.
 • Валериана корен – Лечебна дилянка, успокояващ чай, Valeriana officinalis L.
 • Спешни капки на Д-р Бах - при страх, шок и панически атаки, Bioherba, 50 мл
 • Акрофобия-страх от височини

  Проучване установява, че много хора се страхуват от височини. Например, човек, който е на височината на десетия етаж на сграда на апартамент разбира, че е болен: чувства замаяност, има чувство за страх, както и желание да се хване за нещо, за да не падне. Експертите казват, че акрофобията е лека степен на невроза.

  Танатфобия-страх от смърт

  Това наистина е глобален проблем. Всеки си мисли за това, но много хора имат твърде много мания за смърт. Според някои проучвания, около 10% от населението на всяка страна се страхува от смъртта.
  На първо място, човек се страхува от самия факт, че не съществува и липсата на реалност-не-съществуване.

  Канцерофобия-страх от рак

  За рак се говори за всеки ден, на всяка крачка. Рутинния доклад за това заболяване може да предизвика фобия дори при нормален човек. Лекарите твърдят, че този страх принадлежи към категорията на психическите заболявания.
  Има мнение, че канцерфорите могат да се завъртат толкова много, че да бъдат "преследвани" от симптомите на пациенти с рак: гадене, повръщане и т. н.

  Кинофобия-страх от кучета

  Не всяко куче е приятел на човека. Страхът от тези животни се проявява особено при онези, които са били нападнати от куче поне веднъж като дете.

  Лечение на фобия

  Фобиите трудно се лекуват от само себе си. Описаните по-нататък терапии ще улеснят лечението, но трябва да се използват заедно с професионалните съвети, изброени по-долу.

  Билки при фобия

  • Чаят от валериан успокоява напрежението и възбудеността: залейте с чаша вряща вода 1-2 ч.л. от корена и оставете да покисне 15 минути. Пийте при необходимост.

  Цветолечение на Бах

  • Блед желтак при силен страх и паника, граничещи с истерия.

  • „Спасителното лекарство", ако горният метод е неприемлив.

  Аромотерапия при фобия

  • Опитите доказват, че употребата на етерично масло от лавандула води до незабавно намаляване на безпокойството и стреса; носете със себе си малко флаконче с маслото или напръскайте с него кърпичката си и вдишвайте в стресови ситуации. Сандаловото дърво и риганът помагат за освобождаване от страха.

  Хранене при фобия

  • Природолечителите ще преразгледат цялостно начина на хранене и ще препоръчат високоефикасните витамин В комплекс и витамин С.

  • Изследванията показват, че симптомите при страдащите от фобия са подобни на тези при хората с ниска кръвна захар. Стабилността на нивото на захарта в кръвта може да предотврати пристъпите на фобия,

  • Яжте по малко, но често.

  • Яжте сложни въглехидрати (картофи, пълнозърнест хляб, зърнени храни, ориз и варива); избягвайте простите въглехидрати  (захар, сладкиши, бонбони, торти, бисквити).

  • Винаги имайте подръка някаква лека закуска; най-подходящи са ядките и сушените плодове.

  Релаксация при фобия

  • Упражненията по йога и медитацията ще ви помогнат да се отпуснете, ще намалят безпокойството и силата на пристъпите на фобия. Биологическото зареждане ще Ви бъде от голяма полза при успокояването и отпускането.

  Специализирана помощ при фобия

  • Хипнозата може да окаже положителен ефект.

  • Бихевиористичната психотерапия използва методи,които позволяват постепенното привикване към всяващия страх обект или ситуация. Те се придружават от методи за релаксация и успокояване, от визуализация, която подпомага преодоляването на фобията.

  Традиционна медицина при фобия

  • Препоръчва се психотерапия, в някои случаи се предписват транквиланти и антидепресанти.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Валериана корен – Лечебна дилянка, успокояващ чай, Valeriana officinalis L.
  2. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.

  3. Витамин С с Шипка за имунитет, Bioherba, 360 мг, 100 капсули