Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Понтийски пелин, черноморски пелин, действие и приложение на билката

ARTEMISIA PONTICA L.

(сем. Compositae — Сложноцветни)

pontiiski-pelin.jpgНародни наименования в други страни на понтийски пелин

Руски - Степная полынь, понтийская полынь, Немски -Pontischer Absinth, Romoscher Wermut, Френски -  Absinthe pontique, petite, absinthe.

Лечебни свойства и приложение на понтийския пелин

Като суровина за химикофармацевтичната промишленост за производство на препарата мараславин (с антифлогистично и фиброзиращо средство върху възпалените околозъбни тъкани — при напреднали стадии на парадонтоза). Намира приложение също като стомашно успокоително средство и за увеличаване на апетита, както и в ликьорената промишленост, особено за изработване на абсентови ликьори.

Свойствата му са ефективни при стомашни язви, при лечение на ингвинална херния, синузит, холецистит и цироза. Помага при външна употреба от демодекоза. Причинителят на това заболяване е паразитният кърлеж Demodex, който вече е успял да зарази повече от 90% от хората в света.

Това растение е универсално в приложение. Лечебните му свойства помагат срещу толкова много заболявания, че никое лекарствено растение в света не може да се сравни с пелин. Действа като успокояващо; аналгетик; противовъзпалително; антисептично;
изцеление; антитоксичният; отхрачващи;

Растението се възползва най-много от храносмилателната система. Употребата му допринася за производството на стомашен сок, чревната подвижност, кара панкреаса да стабилизира производството на хормони. Следователно употребата му е толкова популярна в борбата срещу панкреатит, а също така осигурява спасение от патологични състояния на стомаха и червата.

Характерни особености на понтийски пелин

Понтийският пелин е многогодишно тревисто растение. Стъблото е до 80 см високо, в долната си част вдървесинено, гъсто облистено. Листата са двойно пересто разсечени, отдолу бяло окосмени, отгоре голи. Горните листа са приседнали. Кошничките са сравнително едри (до 9 мм в диаметър), топчести или яйцевидни. Обвивните листчета са голи. Цветчетата са жълти, голи, покрити с жлези. В средата на кошничката цветчетата са двуполови. Плодът е длъгнесто обратно овален, без хвърчилка или коронка. Цялото растение има специфична миризма и горчив вкус, но по-слабо горчив от обик¬новения пелин. Цъфти през юли — август.

Разпространение на понтийски пелин

В Русия (Кавказ и Зап. Сибир), Италия, Гърция, Румъния (около черноморското крайбрежие). У нас се среща из сухите каменливи и песъчливи места, из храсталаците и разредените гори и др., край София, около Дунава, Връшка чука, Сливница, Драгоман, Голо бърдо, около р. Камчия, около Бургас, в Ловешки окръг и др. Култивира се в САЩ и Южна Канада.

Отглеждане на понтийски пелин

Поради това, че понтийският пелин е вече суровина за нашата фармацевтична -промишленост, вероятно ще се наложи неговото култивиране. По оскъдните данни, с които разполагаме, се установява, че билката се развива на добре обработени сухи, слънчеви почви.

Употребяема част на понтийски пелин

Стръковете (Herba Absinthii pontici).

pontiiski-pelin_2.jpgВреме за бране на понтийски пелин

Юли — август.

Начин на бране на понтийски пелин

Отрязва се цялата облистена надземна част на билката преди цъфтене. Още при брането билката се прочиства от случайно попаднали примеси.

Недопустими подмеси на понтийски пелин

В нашата страна виреят като диворастящи още 11 други вида пелин. Берачът трябва винаги да има това пред вид и да събира само понтийския (черноморския) пелин, като се придържа точно към описанието, дадено в „Характерни особености".

Начин на сушене на понтийски пелин

Провежда се по обикновения начин, като билката се разстила върху рамки или постелки в проветриви помещения. Сушенето на слънце не се препоръчва.

Рандеман на понтийски пелин

От 4 кг свежи надземни части на растението се получава 1 кг сухи.

Описание на готовата билка понтийски пелин

Стръковете на понтийския (черноморския) пелин трябва и след сушене да са запазили естествения си вид.

Съхранение на понтийски пелин

В сухи и проветриви помещения, отделно от другите билки, за да не им придаде миризмата си.

Съдържание на понтийски пелин

Етерично масло, горчиви вещества и други неизследвани още съставки. Билката е по-силно ароматична и по-слабо горчива от обикновения пелин.

Декоративно растение.

Противопоказания на понтийски пелин

При липса на непоносимост към понтийски пелин и спазване на дозировката, нежеланите реакции са редки. Вредата за организма се причинява, ако не се спазват правилата за приемане. Признаците за предозиране включват отравяне, гадене, повръщане и диария. Възможни са и халюцинации.

Сред противопоказанията са бременност и кърмене. Изобилие от вещества, полезни за възрастен, преминава в кърмата, което влияе върху здравето на бебето. Също така, не използвайте лекарства с понтийски пелин за деца под 12 години и хора, страдащи от неврологични разстройства, язви на стомаха и епилепсия. Повечето от противопоказанията са свързани с метода на пероралните лекарства.

Съчетание с други билки на понтийски пелин

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.