bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Екзема – предпазни мерки, лечение, билки

Възпаление на кожата (често на сгъвките: лактите, коленете и мишничните ямки), придружено от сърбеж, зачервяване, а понякога и от образуването на мехури, люспици или струпеи. Екземата може да е резултат от скрити фактори: проблеми с храненето, емоционален стрес, химически дразнители или алергии.

Екзема – предпазни мерки, лечение, билки

Екзема причини

Екземата е хронично повтарящо се възпаление на повърхностния слой на кожата. Това е доста често срещано заболяване - 30-40 процента от кожните заболявания са екземи.

Сред причините за екзема е невъзможно да се посочи няко конкретна. Развива се в резултат на комплексни фактори върху тялото на невроалергични, ендокринни, метаболитни и екзогенни (външни) фактори. Основна роля играят:

Наследствена предразположеност към появата на алергична реакция;
Имунни нарушения;
Ендокринни (хормонални) нарушения;
Заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и микозите на стъпалата;
Доказано е, че психичното състояние на човек играе огромна роля за появата на екзема, т. е. Развитието на екзема се предизвиква от стрес, нервни сътресения и др.
При деца екземата може да се прояви на фона на ексудативна диатеза и атопичен дерматит, започвайки от ранна детска възраст;
Професионалните фактори - работата в металургичните заводи, химическите заводи, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост могат да предизвикат развитието на професионална екзема. И обикновено реакцията към някои специфични вещества, които се използват в производството, не се появява веднага, а се развива с времето, но след това става доста стабилна.

Екзема симптоми

Истинската екзема започва с еритема - зачервяване на кожата, която няма ясни граници. Обривите са симетрични и могат да се разпространят по кожата на ръцете и краката, торса и др.

Микробната екзема се развива като резултат от някакъв вид инфекция - например стафилококови или стрептококови, особено при отслабени хора с понижаване на имунитета. Нейните проявления приличат на асиметрични, добре дефинирани люспести зони, покрити с кора. Често микробната екзема се появява по периферията на трофичната язва на крака, фистула, дълготрайни незарастващи рани.

Детската екзема обикновено започва с обрив по кожата на лицето, скалпа, където се разпространява към други части на тялото. Обриви могат също да бъдат разположени в седалищните, ингвинално-бедрените гънки.

Себорейната екзема се среща в области, богати на мастни жлези - лицето, скалпа, зад ушите, в областта на гръдния кош, между лопатките. Характеризира се с наличието на мастни жълтеникави люспи.

Професионалната екзема засяга отворената кожа (ръцете, предмишниците, шията и лицето), които са основно изложени на химични дразнители. Промяната на работата и прекратяването на контакта с вредните фактори често водят до изчезване на лезиите.

Предпазни мерки при екзема

• Избягвайте грубите перилни препарати и сапуни. Понякога екземата се причинява от металите по бижутата или от закопчалките на сутиените. При екземи по ръцете носете гумени или памучни ръкавици, докато домакинствувате или работите в градината.

Лечение при екзема

Билки при екзема

• Маслото от жълта иглика, според изследванията, успешно премахва сърбежа, причинен от екземата: вземайте от 4 до 6 500 мг. капсули два пъти дневно (за деца 2-4 капсули дневно). Това лечение може да продължи до 3-6 месеца, докато се появи някакъв резултат.

Хомеопатия при екзема

Екземата изисква специализирано лечение, макар дадените по-долу лекарства да облекчават временно симптомите. Да се взема веднъж дневно до 7 дни:

• При пареща, зачервена, възпалена и сърбяща кожа: сяра (Sulphur).

• Кожа напукана от гъсто, жълто сълзящо течение: графит (Graphytes).

• Дълбоко напукване на кожата със сълзяща вода: суров петрол (Petroleum).

Китайска медицина при екзема

• Медицинските експерименти, извършени в Грейт Ормънд Стрийт Хоспитъл, Лондон, показаха, че китайските билки успешно лекуват екзема. Китайските лекари препоръчват те да се изписват индивидуално, понеже екземите възникват в резултат на различни причини. Някои от най-употребяваните билки са: китайски пелин, китайски тинтява, корен от мак и румания.

Релаксация при екзема

• Понякога екземата се влошава от стреса.

• Всеки ден правете упражнения (вървене, плуване, джогинг).

• Всеки ден отделяйте известно време на релаксацията.

• Всекидневно вземайте вана, в която сте капнали 2 капки лавандулово масло.

Хранене при екзема

• Увеличете употребата на витамин А, съдържащ се в черния дроб, бъбреците, яйчения жълтък, маслото, пълномасленото мляко и сметана, рибеното масло.

• Всекидневно вземайте витамин В комплекс.

 • Увеличете употребата на ниацин, който се съдържа в крехкото месо, рибата, сушения боб и грах, фъстъченото масло.

• Отстранете потенциалните причинители на алергии (млечните продукти, пшеницата, житото, соята, всякакви консервирани храни и напитки, оцветители и подправки. Кравето мляко може да се замести с козе или със соево мляко).

•За да успокоите възпалението, витамин С и биофлавоноидите действуват като естествен антихистамин: могат да се вземат във вид на лекарство, но също и с плода, месестата част и подкорието на органичните цитрусови плодове. Обелете кората и леко я посварете в малко вода със захар, докато омекне.

Традиционна медицина при екзема

• Препоръчва се краткотрайна терапия със стероидни кремове. Състоянието обаче често се повтаря и постоянната употреба на тези кремове може да доведе до изтъняване на кожата.

Какво трябва да направим, за да се преборим с екземата според Аюрведа

Според Аюрведа появата на екзема или псориазис е резултат от твърде много от предполагаемата конституция в комбинацията от тяло и ум или с други думи, прекалено голям огън, който символизира тази конституция на тялото.
Когато питата се покачва в тялото ни, количеството токсини се увеличава, което се отразява и на кожата. Резултатът е силен сърбеж на места, което е често срещан симптом при екзема и псориазис. Трябва да помислим какво може да е причина за екзема. Прекарваме ли много време на слънце, имаме ли ежедневен контакт с промишлени химикали, използваме ли козметика, която съдържа твърде много химикали, или живеем в силно замърсена среда?
По правило продуктите, които причиняват възпаление, се увеличават. Ако искаме да намалим питата, добре е да избягваме храни с високо съдържание на киселина, като кафе, алкохол, червено месо и горещи храни като лук.
Когато ядем храни, към които сме алергични, това също е предпоставка за увеличаване на питата. В такива случаи е добре да се направи кръвен тест за определяне на алергиите или тест, който да определи кои продукти са подходящи за нас и кои трябва да се избягват.