Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Циклама, обикновено ботурче, кукрек, действие и приложение на билката

Cyclamen hederifolium Ait. (С. neapolitanum Ten.)


Английски – Sowbread, Руски - Цикламен, Френски – Cyclamen, Немски – Alpenveilchen
Сем. Primulaceae — Игликови

ciklama.jpg

Експериментални и клинични данни на билка циклама

Интравенозното въвеждане на извлеци от билката на опитни животни предизвиква забавяне на сърдечната дейност и бързопреходно понижаване на артериалното кръвно налягане. Основно действащото вещество в билката е сапоноидът цикламин, който притежава курареподобен ефект. Това обяснява използването на цикламите в древността за получаване на отрова, с която са се намазвали върховете на стрелите при лов. Цикламинът притежава силно хемолитично действие. Хемолитичният индекс възлиза на 363 000 и е по-голям от този на някои други сапонини, като сенегин, сапотоксин и др. Според ученият Аничков през 1972г. видът Cyclamen adsharicum (Pobed) притежава противоглистно действие.

Емпирични данни на билка циклама

В миналото билката е била използвана широко в народната медицина при различни заболявания. Билката може да се използва като успокояващо централната нервна система средство при нервни оплаквания, както и при обща отпадналост и неразположение. По данни на Leclerc (1976) алкохолатурата има добър симптоматичен ефект при болни с оплаквания от шум и бучене в ушите. Според Попов (1967) пресният сок от коренищата може да се използва ефективно при гинекологични заболявания (бяло течение) чрез локалното му прилагане. При синузити и главоболие от простуден характер се препоръчва поставяне на 1 — 2 капки неразреден сок в носа, като след 5 мин болният започва да киха, оплаква се от чувство на топлота в главата, изпотяване, а от ноздрите се отделя обилен секрет, след което бързо се получава добро самочувствие.

Описание на билка циклама

Многогодишно тревисто растение с подземно видоизменено стебло — кръгла сплесната грудка до 15 — 20 см в диаметър. Листата на дълги дръжки, кръгли, в основата сърцевидни. Цветовете на дълги дръжки, излизащи от грудката. Венчето с къса тръбица и 5 елиптични, обърнати назад дяла. Плодът кълбеста многосеменна кутийка, плодните дръжки спирално завиващи се и заравящи плода в земята, където узрява. Цъфти февруари — март. Листата се развиват след цъфтежа наесен.

Грижи за циклама

Цикламата предпочита хладна стая (13-16 градуса) с ярко осветление. Източните или Западните прозорци през лятото и южните през зимата са най-добрите положения за домашната циклама. Не поставяйте циклама под директна слънчева светлина или в близост до източника на топлина (парно, камина). Заедно с прохладата, цикламата предпочита относително влажен въздух.
Цикламата трябва да се полива, само когато повърхността на почвата е леко изсъхнала. По-добре е да се полива отдолу в паничката.

Лечение при синузит и артритни болки на циклама

Цикламата се използва за лечение на доста сериозни заболявания. В много случаи в комбинация с традиционното лечение могат да се постигнат добри резултати.
Основната употреба на растението е лечението на заболявания на носа:
синузит;
хрема;
синузит;
полипи в носа;
аденоиди;
задръствания и т.н.
Сокът от растението интензивно почиства синусите на носа. Освен това помага при лечението на главоболие, опорно-двигателна система, ревматизъм, артрит, подагра, депресия, лека раздразнителност, кожни заболявания.

Веднъж попаднал в носа, сокът има дразнещ ефект върху нервните окончания, причинявайки голямо количество слуз в носа, околоносни синуси. Това води до нормализиране на вискозитета на секрета, в резултат на което той свободно напуска максиларните синуси. В резултат на това количеството на течността в клетките намалява, подуването намалява, дишането става свободно. Освен това възстановяването става във всички параназални синуси.

Разпространение на билка циклама

Расте из широколистни гори и храсталаци, из каменисти места. Разпространено из Предбалкана (Търновско), Източните и Средни Родопи, Средна гора, Сакар планина и планините на Югозападна България, докъм 1000 м надморска височина. Среща се в Южна Европа.

В Североизточна България, Източна Стара планина и Странджа се среща друг вид: Cyclamen coum Mill. — източно ботурче.
ciklama_2.jpg

Дрога на билка циклама

Луковицата (Tubera Cyclaminis).

Съдържание на билка циклама

В луковиците се съдържат сапонинът цикламин и горчиви вещества. Съдържанието на билката още не е уточнено.

Нежелани ефекти на билка циклама

Според руския Гусьшин през 1962г. всички видове циклами са отровни. Клиничната картина на отравянето е нехарактерна. Тя се манифестира с повръщане, световъртеж, главоболие, обща отпадналост, а при тежки случаи — гърчове, сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. Лечението на отравянето е неспецифично — прави се промивка на стомаха и се дават симптоматични средства.

Начин на приложение на билка циклама

Една супена лъжица нарязани грудки се запарват с две чаши вода, течността се прецежда и се пие в продължение на два дни. Може да се получи алкохолен извлек, като 1 г грудки се залеят с 10 г 70° спирт и се оставят да престоят няколко дни. Взема се 2 — 3 пъти дневно по 30 капки.