Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Разклонена боянка, действие и приложение на билката

Erysimum diffusum Ehrh. (E. canescens Roth)

Aнглийски - Treacle mustard, Pуски - Желтушник серый, Френски - Erysimon, Немски - Grauer Schoterich.
Сем. Brassicaceae (Cruciferae) – Кръстоцветни

Разклонена боянка

Експериментални и клинични данни на билката разклонена боянка

Отговорни за носената от растението активност са съдържащите се в него два глюкозида, които по своите ефекти наподобяват строфантина. Двата глюкозида показват сходна фармакологична характеристика. Различават се главно в две направления: 1. Еризимозидът кумулира в относително по - голяма степен, отколкото еризимина. 2. При перорално въвеждане той се резорбира по-добре. Това негово свойство позволява и оралното му приложение за разлика от еризимина.

Най-съществените ефекти и на двата глюкозида са от страна на сърцето. И експериментално, и клинично е доказано, че те упражняват положителен и отрицателен хронотропен ефект. В условия на моделирани ритъмни нарушения на сърцето те оказват антиаритмично действие, изразяващо се в забавяне и нормализиране на сърдечните съкращения.

Въвеждани в острия период на експериментален инфаркт на миокарда, те ускоряват оздравителните процеси, оказват положително влияние на коронарното и колатералното кръвообращение, подобряват и стабилизират електрокардиографските изменения. Специално ефектите им по отношение на ЕКГ не се различават съществено от ефектите на строфантин-К.

В условия на моделно създаден миокарден инфаркт еризиминът и еризимозидът повишават кислородната консумация от миокарда. Този техен ефект е качествено подобен и количествено дори по-подчертано изявен от аналогичния ефект на строфантин-К.

По всичко изглежда положителният инотропен ефект на тези глюкозиди стои в основата на умерено изразеното повишаване на артериалното кръвно налягане.

Глюкозидите на боянката оказват и умерено или леко изразено диуретично действие.

Основното показание на препаратите, получавани от боянката, е сърдечно - съдова недостатъчност, развила се в хода и на основата на митрални пороци на сърцето, хипертонична болест и атеросклеротична кардиосклероза.

Проведени наблюдения в различни клиники на Русия показват, че по своя терапевтичен ефект еризиминът се приближава плътно до строфантина, отличавайки се от него по по-мекото си действие и по-ниската си токсичност. Колкото до еризимозида, той според наличните данни стои между строфантина и дигитоксина.


Лечебни свойства
на билката разклонена боянка

Има съдоразширяващи, слаби хипотензивни, диуретични, кардиотонични, спазмолитични свойства.

Състояния и болести, при които се приалага билката разклонена боянка

Билката разклонена боянка се използва за нормализиране на сърдечно-съдовата система. Подобрява функцията на нервно-мускулния апарат на сърцето, влияе върху възстановяването на нормалното състояние на вътрешните органи. Средствата на основата на билката се отличават с високата си биологична активност, ефективен ефект при възпалителни и травматични процеси върху кожата и органите.

При лезии на кожата използването на билката подобрява храненето на клетките, омекотява сухата кожа. Под въздействието на глюкозиди подуването се намалява поради свойствата на диурезата.

Отвари и тинктури от разклонена боянка са полезни при сърдечни дефекти, тези методи могат да се използват и за лечение на атеросклеротична кардиосклероза. Също така, след употребата на препарати на базата на разклонена боянка се наблюдава подобряване на функционалното състояние на сърдечно-съдовата система, нормализира се скоростта на кръвообращението и състоянието на съдовия миокард.

Разклонена боянка

Описание на билката разклонена боянка

Двугодишно (рядко многогодишно) тревисто растение с вретеновиден корен, развиващ през първата година къси гъсто облистени стебла до 30 см високи с приосновни розетки, през втората - до 20 цветоносни стебла 30 -120 см високи, изправени, разклонени, покрити с двуделни прилегнали власинки. Листата от първата година ланцетовидни, източени в дръжки, от втората - продълговато ланцетни до линейни, на къси дръжки или приседнали. Съцветията гъсти гроздове по върховете на стъблото и разклоненията, в плод силно удължаващи се. Цветовете на дръжки. Чашелистчетата 4. Венчелистчетата 4, обратно яйцевидни, с дълъг нокът, лимоненожълти. Тичинките 6, външните 2 по-къси. Плодът линейна, четириръба, слабо сплесната зелена шушулка с многобройни светлокафяви семена. Цъфти април - юни.

Разпространение на билката разклонена боянка

Расте по сухи тревисти и необработвани места, край пътищата. Разпространено из цялата страна докъм 1200 м надморска височина. Среща се в Средна, Източна и Югоизточна Европа.

Използваема част на билката разклонена боянка

Надземната част (Herba Erysimi) - има характерна миризма и силно горчив вкус, събира се по време на цъфтенето.

Съдържание на билката разклонена боянка

Действащите принципи на боянката са сърдечно активните глюкозиди еризимин и еризидозид. Те се откриват във всички части на билката, макар и не в еднакво съдържание, и са в най-голямо количество по време на цъфтене. Най-високо е тяхното съдържание в семената - от 2 до 6%, след това в листата - 1 - 1,5% и в стъблата - 0,5 - 0,7%, и най-ниско - в корените - до 0.2%.
Освен ГЛЮКОЗИДИ в семената се съдържа и тлъсто масло - до 30 - 40%. То съдържа около 49% олеинова киселина, около 32% ерукова, 11 - 12% палмитинова, около 4 - 5% линолева и около 2,5% линоленова киселина.

Значение за медицинското използване на растението имат еризиминът, който при хидролиза дава строфантидин и дигитоксоза, и еризимозидът, хидролитно разпадащ се на строфантидин, дигитоксоза и глюкоза, тъй като представлява един биозид.

Начин на приложение на билката разклонена боянка

Важно е да се знае, че прилагането на всички препарати от боянка трябва да става само по преценка на лекар.

Билката може да се използва под форма на запарка: 1,0 г от нея се запарва в 150 мл вода, прецежда се и се взема по 3 - 4 супени лъжици дневно.

Бризимин (Erysimin) - ампули по 1 мл 0,025% воден разтвор, съдържащ 5% етилов алкохол.

У нас е проучван Erysimum repandum. Намерено е, че той съдържа глюкозиди с подчертано изразени кардиотонични ефекти.

Противопоказания на билката разклонена боянка

Не се препоръчва при бременност, тежко некомпенсирано сърдечно заболяване. Само след предписване на лекар. В случай на предозиране, може да възникне диспепсия, може да се появи аритмия и трябва да се обадите на лекар.

Продукти свързани със статията

 1. KУДЗУ КОРЕН, ТИНКТУРА, 50мл , Kudzu Root , Биохерба

  KУДЗУ КОРЕН, ТИНКТУРА, 50мл , Kudzu Root , Биохерба

  Цена:

  Редовна цена: 10,00 лв.

  Промо цена 9,90 лв.

 2. ТИНКТУРА БАЛАНС ЗА НЕРВИ, 100 мл

  ТИНКТУРА БАЛАНС ЗА НЕРВИ, 100 мл

  Цена:

  Редовна цена: 8,35 лв.

  Промо цена 8,27 лв.

 3. ШЛЕМНИК БАЙКАЛСКИ , СТРЪК РЯЗАН , Scutellaria baicalensis
 4. МАСЛО ОТ ПОРЕЧ, Биохерба, 60 софтгел капсули

  МАСЛО ОТ ПОРЕЧ, Биохерба, 60 софтгел капсули

  Цена:

  Редовна цена: 16,99 лв.

  Промо цена 16,82 лв.