Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Алергии хранителни - предпазни мерки, лечение, хранене

Хранителни алергии причини

След прием, храната се разпада на компоненти-протеини, мазнини и въглехидрати. В някои случаи, някои от тези компоненти могат да навлязат в кръвния поток. В резултат на усвояването на антигени в кръвния поток, те се възприемат от имунната система на организма като заплаха. В резултат на това имунната система образува отговор, който включва специални протеини-имуноглобулини и невротрансмитери на възпаление-антихистамини.

За да може имунната система да подготви всичко необходимо за отговора на алергена, това отнема известно време. За определен период от време, клетките на имунната система произвеждат специфични антитела, насочени към конкретен алерген. Следователно, нищо необичайно може да възникне, когато за първи път срещне потенциално опасен продукт. Острият имунен отговор може да дойде много по-късно. Това е коварността на алергията като болест.

Трябва обаче да се отбележи, че истинската алергия, т. е. патологичен процес, включващ ресурсите на имунната система, е относително рядък. Много по-често с хранителни алергии смесват непоносимост към определени храни или хранително отравяне.

Храните, които най-често причиняват алергии, са млечните продукти, яйцата, ягодите, рибата и морските ракообразни, зърнените храни и някои подправки.

Хранителни алергии симптоми

Алергичните реакции могат да се развият веднага след като алергенът навлезе в тялото и след време-часове или дори дни. В последния случай те говорят за забавена алергична реакция. 

Хранителните алергии при възрастни в някои случаи могат да повлияят само на индивидуалните органи: кожата, храносмилателния тракт, дихателните органи, а в други случаи развиват системна алергична реакция, засягаща цялото тяло.

Клиничните симптоми на хранителни алергии са най-често срещани в следните видове
обрив
атопичен дерматит,
бронхиална астма,
ангионевротичен оток,
анафилактичен шок.

Симптомите включват още и обриви, гадене, повръщане, диария, образуване на газове, мигрена, обрив по кожата и дразнене, свръхчувствителност, промени в настроението, умора и ненаситен апетит.

Алергии хранителни - предпазни мерки, лечение, хранене

Предпазни мерки при хранителни алергии

• Алергиите към определени храни понякога са резултат от прекалено ранното отбиване на кърмачето. Опитайте се да го кърмите поне през първите шест месеца и по-дълго, ако е възможно. Привиквайте го към новите храни бавно и внимателно, преди да преминете към следващата, трябва да сте сигурни, че е усвоило предишната. Започнете с ориз и просо за бебета. През първата година не му давайте пшеница или мляко.

Хранене при хранителни алергии

• Първата стъпка е да установите кои храни (или напитки) не ви понасят. Можете да използувате следния метод:

• Направете списък на всички храни, които ви действат зле или предизвикват умора, кожни реакции, свръхактивност, раздразнителност и т.н.

• Направете списък на храните и напитките, които приемате всеки ден.

• Направете списък на всички храни, които редовно предизвикват у вас неутолим апетит.

• Направете списък на храните, които ще ви липсват, ако не са ви подръка.

• Направете списък на всички храни, които консумирате отскоро.

• Всеки продукт, който се появява повече от един път на тези списъци, е потенциален причинител на алергии.

• Можете да разпознаете причинителите на алергии чрез измерване на пулса. Измерете го при събуждане, точно преди хранене, 30 мин. след това и преди лягане. Ако измерванията са постоянни, тогава храните, които приемате, вероятно не причиняват алергии. Ако пулсът варира с 6 или повече удара, твърде възможно е храната да причинява алергия. Проверете чрез диагноза храните, в които се съмнявате. Спрете храната, в която имате съмнения, поне за 2 седмици, след което я опитайте отново и наблюдавайте дали ще предизвика симптомите. Подменете храните, които причиняват алергията, с подобни на тях, например соево мляко, козе мляко или сухо мляко може да замести кравето. След 6 месеца опитайте отново вьпросната храна: вероятно ще откриете, че вашата чувствителност към нея е изчезнала.

Специализирана помощ при хранителни алергии

•  За да намалят чувствителността към алергиите, причинени от храната, природолечителите обикновено препоръчват премахваща токсините диета. За това обаче трябва да се съветвате със специалист.

•  Ако не можете да установите на какво се дължи алергията, на помощ идва кинесиологът, който чрез изследване на мускулите ще установи кои храни водят до отслабване на организма.

•  Съветите на специалиста-хомеопат ще усилят имунната защита като цяло и следователно ще намалят чувствителността към потенциалните причинители на алергията.

Традициоина медицина при хранителни алергии

• Лекарите препоръчват да се избягват потенциалните причинители на алергията. Внимателно разгледайте съдържанието на преработените храни, за да се уверите, че не съдържат вещества, които могат да причинят пристъп.

  1. Полекс, За борба с поленовите алергии, Капсули х 50
  1. АЛЕРМИН ® ( ALLERMIN ) за АЛЕРГИИ - 50 мл
  1. САПУНЕНИ ЯДКИ - ЕСТЕСТВЕН ОСАПУНИТЕЛ