bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болки в гърба - поставяне на диагноза, лечение

Тук се включват всички болки от основата на черепа до опашната кост. Таблицата по-долу ще ви помогне да прецените дали различните случаи и симптоми се отнасят и за вас.

Характеристики на болките в гърба

Болки в гърба

1. Мускулно-скелетни болки в гърба на меките тъкани:

• Неприятната болка тръгва от мускулите, ставите и сухожилията и върви надолу по гърба. Честа причина за нея е вдигането на тежки товари, напрягането или неправилното положение на тялото (продължително шофиране или седене зад бюрото).

2. Болки при разместен диск.

Неприятната болка се причинява от разместването на хрущялния „диск“, който е разположен между прешлените на гръбначния стълб. Той притиска нервите на гръбначния мозък и често причинява болка в задната част на краката. Болката се причинява също от изправянето с превит гръб и неестественото усукване.

3. Патологични болки в гърба и възпаление:

• Те са сред най-рядко срещаните, но най-опасни болки. Причина за това са възпаления на самите кости, тумори и дегенеративни смущения като артрит. Болките в гърба може да са първият признак при заболяване или симптоми за зараждане на друга болест в организма. 

Поставяне на диагнози и условия при които се появява болката в гърба

Внезапно ли се появи болката? Вероятно се отнася за 1.

Предизвикана ли е от физическо усилие/вдигане на тежки предмети? Вероятно се отнася за 1.

Чувствувате ли се зле/отпаднал?Вероятно се отнася за 3.

Усилва ли се болката при кашлица? Вероятно се отнася за 2.

Пълзи ли болката по крака? Вероятно се отнася за 2.

Усилват ли се болката и схващането сутрин? Вероятно се отнася за 1 или 2.

Усилва ли се болката при навеждане напред? Вероятно се отнася за 2.

Усилва ли се болката при навеждане назад? Вероятно се отнася за 1.

Областта под кръста съвсем ли е схваната? Вероятно се отнася за 1 или 2.

 • SOS Хималайски Билков Мехлем с мумийо и прополис, Radika, 30 мл
 • Дяволски нокът - при болка и възпаление в ставите, Bioherba, 310 мг, 100 капсули
 • Причини за болки в гърба

  Основата на острата болка в гърба е мускулно дразнене, потискане и възпаление на корена на гръбначния мозък. Спиналните нерви се увреждат поради патологични модификации в гръбначния стълб. Болката в гърба от този характер изисква незабавна идентификация на причината и началото на лечението.

  Острата болка най-често дава на пациентите заболяване от дегенеративно-дистрофична група:

  болки в кръста;
  издатина;
  спондилоза,
  междупрешленната херния.
  Също толкова важна роля играе спазъм на гръбначния мускул. Поради съществуващия дискомфорт мускулите моментално се блокират, стават неподвижни. Такова заболяване се нарича радикулит.

  Някои болки могат да се появят внезапно. Пристъп на болка в гръбначния стълб изпреварва човек в най-неподходящия момент. Ако почувствате остра болка в гърба при движение, на необичайно място, трябва да се обърнете към специалист.

  Рискови фактори при болка в гърба - какво може да засили болката

  1. Физическа активност

  Ако отдавна не тренирате, може да ви е болезнено да се върнете към тренировките. Към мускулната болка може да се появи болка в гръбначния стълб и ставите. Въпреки това, в случай на правилно изпълнени упражнения, болката изчезва след няколко тренировки.

  2. Работа

  Неправилните пози на тялото имат не само естетически последици, но и причиняват болки в гърба и влошават физическата годност. Неправилното положение на гръбначния стълб причинява прекомерен натиск върху междупрешленните дискове (дискове), което може да причини силна болка.

  3. В търсене на прекрасно лекарство

  Няма магически лек за болки в гърба. Различни реклами за закупуване на добавки помагат, но само техните производители. Те дори могат да донесат известно облекчение, но няма да премахнат причините за болка. Никое лекарство или добавка не може да замени съответното упражнение.

  4. Вдигане на тежко

  Това е една от основните причини за болки в гърба. Особено, ако тежестите се вдигат с огънат гръбначен стълб. Извит гръбначен стълб води до неравномерно разпределение на теглото в прешлените.

  5. Фокусирайте се върху една диагноза

  При посещение при лекар често възниква ситуация, когато болката в долната част на гърба е класифицирана като неспецифична. На практика недвусмисленото определяне на причините за болката често е невъзможно.

  6. Чести наклони

  Навеждането напред често причинява болка. Проблемът е подобен на вдигането на тежести.

  7. Седяща работа

  Продължителното седене може да доведе до неблагоприятно изместване на прешлените. Освен това на практика няма хора, които седят правилно.

  9. Пушене

  Пушенето е вредно, всеки знае това. Малцина обаче са чували за научни изследвания, показващи, че тютюнопушенето може да причини болка в сакралния регион.

  10. Наднормено тегло

  Една от основните причини за болки в гърба. По-голямото тегло е допълнителна тежест за гръбначния стълб, особено в долната част на гърба.

  Лечение при болки в гърба

  Силните и продължителни болки в гърба изискват специализирано лечение. След като веднъж се установи дали се дължат на разместен диск или на патологично заболяване, можете и сами да приложите дадените по-долу лечения.

  Хидротерапия при болки в гърба

  • Топлите и студени компреси помагат при такова състояние и могат да се прилагат винаги, когато е необходимо. Пригответе два съда с вода, единия с гореща, другия със студена. Сгънете на три две хавлиени кърпи и потопете едната в горещата вода, след което я изцедите и я наложете върху болното място за 3 минути. Направете същото и с другата кърпа, със студената вода, за 1 минута. Редувайте ги в продължение на 20 минути.

  Масаж при болки в гърба

  Трудно е да си направите самомасаж, но масажът от специалист, ваш приятел или член от семейството що отпусне мускулите и ще облекчи болките в гърба. Легнете по корем върху твърда повърхност или седнете на стола с лице към облегалката. Мускулите от двете страни ни гръбнакатрябва да се масажират с дълбок  натиск  (ефлораж), а напрегнатите области (лопатките и задните части) с леки кръгови движения с върховете на пръстите (петрисаж).

  Акупресура при болки в гърба

  • Натискайте силно поне една минута обозначените точки.

  Упражнения при болки в гърба

  • Помага в някои случаи.

  Но не се препоръчва, ако усилва болката. Плуването, лекото разтягане и йога укрепват мускулите на гърба, без ди ги пренапрягат, и са важно предпазно средство.

  • Следните упражнения отпускат болезнено схванатите мускули чрез „масаж“ на целия гръб:

  • Седнете на рогозка или на килима със свити колене и ги прегърнете. Бавно се наклонявайте напред-назад, докато целият ви гръб докосне пода.

  • Легнете по гръб с разперени встрани ръце. Сгънете левия крак в коляното и поставете стъпалото от външната страна на десния крак. Раменете не се отлепят от пода. Наклонете лявото ноляно към пода. Задръжте така и после го вдигнете. Повторете с другия крак.

  Релаксация при болки в гърба

  • Почивайте си върху твърд матрак.

  • Подкрепете коленете и хълбоците, докато лежите, като пъхнете малка възглавничка под таза или под коленете.

  • Легнете настрани, ако изпитвате болки в краката.

  • При болки във врата и раменете пъхнете възглавничката под врата.

  • Опитайте се да премахнете напрежението от тялото по следния начин:

  • Затворете очи и се съсредоточете върху тялото си. Отпускайте поред всички части, като започнете с пръстите на краката и свършите с лицето и очите. Цялата процедура трябва да отнеме около 10 минути.

  Хирургично лечение при болки в гърба

  Повечето случаи на болки в гърба реагират на консервативно лечение. В някои случаи обаче трябва да прибягвате до хирургична помощ. Показание за спешна операция ще бъде компресия на гръбначния мозък. Ако лечението на болката в гърба изцяло не дава резултат и болката продължава повече от три до четири месеца, в този случай лекарят може да препоръча и операция. Целта на операцията обикновено е да се премахне причината за натиск върху нервния корен. Това може да е отворена операция, тоест отстраняване на диска или части от прешлените. Въпреки това, минимално инвазивните операции, като ендоскопска дисектомия или пункционна вертебропластика, стават все по-чести. Те по-малко нараняват околната тъкан, пациентът се възстановява по-бързо след операцията. Минимално инвазивната хирургия не е подходяща за всички видове проблеми с гръбначния стълб, предварителна проверка на пациента и съответният опит на хирурга играят важна роля.

  Видове болки в гърба според зоната

  По произход болките в гърба могат да бъдат:
  първични - причинени от хронични функционални или дистрофични промени в тъканите на гръбначния стълб и мускулите, понякога с участието на съседни структури - корените на гръбначните нерви;
  вторични - причинени от наранявания, възпаления, артрит или артроза на междупрешленните стави, увреждане на вътрешните органи.

  Продължителността на болката може да бъде: остра - възниква поради ново увреждане или нововъзникнало патологично състояние, неразривно е свързано с нея, продължава до шест седмици; подостър - продължава 6-12 седмици; хроничен - продължава повече от 12 седмици. Типичните клинични прояви ще зависят от източника на болката.

  Мускулно-тонични и миофасциални синдроми на болка Преохлаждането, постоянната неудобна поза по време на работа или почивка, неправилни двигателни стереотипи, дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, промяна на височината и еластичността на междупрешленните дискове причиняват натоварването на мускулите да се разпределя неравномерно.

  Някои от тях стават постоянно претоварени, някои, напротив, не получават необходимия товар. В резултат на това възниква спазъм в отделните мускули, причиняващ болка. Появяват се така наречените тригерни точки, въздействието върху които увеличава спазма и болката.

  Характерни особености на миофасциалната болка: ясно определена област (локална болка); усеща се в дълбочината на мускулния слой; в мускула се усеща плътна, стегната зона или връв, в която се откриват особено болезнени точки; при излагане на тези точки болката се усилва рязко, което кара пациента да се стресне (симптом на скок); ограничаване на мобилността; ако успеете да разтегнете мускула, болката намалява.

  Специализирана помощ при болки в гърба

  • С лечението на тези болести се занимават остеопатите и практикуващите широ. Специалист по акупунктура може да облекчи силните болки в гърба. Техниката  "Александър" е полезна за болки, резултат от неправилно положение на тялото, и след изчезването на първоначалната болка ще предотврати нейното появяване отново.

  Традиционна медицина при болки в гърба

  • Предписват се антивъзпалителни или отпускащи мускулите лекарства заедно с физиотерапия. Препоръчват се още тракция, носенето на хирургическа яка или корсет. В краен случай се извършва хирургическа намеса.


  Продукти свързани със статията

  1. Годжи Бери плод – Лиций, за очи и зрение, Lycium Barbarum, екстра качество
  2. Дяволски нокът корен на прах - за стави, Harpagophytum

   Дяволски нокът корен на прах - за стави, Harpagophytum

   Цена: 6,82 лв.

  3. Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

   Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

   Цена: 5,99 лв.