bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Жълт ароматен шибой, действие и приложение на билката

CHEIRANTHUS CHEIRI L.

(сем. Cruciferae — Кръстоцветни)

6iboi.jpg
Български народни наименования на билка жълт ароматен шибой

жълт шибой, менкеше (тур.), шибой.

Народни наименования в други страни на билка жълт ароматен шибой

Руски - желтофиоль садовая, лакфиоль, Aнглийски - wallflower, gillyflower, Немски – Goldlack, Френски - giroflee jaune, violier jaune.

Употреба на жълтия шибой като лековита билка

В народната медицина против спазми на коремните органи и против главоболие: 1 чаена лъжичка счукани стръкове от билката се запарват в 250 г вряща вода, след изстиване запарката се прецежда и се пие по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден. В по-големи дози билката е отровна.

За лечение на сърдечна недостатъчност е създаден в Русия от билката глюкозидният препарат „гликофиол".

Резултатите, получени у нас, са показали, че извлеците от семената на нашата билка имат слабо, без практическа стойност хипотензивно действие.

Характерни особености на билка жълт ароматен шибой

Жълтият шибой е многогодишно растение, почти полухраст. Коренът е силно разклонен, дълбоко проникващ в почвата, вдървесинял. Стъблото е до 60 см високо, разклонено, ръбесто, покрито с двуразделни власинки, в долната си част вдървесинено, гъсто облистено. Листата са ланцетни, на върха заострени, целокрайни или слабо назъбени, долните с къси дръжки, а горните приседнали, клиновидно стеснени към основата си. Цветовете са сравнително едри, събрани в гъсти гроздове на върха на стъблото и разклс- ненията му. Чашелистчетата са 4, линейно-ландетни, гъсто влакнести, по края с бяла ципеста ивица, а външните в основата с торбесто разширение. Венчелиетчетата са златножълти, оранжевожълти до кафяви, с тесен, дълъг нокът. Плодът е 4-ръбеста сплесната цилиндрична шушулка с много семена. Цялото растение има приятна миризма. Цъфти в началото на лятото.

 • Лайка оситнен цвят - при гастрит и язва, Matricaria chamomilla L.
 • Лечебни свойства, заболявания и състояния на билка жълт ароматен шибой

  В малки дози предизвиква увеличаване на амплитудата на сърдечните контракции и намаляване на ритъма, в големи дози - систоличен сърдечен арест. Използва се като слабително и деконгестант. Цветовете имат диуретично, холеретично, слабително, обезболяващо и антиконвулсивно действие. Лекарствата, базирани на него, се използват успешно при сърдечна недостатъчност, ревматични и подагрозни болки като диуретик, болкоуспокояващо и антиконвулсантно средство. В допълнение, препарати от цветовете се препоръчват под формата на капки при жълтеница и хроничен запек (като слабително), както и за предотвратяване на апоплексичен инсулт и парализа. В гинекологичната практика инфузията на цветя и листа на растение се използва като средство за предизвикване и засилване на менструацията.

  Разпространение и размножаване на билка жълт ароматен шибой

  Билката произхожда от Средиземноморието. У нас я сеят из градините като декоративна. Размножава се чрез семена.

  Употребяема част на билка жълт ароматен шибой

  Стръковете (Herba Cheiranthi cheiri) и семената (Semen Cheiranthi cheiri).

  6iboi_2.jpgВреме за бране на билка жълт ароматен шибой

  Стръковете се берат през май — юни.

  Начин на сушене на билка жълт ароматен шибой

  Събраният материал се суши в проветриви помещения или в сушилня при температура, не по-висока от 35°.

  Семената се берат във восъчната им зрелост. Тогава се ожънва цялото стъбло, като се навързва на малки снопчета и се оставят да дозреят. След това се изчукват или овършават, изпадналите семена се прочистват чрез превяване и пресяване и се доизсушават в сухи и проветриви помещения.

  Рандеман на билка жълт ароматен шибой

  От 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

  Съхранение на билка жълт ароматен шибой

  Стръковете и семената да се съхраняват предпазливо настрана от неотровните дроги.

  Съдържание на билка жълт ароматен шибой

  Цветовете съдържат етерично масло, в състава на което влизат анисалдехид и метилантранилат, кверцетин, изорамнетин, фермента мирозин, дъбилни вещества, глюкозида хейрантин, холин, и алкалоида хейринин.

  Семената съдържат сърдечно действащитеглюкозидй: хейротоксин, хейрозид А, хейрозид Н, хейрантин, глюкохейролин, рафанол и до 26% тлъсто масло. Намерени са още 2 неизследвани още добре аморфни глюкозида — J и К.

  Тлъстото масло се състои от глицеридите на линолевата, еруковата, олеиновата и линоленовата киселина.

  Медоносно и декоративно растение.

  Противопоказания на билка жълт ароматен шибой

  Отровно растение, така че вътрешната употреба на лекарства, базирани на него, изисква големи грижи. Противопоказанията за употреба са предимно при децата, при бременността и кърмене, както и при индивидуална непоносимост.