Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Жабина лъжичка, жабник, жиловлековидна лаваница

Жабина лъжичка, действие и приложение на билката

Alisma Plantago-Aquatica L.
(сем. Alismataceae — Лаваницови)

jabina-lyji4ka.jpg
Български народни наименования на билката жабина лъжичка

жабина лъжичка, жабник, жиловлековидна лаваница, обикновена лаваница, попова лъжичка.

Народни наименования в други страни на билката жабина лъжичка

Руски - частуха подорожниковая, Aнглийски - water-plantain; Немски - Froschloffel; Френски - fluteau.

Употреба на жабината лъжичка като лечебна билка

В източните страни (Китай,Индия) билката се употребява против диабет, нефрит, бъбречни страдания и кръвно налягане. Нашата народна медицина я прилага като пикочогонно средство: 2 чаени лъжици ситно нарязана билка се вари 10 мин. в една чаена чаша вода, прецежда се и се изпива на 3 — 4 пъти за 1 ден. Поради съдържанието на голям процент скорбяла коренищата (в сухо състояние) могат да се употребяват и за храна.

Характерни особености на билката жабина лъжичка

Жиловлековидната лаваница е многогодишно тревисто растение. Коренището е до 2 см дебело, с множество коренчета. В някои подвидове петурите на долните листа и листата на младите растения са плуващи, а останалите листа са яйцевидни до ланцетни, на върха заострени, в основата си слабо сърцевидни, с дръжки. Съцветието е рядко, по-дълго от листата, а прешлените му (долните) са отдалечени един от друг до 20 см. Цветовете са хермафродитни с по 3 чашелистчета и венчелистчета и 6 тичинки. Дръжките на цветовете са 1 — 3 см дълги. Чашелистчетата са широко яйцевидни, до 3 мм дълги, до 2 мм широки, възтъпи, зелени. Венчелистчетата са възкръгли до широко обратно яйцевидни, с нокътче в основата, до 6 мм дълги, бели или червеникави, а към нокътчето жълти. Плодчетата са клиновидни, с 1 или 2 браздички на гърба. Семената са почти черни, прозиращи странично през тънката обвивка на плода, която е приспособена за плуване върху водната повърхност. Свежият сок от цялото растение дразни кожата и предизвиква образуване на мехури по нея. Свежото растение е отровно. След изсушаване отровността изчезва. Цъфти през юни — септември.

Разпространение на билката жабина лъжичка

В Европа, Азия и Северна Америка. У нас  се среща из локвите, заблатените и мочурливите места, по периферията на блатата и др. из цялата страна до 1000 м надморска височина, а дори и по-високо. Опасен заплевелител, особено из оризищата.

Употребяема част на билката жабина лъжичка

Коренищата (Rhizoma Plantaginis aquaticae).

Време за бране на билката жабина лъжичка

Септември — октомври.

Начин на бране на билката жабина лъжичка

Изваждат се от тинята и се отрязват коренищата заедно с корените към края на развитието на надземната част, измиват се и се оставят да се отцедят,а при нужда се нарязват на късове, дълги 8 — 10 см.

jabina-lyji4ka_2.jpgНачин на сушене на билката жабина лъжичка

Така подготвеният материал се суши на слънце, в проветриви помещения или в сушилня при температура до 40°.

Рандеман на билката жабина лъжичка

От 6 до 8 кг свежо коренище с корени се получава 1 кг сухо.

Опаковка на билката жабина лъжичка

В торби със стандартно тегло.

Съхранение на билката жабина лъжичка

В сухи и проветриви помещения.

Съдържание на билката жабина лъжичка

В коренищата е установено високо съдържание (3,85%) на глюкозиди (29), както и на 5 нови тритерпени (84), дъбилни вещества, малко етерично масло, смоли, нишесте, сапонини 0,52% и др. (20). По данни от изследвания в НИХФИ растението не съдържа алкалоиди. Има случаи на отравяния на добитък със свежите коренища.

Декоративно растение при малки изкуствени заблатявания, както и в басейни.

Медоносно растение.