Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ползи за здравето на жълтия кантарион

Тревожност, депресия и промени в настроението

жълт кантарион, кантарион, билка, билкиПроучванията показват, че жълтият кантарион съдържа значителни количества хиперфорин и хиперицин, които могат да повишат освобождаването на невротрансмитери (допамин, норепинефрин и серотонин), които модулират мозъчните сигнали между клетките и играят важна роля за оптималната функционалност на нашата нервна система. Хиперицинът, в жълтия кантарион, е способен да инхибира телесен химикал, моноаминооксидаза, която е свързана с тревожността и депресията. В резултат на това билката може да предизвика усещане за благополучие, което може да помогне при лека до умерена депресия, промени в настроението, ниски енергийни нива и хронична умора.

 

Махмурлук и алкохолизъм

Изследователите смятат, че мощният компонент на жълтия кантарион, хиперфорин, може да помогне за лечение на махмурлук и алкохолизъм. Ето защо, чай, приготвен от жълт кантарион, може да бъде много ефективен.

За да направите чай от жълт кантарион, сложете в чаена чаша с вряла вода една супена лъжица от цветята. Оставете да престои около 5 минути и прецедете чая, след което добавете мед като естествен подсладител. За борба с алкохолизма, пийте по една чаша чай след закуска и вечеря всеки ден около 4 до 6 седмици. За облекчаване на симптомите на махмурлук, пийте този чай два до три пъти през деня. Чаят може да бъде заменен с една дневна капсула от 300 мг екстракт от жълт кантарион.

 

Болестта на Паркинсон

Смята се, че допаминовата дисфункция е една от причините за болестта на Паркинсон и шизофрения. Някои проучвания показват, че жълтият кантарион може да повиши нивата на невротрансмитера допамин. Проучванията показват също, че антиоксидантната активност на билката може да помогне с невронната дегенерация, свързана с появата на болестта на Паркинсон. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се докаже степента на ефективността на билката. Възможно е обаче, пиенето по една чаша чай от жълт кантарион или приема на една капсула от неговия екстракт редовно с храна,  да попречи на развитието на болестта на Паркинсон при хора в риск.

Синузит и хронична кашлица

Жълтият кантарион има антибиотична и антивирусна активност, която може да помогне за облекчаване при запушване със секрети на синусите, полезна е и при симптомите на грип и бронхит. Пиенето на чаша чай от жълт кантарион след закуска и вечеря може да помогне за облекчаване на проблемите с гърлото и синусите.

Рани и синини

Жълтият кантарион има антибактериална и аналгетична активност. Ето защо, балсам, масло или лапа, направени с цветовете и листата от жълт кантарион, могат да помогнат за лекуване на порязвания, рани, ухапвания от насекоми, циреи и натъртвания. Нанасяйте масло от жълт кантарион 3-4 пъти върху раната през целия ден.

 

Продукти свързани със статията

  1. КАНТАРИОН ЖЪЛТ , ЗВЪНИКА ,  САМО ЦВЯТ И ЛИСТ , без клечки , Hypericum perforatum L.
  2. ЖЪЛТ КАНТАРИОН ЧАЙ, 20 ФИЛ, 30 ГР, БИОХЕРБА
  3. ЖЪЛТ КАНТАРИОН, Тинктура 50 мл