Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЗСЪНИЕТО ЧРЕЗ АРОМАТЕРАПИЯ

ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЗСЪНИЕТО ЧРЕЗ АРОМАТЕРАПИЯ
Няколко капки етерично масло осигурават здрав сън и пълна релаксация

аромотерапията помага при безсъниеВсеки, който си е самоналожил забързан ритъм на живот, понякога се претоварва с притеснения и отговорности. Сънят често убягва на такива хора.

Преди много години, докато се подготвях за изпитите си в училище, заспиването ми вечер се беше объркало поради непрекъснатите ми опасения от неуспех. Щом напрегнатите ситуации приключеха (получех оценките от изпитите), бивах отново в състояние да заспивам бързо, след като си легна.

Сега рядко ми се случва да будувам нощем, но силата на ума е толкова голяма, че когато започнат да ме безпокоят натрапчиви мисли, се получава един омагьосан кръг и са необходими решителни мерки, за да изляза от него. Ако ме безпокоят негативни мисли (някой ме е притеснил или пък съм взела решение пряко волята си, тъй като дадената ситуация не е зависила от мен), взимам лист хартия и записвам противоречивите си мисли, докато ги изхвърля от главата си. Мога да напиша рязко писмо до човека, който ме е докарал до негативното състояние, като си представям ефекта върху получателя. Когато почувствам, че съм се разтоварила, поръсвам няколко капки мащерка върху електрическата си горелка и с аромата от приятната билка, проникващ в ума ми. заспивам. Преоткривам непрекъснато, че през нощите, когато съм използвала мащерка, сънят ми е бил по-дълбок от нормалното. Разбира се, на сутринта скъсвам писмото. Не ми е необходимо да го изпращам — достатъчно е, че съм написала черно на бяло разрушителната си мисъл и съм се отървала от неприятните емоции, които са ме лишавали от почивка.

 

Много хора страдат от хронично безсъние и разбират, че естественият ритъм на тялото им е бил нарушен. Някои от тях решават, че единственият начин да заспиват лесно е всяка вечер да взимат транквиланти, за да могат да се радват на здрав сън през нощта, без да се чувствуват махмурлии и недоспали на следващата сутрин.

ваната с лавандула помага на добрия сънЛавандулата е много силен седатив и ако се използва във вана вечер, разпръсква менталното и физическо напрежение и помага за пълноценен сън през нощта. Добавете 5-6 капки лавандула в приятно гореща за вас вана. Не се трийте с кесия. Такава вана не се взима за хигиена, а за почивка и релаксиране — просто си лежете във ваната и се наслаждавайте. Не казвам, че излежаването ви във ваната трябва да е ограничено — стойте си там, докато ви е приятно. Ако е нужно, добавете още гореща вода. Някои от моите роднини пенсионери могат да ви се закълнат, че ваната с лавандула несъмнено помага за здрав сън през нощта. На следващия ден те бликат от жизненост.

При лекуването на безсъние здравият разум трябва да играе важна роля. Добре е обядът да е по-обилен от вечерята. Храните, известни като стимуланти, би трябвало да се избягват. Такива са кафето и шоколадът, тъй като те могат да усилят невъзможността ни да „изключим". За хората, които страдат от безсъние и не харесват миризмата на лавандула или мащерка, мирисът на портокалови цветове (етеричното масло периш) ще свърши същата работа. Въпреки че е много леко и флорално, периш е седатив и може да се използва както самостоятелно, така и заедно с лавандула и с мащерка. Всички тези масла могат да се капват на крайчето на възглавницата или да се използват като ароматизатори на стаята.

 

Какво трябва да съблюдавате при смесването и приложението на етеричните масла

Винаги измивайте ръцете си преди и след смесване на етеричните масла. Никога не забравяйте, че етеричните масла са концентрирани, не са предназначени за употреба в неразредено състояние върху кожата. Имайте предвид, че кожата на лицето и по специално около очите е най тънка и разреждането на етеричните масла преди прелагане в тези зони трябва да е по-голямо. Ако има разливания, избършете ги.