Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болки в гърба - поставяне на диагноза, лечение

Тук се включват всички болки от основата на черепа до опашната кост. Таблицата по-долу ще ви помогне да прецените дали различните случаи и симптоми се отнасят и за вас.

Болки в гърба

1. Мускулно-скелетни болки в гърба на меките тъкани:

• Неприятната болка тръгва от мускулите, ставите и сухожилията и върви надолу по гърба. Честа причина за нея е вдигането на тежки товари, напрягането или неправилното положение на тялото (продължително шофиране или седене зад бюрото).

2. Болки при разместен диск.

Неприятната болка се причинява от разместването на хрущялния „диск“, който е разположен между прешлените на гръбначния стълб. Той притиска нервите на гръбначния мозък и често причинява болка в задната част на краката. Болката се причинява също от изправянето с превит гръб и неестественото усукване.

  1. Патологични болки в гърба и възпаление:

• Те са сред най-рядко срещаните, но най-опасни болки. Причина за това са възпаления на самите кости, тумори и дегенеративни смущения като артрит. Болките в гърба може да са първият признак при заболяване или симптоми за зараждане на друга болест в организма. 

Поставяне на диагноза при болки в гърба

Внезапно ли се появи болката? Вероятно се отнася за 1.

Предизвикана ли е от физическо усилие/вдигане на тежки предмети? Вероятно се отнася за 1.

Чувствувате ли се зле/отпаднал?Вероятно се отнася за 3.

Усилва ли се болката при кашлица? Вероятно се отнася за 2.

Пълзи ли болката по крака? Вероятно се отнася за 2.

Усилват ли се болката и схващането сутрин? Вероятно се отнася за 1 или 2.

Усилва ли се болката при навеждане напред? Вероятно се отнася за 2.

Усилва ли се болката при навеждане назад? Вероятно се отнася за 1.

Областта под кръста съвсем ли е схваната? Вероятно се отнася за 1 или 2.

Лечение при болки в гърба

Силните и продължителни болки в гърба изискват специализирано лечение. След като веднъж се установи дали се дължат на разместен диск или на патологично заболяване, можете и сами да приложите дадените по-долу лечения.

Хидротерапия при болки в гърба

• Топлите и студени компреси помагат при такова състояние и могат да се прилагат винаги, когато е необходимо. Пригответе два съда с вода, единия с гореща, другия със студена. Сгънете на три две хавлиени кърпи и потопете едната в горещата вода, след което я изцедите и я наложете върху болното място за 3 минути. Направете същото и с другата кърпа, със студената вода, за 1 минута. Редувайте ги в продължение на 20 минути.

Масаж при болки в гърба

Трудно е да си направите самомасаж, но масажът от специалист, ваш приятел или член от семейството що отпусне мускулите и ще облекчи болките в гърба. Легнете по корем върху твърда повърхност или седнете на стола с лице към облегалката. Мускулите от двете страни ни гръбнакатрябва да се масажират с дълбок  натиск  (ефлораж), а напрегнатите области (лопатките и задните части) с леки кръгови движения с върховете на пръстите (петрисаж).

Акупресура при болки в гърба

• Натискайте силно поне една минута обозначените точки.

Упражнения при болки в гърба

• Помага в някои случаи.

Но не се препоръчва, ако усилва болката. Плуването, лекото разтягане и йога укрепват мускулите на гърба, без ди ги пренапрягат, и са важно предпазно средство.

• Следните упражнения отпускат болезнено схванатите мускули чрез „масаж“ на целия гръб:

• Седнете на рогозка или на килима със свити колене и ги прегърнете. Бавно се наклонявайте напред-назад, докато целият ви гръб докосне пода.

• Легнете по гръб с разперени встрани ръце. Сгънете левия крак в коляното и поставете стъпалото от външната страна на десния крак. Раменете не се отлепят от пода. Наклонете лявото ноляно към пода. Задръжте така и после го вдигнете. Повторете с другия крак.

Релаксация при болки в гърба

• Почивайте си върху твърд матрак.

• Подкрепете коленете и хълбоците, докато лежите, като пъхнете малка възглавничка под таза или под коленете.

• Легнете настрани, ако изпитвате болки в краката.

• При болки във врата и раменете пъхнете възглавничката под врата.

• Опитайте се да премахнете напрежението от тялото по следния начин:

• Затворете очи и се съсредоточете върху тялото си. Отпускайте поред всички части, като започнете с пръстите на краката и свършите с лицето и очите. Цялата процедура трябва да отнеме около 10 минути.

Специализирана помощ при болки в гърба

• С лечението на тези болести се занимават остеопатите и практикуващите широ. Специалист по акупунктура може да облекчи силните болки в гърба. Техниката  "Александър" е полезна за болки, резултат от неправилно положение на тялото, и след изчезването на първоначалната болка ще предотврати нейното появяване отново.

Традиционна медицина при болки в гърба

• Предписват се антивъзпалителни или отпускащи мускулите лекарства заедно с физиотерапия. Препоръчват се още тракция, носенето на хирургическа яка или корсет. В краен случай се извършва хирургическа намеса.

  1. Годжи Бери , Лиций , Гоуци плод НАСИПНО
  1. Дяволски нокът корен на прах - натурална билка за СТАВИ
  1. Дяволски нокът корен рязан - натурална билка за СТАВИ