Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пресечка, действие и приложение на билката

Cnicus benedictus L.

Английски - Blessed thisle,Немски - Echter Benediktenkraut, Френски - Chardon beni, Pуски - Кникус благословенный, чертополох

Сем. Asteraceae (Compositae) - Сложноцветни

Пресечка

Основно действие на пресечка

Пресечката подобрява храносмилането и тонизира функциите на стомаха, има противовъзпалително действие.

Експериментални и клинични данни на пресечка

Пресечката е все още сравнително слабо изследвана билка. Но установеното до този момент я превръща в доказано средство за подобряване на храносмилателните функции на стомаха. В свои изследвания учените установяват, че апетитовъзбуждащото действие на пресечката е рефлекторно и се дължи на горчивия вкус на сесквитерпеновия лактон кницин.Поредица от изследвания показва, че съставките на пресечката имат антимикробно действие и детоксикиращ ефект. Обстойно анализирайки екстракти от надземната част на пресечката, други учени установяват, че билката има слабо цитотоксично действие. Установява се, че засилва жлъчната секреция, засилва диурезата и улеснява излъчването на пикочна киселина. подобрява кръвообращението в някои съдови области, стимулира работата на сърцето, успокоява централната нервна система. Редица изследвания установяват и лактогонно действие на пресечката, в резултат на което билката се използва като популярно средство за стимулиране на кърмата, както и за регулиране на менструацията.

Лечебни свойства и ефекти на пресечка

Пресечката се използва при безапетитие, лошо храносмилане, при отпадналост след дълго боледуване, при анемия. Народната медицина използва пресечката при жълтеница. Билката успешно се прилага при някои чернодробни и трескави състояния. Използва се и като успокояващо средство при кашлица, астма, невралгични болки, при ревматизъм, някои кожни заболявания. Плодчетата от пресечка се препоръчват при запек, а корените  ри рани и отоци.


Пресечка

Начин на приложение и дозировка на пресечка

Използва се отвара или запарка. Една чаена лъжичка се запарва в една чаша вряща вода за 10 мин и се пие два пъти дневно преди ядене.

Няколко начина на приложение на пресечка

Ветеринарите лекуват коне, свине и говеда с този плевел.

В старите времена билката се е пришивала в дрехите на деца и младоженци, като амулет, за да ги предпази от лоши погледи.

Засаден  като жив плет, защитава своите парцели и домакинства от вещици, недоброжелатели, завист и клевети.

Маговете съветват да държите цветове от пореч в вкъщи, например в коридора или във фоайето, за да плашите злите духове и да предотвратите навлизането на негативна енергия в дома.

Изпозлва се още при

Хроничен запек; Жлъчнокаменна болест и хроничен холецистит; Цироза и хроничен хепатит; Хипоменструален синдром и аменорея;
Аритмия.

Описание на пресечка

Пресечката, известна още и като благословен трън, е двугодишно (едногодишно) тревисто растение с вертикален разклонен корен. Стеблото от основата е разклонено, полегнало, до възходящо, до 40 см високо. Листата са последователни, приседнали, продълговато ланцетни, вълновидно дълбоко пересто изрязани и едро назъбени, с бодли по ръба. Кошничките са единични, по върховете на клонките, обвити от сближените горни листа, обвивните листчета са в няколко реда, на върха с прост или перест бодил. Цветовете са ръбести, жълти, цветното легло е покрито с ципести прицветници. Плодосемките са хвърчилка от 8 до 10 назъбени четинки и многобройни къси власинки. Пресечката цъфти през юни до август.

Разпространение на пресечка

Пресечката расте по сухи, тревисти места, където има много храсти. Тази билка е разпространена в Струмската долина (предимно в южната част), Източните и Средни Родопи, Тунджанската равнина, Странджа и Черноморското крайбрежие до към 500 м надморска височина. Освен у нас, пресечката се среща и в Южна Европа.

Използваема част на пресечка

Горната част на стеблата с цветовете (Herba Cardii benedicti).

Съдържание на пресечка

Горчивият вкус се дължи на сесквитерпеновия лактон кницин; съдържа още танини, смоли, слузести вещества и др.

Противопоказания на пресечка

Не са установени противопоказания.

 

Продукти свързани със статията

  1. ПРЕСЕЧКА , ТРЪН БЕНЕДИКТ , БЕНЕДИКТИНСКИ ТРЪН , St. Benedict's blessed thistle, cut stem, Cnicus benedictus L.
  2. Благословен Трън, Пресечка, Биохерба, 100 капсули, 250мг
  3. ТИНКТУРА ГАЛИСТОМАХЧЕ ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ, 100 мл
  4. Билков чай - СТОМАШЕН при ЯЗВА, ГАСТРИТ и ВЪЗПАЛЕНИ ЧЕРВА ХРАНОПРОВОД
  5. ЧАЙ АНТИКОЛИТ при ГАЗОВE , МЕТЕОРИЗЪМ , БИЛКИ ЕООД
  6. КАРАМФИЛ 510 МГ, 100 КАПСУЛИ, БИОХЕРБА, за храносмилане, при подуване
  7. ГАСТРОЛИДИ, AURA, КАПСУЛИ Х 50 за лесно храносмилане, облекчение на газовете, намалява киселините и коремните спазми.