Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Самобайка, действие и приложение на билката

(бабичева трева, бръшлянова самобайка, върболиче)

Glechoma hederacea L.
Английски - Ground ivy, Немски - Gundelrebe, Френски - Lierre terrestre, Руски - Будра плющевидная
Сем. Lamiaceae - Устоцветни

Самобайка
Основно действие на билка самобайка

Самобайката, известна още като бабичева трева, бръшлянова самобайка или върболиче, има установено полезно действие при хронични бронхити.

Ползи на билка самобайка

Бръшляновата самобайка се използва при заболявания на дихателните пътища (фарингити, ларингити, хронични бронхити, бронхиална астма). Дрогата се прилага и при секреторни нарушения на храносмилателния апарат, и като лек диуретик, препоръчват учените след поредица от изследвания на действието на самобайката. Тези свойства на билката биха могли да се обяснят със съдържащото се в нея етерично масло. Още големият природоизследовател Александър фон Хумболт (1769—1859) горещо е препоръчвал като укрепващо средство на пролет да се консумира супа от смес от прясно набрани бръшлянова самобайка, листа от бял равнец, парички, пореч (Nasturtium officinale), обикновена коприва и листа от ланцетолистен жиловлек. Две шепи от тази билкова смес бързо се измиват със студена вода, след това се нарязват на ситно, накисват се със студена вода и съвсем за кратко се възваряват. Супата се подправя с леко запържено в масло брашно.

Външно се прилага отвара от дрогата на самобайка при циреи.

Начин на приложение на билка самобайка

Вътрешно бръшляновата самобайка се прилага под форма на запарка - 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога на 1 чаша вряща вода - доза за 1 ден. Отварата за компреси се приготвя от 2-3 чаени лъжички дрога и 1 чаена чаша студена вода; оставя се да ври 15-20 минути.

Описание на билка самобайка

Самобайката, позната още като бабичева трева, бръшлянова самобайка или върболиче, е многогодишна тревиста билка. Стеблото е четириръбо, пълзящо или полегнало, вкореняващо се във възлите, с изправени или възходящи цветоносни разклонения, 15-40 (60) см високи. Листата на самобайката са срещуположни, бъбрековидни до сърцевидно закръглени, тъпи до почти заострени, едро тъпо назъбени, разредено влакнести. Цветовете обикновено са по два (до 5) в прешлените в пазвите на листата. Венчето е тръбесто двуустно, синьо-виолетово с пурпурни точки на долната устна. Плодът на самобайката е сух, разпадащ се на, 4 орехчета. Самобайката цъфти от април до юни.

СамобайкаУпотреба в народната медицина на билка самобайка

Самобайката се използва широко в народната медицина като противовъзпалително, стимулиращо храносмилането и общия метаболизъм, за зарастване на рани, засилване на регенерацията на костната тъкан по време на фрактури, подобряване на кръвообращението и изтъняване на храчките. В народната медицина се използват цъфтящите издънки.

За лечение на дерматози на кожата, циреи, язви, при фрактура на костите, възпаление на ставите, запарена прясно смляна трева от самобайка или нейната концентрирана инфузия се използват за превръзки. Необходимо е да сменяте превръзката 2 пъти на ден. Счуканите листа се прилагат и при рани или абсцеси за по-доброто им заздравяване.

Разпространение на билка самобайка

Самобайката, позната още като бабичева трева, бръшлянова самобайка или върболиче, расте из влажни и сенчести, тревисти и. храсталачни места, край реки и потоци, по-рядко по изоставени места и в посевите. Разпространена е из цялата страна (предимно в низините и предпланините) докъм 1000 м надморска височина. Освен у нас, самобайката се среща и в цяла Европа.

Събиране и съхранение на самобайка

За лечебни нужди се бере цялата билка. Събирането на суровини се извършва по време на цъфтежа на растенията. Билката се използва както прясна, така и сушена. Сушенето обикновено се извършва на сянка на открито или в помещение с подходяща вентилация, докато материалът се полага на тънък слой върху хартия или плат. В сушилнята билката може да се изсуши при температура не повече от 35 ° С. Съхранявайте изсушената трева в стъклени буркани или картонени кутии. Срок на годност на суровините е 1 година.

Дрога на билка самобайка

Надземната цъфтяща част (Herba Glechomae, Herba Hederae terrestris, Herba Nepetae).

Съдържание на билка самобайка

Надземната част съдържа: 5,9 - 7,5% дъбилни вещества, глеохомин, глеухолин и др. горчиви вещества - до 31 мг%, аскорбинова, винена, оцетна, кафеена, синапова, р-кумарова, ферулова и тритерпенова киселини, холин, смоли, 8,2 мг% каротини, 0,03-0,55% етерично масло, свободни аминокиселини (метионин, цистеин и серин), сапонини.

Продукти свързани със статията

  1. БРЪШЛЯН , БИЛКА ЛИСТ , Hedera helix L.
  2. Андрографис , стрък, Andrographis paniculata , имунитет, природен антибиотик
  3. ИСОП ЛЕЧЕБЕН , СТРЪК , Hyssopus officinalis L.
  4. ИРИС , ПЕРУНИКА , КОРЕН , Iris Germanica L.