bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Смрадлика, тетра, действие и приложение на билката

Cotinus coggygria Scop. (Rhus cotinus L.)

Aнглийски — Smoke tree, Pуски — Скумпия коггигрия, Френски — Arbre a perruque, Hемски- Periickenstrauch
Сем. Anacardiaceae — Смрадликови

 • Смрадлика лист – Тетра, промивки при рани и хемороиди, Cotinus coggygria Scop.

  Смрадлика лист – Тетра, промивки при рани и хемороиди, Cotinus coggygria Scop.

  Цена:

  Редовна цена: 1,66 лв.

  Промо цена 1,49 лв.

  -10%

 • Смрадлика Тинктура - за венци и кожа, Bioherba, 50 мл

  Смрадлика Тинктура - за венци и кожа, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 4,07 лв.

  Промо цена 3,66 лв.

  -10%

 • смрадлика, тетраУпотреба на смрадлика, тетра

  Смрадликата се употребява външно като противовъзпалително и антисептично средство при кожни заболявания, бяло течение, акне, гнойни пъпки, рани, подувания от измръзване и потене на краката, при хемороиди, циреи, възпаление на венците и др.

  По 100 г ситно нарязани листа от смрадлика в 1 литър вряща вода, а след изстиване се прецежда — за компреси, промивки и лапи (с остатъка след прецеждането), като противоотрова при отравяне със солите на тежки метали, алкалоиди и др.

  При възпалени венци се използва една сравнително лесна, но ефикасна рецепта: равни части от билките смрадлика и лайка се смесват със сода бикарбонат / чаена лъжичка/ след което сместа се растваря в един литър вода. Поставя се на слаб огън да ври около 5 минути. След като се прецеди сместта се използва за промивка на венците.

  Смрадлика - ползи и действие

  Добре известната билка е доказала във времето си своите невероятни ползи на смрадликата за лечението на редица проблеми. Освен за бързото възстановяване на повърхностни и дълбоки рани, растението има лечебни свойства и за вътрешни болести като диария и киселини. При вътрешно приложение обаче не трябва да се приемат повече от една-две чаени лъжици, тъй като действието на смрадлика е много силно.

  Смрадлика чай

  Когато се прави от смрадлика чай, трябва да се има предвид, че най-често се използва самата вода на чая за компреси и външно приложение. Приемането на чай от смрадлика вътрешно става само след консултация с лекар. Растението е с много силни свойства и може да предизвика нежелан ефект при прекаленото му приемане.

  Смрадликата може да се използва и за козметични цели

  За мазна кожа се използва една изпитана рецепта:равни части / една супена лъжица/ смрадлика и мащерка се заливат с половин литър вряла вода. 

  След 10-15 минути се прецеждат през много ситнна цедка или през марля. Изтиналата отвара се използва за почиствене на лицета. Тъй като тук се използва стягащият ефект на смрадликата, то е особено полезна ако тази процедура се извършва след парна баня. 

 • Етерично масло от Смрадлика (Smoketree oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Смрадлика (Smoketree oil), Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 6,59 лв.

  Промо цена 5,93 лв.

  -10%

 • Невен и Смрадлика Тинктура - при парадонтоза, Bioherba, 50 мл

  Невен и Смрадлика Тинктура - при парадонтоза, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,83 лв.

  Промо цена 5,24 лв.

  -10%

 • Билката смрадлика се употребява и при пигментни петна

  Равни части смрадлика, семе от копър и овесено брашно се смесват с една част зехтин, сместа се хомогенизира, след което се нанася върху пигментните петна и след 20 минути се измива с хладка вода.

  Смрадлика, тетра противопоказания (не използвайте чай от смрадлика за пиене!)

  Билката смрадлика не трябва да се употребява за вътрешно лечение. Може да се използва за изплакване на устата и венците, но не се препоръчва чай от смрадлика за пиене. 

  Експериментални и клинични данни на смрадлика, тетра

  Във връзка с високото съдържание на дъбилни вещества и етерични масла билката смрадлика се прилага като адстрингентно и противовъзпалително средство за лечение на дерматити, изгаряния, измръзвания, гингивити, възпаления на женските гениталии. Запарки и екстракти от смрадлика са показали хипотензивен ефект. Смрадликата е една от най-популярните билки, които са приложими в гинекологията. Билката е много ефикасна при бяло течение.

  Народната медицина прилага смрадликата при потене на краката, гнойни рани, вътрешно при язвена болест и диарии. Смрадликата е чудесно лекарствено средство при остри и хронични възпаления на устната кухина (пародонтоза , лош дъх , афти в устната кухина, стоматит, пиорея, възпаление на венците и т.н.).

  Описание и разпознаване на смрадлика, тетра

  Билката смрадбика е храст, до 4 м висок, рядко ниско дърво. Клонките на смрадликата са с гладка червеникава кора и жълта дървесина. Листата са обратно яйцевидни или елиптични тъпи голи зелени, често с червеникав оттенък. Цветовете на смрадликата са дребни, събрани във връхни разперени метличести съцветия. Плодът е сух, едносеменен и тъмнокафяв. Цъфти май — юни.

  Разпространение на смрадлика, тетра

  Билката смрадлика расте по сухи каменисти и скалисти места, из храсталаци и разредени дъбови гори, обикновено на варовик. Разпространено в по-топлите части на страната докъм 800 м надмор¬ска височина. Среща се в Южна Европа.

  Дрога и значение /билка/ на смрадлика, тетра

  За лечебни цели се използват листата (Folia Cotini coggygriae) на смрадликата. Листата се берат по време на цъфтежа на билката, но не и след като плодовете са се оформили.

  Съдържание на смрадлика, тетра

  Галотанини 15 до 25%. Листата на смрадликата, растяща в България, съдържат средно 18,95%. Установени са 3 до 5% свободна галова и елагова киселина, етерично масло от 0,13 до 0,21% с 50% мирцен, 10% алфа-пинен, до 10% камфен, линалоол, алфа-терпинеол; флавоноидите мирцетрин (рамнозид на флавонола мирицетанин), кверцетин и др.

  смрадлика, тетраНачин на сушене на смрадлика, тетра

  Събраните листа от смрадлика след прочистване от случайни примеси и повреди се сушат на слънце или на сянка, а така също и в сушилня при температура до 50°. През време на сушенето, особено в началото, трябва да се разбъркват и обръщат по-често.

  Не се допуска подложената на сушене билка да се овлажни от дъжд или роса, защото в такъв случай съдържанието на танини, заради които билката се цени, намалява извънредно много.

  Събраните за индустриални цели леторасли се разстилат на харман и се сушат на слънце, в проветриви помещения или в сушилня при температура до 50°. След изсушаванетто те се овършават, едрите стъбла се отстраняват, а всичко останало (листата и частите от по-тънките стъбла) се събира и използува.

  Рандеман на смрадлика, тетра

  От 3 кг свежи листа на смрадлика се получават 1 кг сухи.

  Описание на готовата билка смрадлика, тетра

  Изсушените листа от смрадлика са цели или едро натрошени, тъпи, с ясно очертано жилкуване. Горната им страна е тъмнозелена, а долната — сивозелена. Миризмата е ароматична, характерна, а вкусът—тръпчив.

  Природозащитен статут и заплахи на билка смрадлика, тетра

  Смрадликата не е защитен вид. Потенциална заплаха за вида е свръх експлоатацията на находищата му. Препоръчва се еднократното черпене от популацията да не превишава 70% от нея.

  Повторно черпене от находищата при наличие на по-големи запаси се препоръчва след 2-3 години. При събиране на листата не трябва да се режат и чупят дебелите стари клони, което силно уврежда развитието на растенията и в следващите години се получават по-ниски добиви.

  Продукти свързани със статията

  1. Смрадлика лист – Тетра, промивки при рани и хемороиди, Cotinus coggygria Scop.

   Смрадлика лист – Тетра, промивки при рани и хемороиди, Cotinus coggygria Scop.

   Цена:

   Редовна цена: 1,66 лв.

   Промо цена 1,49 лв.

   -10%

  2. Смрадлика Тинктура - за венци и кожа, Bioherba, 50 мл

   Смрадлика Тинктура - за венци и кожа, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 4,07 лв.

   Промо цена 3,66 лв.

   -10%

  3. Етерично масло от Смрадлика (Smoketree oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Смрадлика (Smoketree oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 6,59 лв.

   Промо цена 5,93 лв.

   -10%